10 Makanan Sarapan Pagi Yang Tidak Elok – Good Breakfast

Rendah atau Tiada Serat Bijirin

Bijirin yang tinggi karbohidrat dan gula dan serat yang rendah akan menyebabkan gula darah anda meningkat, kemudian turun dengan cepat. Pakar pemakanan Mitzi Dulan, RD, pengarang Diet Pinterest, mengesyorkan memilih bijirin dengan sekurang-kurangnya 3 gram serat setiap hidangan. Tingkatkan serat dengan menambah  gandum atau flaxseed, atau kacang almond yang dicincang.

Bar sarapan pagi

Kebanyakannya sarat dengan gula dan tidak mempunyai protein dan serat, “kata Rania Batayneh, MPH, pengarang The One-One-One Diet. Dia mengesyorkan mencari mereka yang menggabungkan protein, serat, dan lemak yang sihat seperti bar KIND, yang kebanyakannya mempunyai kurang daripada 5 gram gula dan sekurang-kurangnya 5 gram protein.

Satu Cawan Yogurt Yang Tidak Mempunyai Lemak

Ia bukan satu ketukan terhadap tenusu; ini adalah kes makan pagi yang terlalu kecil. “Saya melihat ramai orang yang makan terlalu sedikit untuk sarapan pagi” dan kemudiannya menjadi marah pada pertengahan pagi, kata Batayneh. Bergantung kepada berat badan dan tahap aktiviti anda, dia mencadangkan pelbagai kalori sebanyak 250 hingga 400. Jadi, untuk yoghurt anda, tambah semangkuk kecil oat, sebagai contoh, untuk membuat makanan yang lebih lengkap dan bertenaga tenaga.

1 Gelas Jus

Dulan terkejut dengan berapa ramai pemakan non-sarapan mengambil segelas jus dan memanggilnya makan. “Ini semua karbohidrat, semua gula, dan anda tidak menyeimbangkannya dengan nutrien lain,” jelasnya. Begitu juga untuk jus hijau yang kelihatan sihat dan sejuk juga; hanya kerana ia mengandungi kale tidak menjadikan ia sarapan pagi yang padat. “Ini selalunya tidak mempunyai cukup protein, yang akan mempercepat kelaparan anda pada pertengahan pagi,” kata Janet Helm, RD, seorang blogger di Nutrition Unplugged. Dia mencadangkan mengambil sesuatu dengan serat, protein, dan lemak seperti epal dan mentega kacang.

Kopi Deluxe

Satu lagi pilihan popular di kalangan orang supaya tidak lapar untuk makan pagi ialah kopi. Tetapi banyak alat tambahan boleh menjadi karbohidrat atau bom gula, kata Dulan: “Ramai orang menyukai kopi mereka dengan menambah sirup, gula, dan bahan-bahan lain yang dapat menambah kalori tanpa protein atau serat.” Rangsangan kafein dapat memberi Anda tekanan cepat , tetapi ia tidak akan memberi makanan sepanjang pagi. 

Donut

Jika anda ingin memanjakan diri, sekurang-kurangnya letak donat dengan protein atau lemak, mencadangkan Batayneh, untuk menstabilkan gula darah anda dan mengelakkan kemalangan tenaga. Cuba segenggam kacang, atau telur direbus.

Dengan gula, karbohidrat halus, dan lemak goreng, donat adalah makanan sarapan pagi lain untuk dielakkan. “Ini boleh menjadi merawat sekali-sekala pada hujung minggu, tetapi bukan menjadi asas untuk sarapan pagi anda,” kata Helm. Jika anda ingin memanjakan diri, sekurang-kurangnya letak donat dengan protein atau lemak, mencadangkan Batayneh, untuk menstabilkan gula darah anda dan mengelakkan kemalangan tenaga. Cuba segenggam kacang, atau telur direbus.

Muffin

“Muffin boleh kelihatan sangat baik, terutama jika mereka mempunyai ‘bran’ dalam nama atau jika mereka kelihatan gelap,” kata Helm. “Tetapi mereka cenderung menjadi kek disembunyikan. Sukar untuk mendapatkan banyak bijirin atau serat. “Plus muffin roti besar sering mempunyai lebih banyak kalori daripada tanpa kita sedar iaitu sebanyak 600 hingga 800. Jika anda mesti mempunyai muffin yang dibeli di kedai, cuba makan hanya setengah, dan menggabungkannya dengan protein , seperti yoghurt Yunani. Anda juga boleh membuat kumpulan yang sihat; teruskan dalam peti sejuk dan buang satu pada pagi yang sibuk.

Bagel dengan Butter atau Keju Krim

Banyak bagel adalah sama dengan empat atau lebih kepingan roti putih, kata Dulan. “Dan di mana protein itu?” Dia bertanya. Buat makanan ini lebih sihat dengan memilih versi gandum, makan separuh, dan menyebarkan pada topping yang penuh dengan protein dan lemak yang sihat, seperti alpukat dan mentega kacang.

Bacon dan Sosej

Daging yang diproses adalah jenis daging yang paling berbahaya, menurut ahli kardiologi Joel Kahn, MD, dalam Buku Hati Holistik. Contohnya penyelidik Harvard mendapati bahawa setiap 1.8 auns daging diproses yang anda makan menimbulkan risiko penyakit jantung anda sebanyak 42 peratus. Helm mengesyorkan mengingati makanan ini sebagai “perasa,” bukan hidangan utama, dan Batayneh menyarankan anda “menyelamatkan daging sarapan ini untuk majlis-majlis khas, seperti makan tengah hari keluarga.” Jika anda memanjakan diri, pastikan sarapan pagi anda termasuk bahan-bahan yang sihat.

Tiada sarapan pagi

“Makan apa sahaja untuk sarapan pagi adalah lebih baik daripada melangkauinya,” kata Helm, menjelaskan bahawa banyak orang yang mencuba kalori pagi bank untuk menikmati kemudian sering makan terlalu banyak. Jika anda kehilangan nutrien yang sihat seperti susu, biji-bijian, dan buah-buahan pada waktu pagi, ia boleh mencabar untuk mengambil cukup keperluan ini seiring berjalannya hari. Sekiranya anda salah seorang yang mengatakan anda tidak merasa lapar untuk makan apabila anda bangun, Batayneh menggalakkan anda melihat tabiat makan anda secara menyeluruh. Makan terlalu banyak pada waktu makan malam atau snek sebelum tidur mungkin satu masalah.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

1 thought on “10 Makanan Sarapan Pagi Yang Tidak Elok – Good Breakfast”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top