10 Petua Penting untuk Ibu Bapa Bagi Bayi Baru Lahir

Petua Merawat Bayi Yang Baru Lahir

Beberapa bulan pertama dengan bayi baru lahir boleh menjadi huru-hara dan akan menjadi perkara yang tidak disangkakan bagi yang pertama kali bergelar ibu bapa. Anda akan mendapat pelbagai nasihat yang bertentangan dari semua orang mengenai penjagaan bayi yang baru lahir. Merawat bayi yang baru lahir memang memenatkan dan mencabar, tetapi ia juga merupakan salah satu pengalaman paling indah dan bermanfaat dalam hidup anda.

Petua Merawat Bayi Yang Baru Lahir

Menjaga bayi yang baru lahir jelas merupakan cabaran pertama anda. Ini adalah sepuluh petua yang dapat membantu anda dalam menjaga bayi yang baru lahir:

1. Memberi makan

Adalah sangat penting untuk memberi makan bayi tepat pada waktunya. Bayi yang baru lahir harus diberi makan setiap 2 hingga 3 jam, yang bermaksud anda perlu menyusui 8-12 kali dalam 24 jam. Bayi hanya perlu diberi susu ibu selama 6 bulan pertama. Susu ibu mengandungi nutrien dan antibodi penting yang diperlukan untuk kelangsungan hidup dan pertumbuhan bayi. Jaga bayi sekurang-kurangnya 10 minit. Pegang payudara di dekat bibir bayi anda sehingga dia memaut dengan kuat dan mula menghisap. Sekiranya bayi mengikat dengan betul, ibu tidak akan mengalami kesakitan pada putingnya. Payudara akan terasa kurang kenyang setelah bayi menyusu. Ini adalah petunjuk bahawa bayi mendapat cukup susu. Sekiranya susu ibu bukan pilihan, beri bayi dengan formula yang disyorkan oleh doktor. Bayi perlu mendapat 60 hingga 90 ml formula setiap penyusuan.

2. Sendawa

Setelah bayi diberi makan, dia perlu sendawa. Bayi menelan udara semasa diberi makan, yang menyebabkan gas dan kolik di perut mereka. Sendawa mengeluarkan lebihan udara ini, sehingga membantu pencernaan dan mencegah percikan dan sakit perut. Pegang bayi dengan lembut ke dada anda dengan satu tangan. Dagunya mesti bersandar di bahu anda. Tepuk atau pukulkan punggungnya dengan lembut dengan tangan anda sehingga dia sendawa.

3. Cara Memegang Bayi yang Baru Lahir

Adalah sangat penting untuk memastikan bahawa anda menyokong kepala dan leher bayi anda dengan satu tangan sambil memegangnya. Ini kerana otot leher bayi belum cukup kuat untuk mengangkat kepala secara bebas. Tulang belakang juga masih tumbuh dan menjadi lebih kuat. Leher akan dapat menyokong kepala dengan sendirinya hanya setelah berumur 3 bulan. Oleh itu, beri perhatian untuk menyokong kepala dan leher bayi anda semasa merawat mereka.

4. Penjagaan Tali Pusat

Ini adalah sepuluh petua yang dapat membantu anda dalam menjaga bayi yang baru lahir:

Aspek penting dalam penjagaan bayi yang baru lahir pada bulan pertama adalah menjaga tali pusat. Mandi 2-6 jam selepas melahirkan dengan air suam pada bayi yang sihat. Pastikan kawasan pusar bersih dan kering. Pastikan lampin bayi dilipat sehingga tunggulnya kering. Bersihkan tangan anda sebelum mengendalikan kawasan pusar. Untuk membersihkan, gunakan kain lembap dan keringkan dengan kain penyerap yang bersih. Perhatikan tanda-tanda jangkitan di kawasan tali pusat. Sekiranya terdapat kemerahan, bengkak, pelepasan berbau atau nanah, dan pendarahan di kawasan pusar, bawa bayi ke pakar pediatrik.

5. Lampin

Mengganti lampin dengan kerap adalah aspek penting ketika menjaga bayi yang baru lahir selepas bersalin. Sekiranya bayi anda mendapat susu ibu atau susu formula yang mencukupi, dia akan membasahi sekurang-kurangnya 6 hingga 8 lampin dalam sehari, bersama dengan pergerakan usus yang kerap. Tukar lampinnya dengan kerap, sebaik sahaja terasa kenyang. Anda mungkin perlu menukarnya sekurang-kurangnya 10 kali sehari. Untuk menukar lampin yang kotor, anda memerlukan cadar yang diganti, tisu lampin lembut, krim ruam lampin atau bedak bayi dan lampin segar. Untuk mengelakkan UTI, lap bayi perempuan anda dari depan ke belakang dan bukannya ke depan. Dan biarkan bayi anda kekal tanpa lampin selama beberapa jam setiap hari.

6. Mandi

Mandi bayi yang baru lahir adalah tugas yang sukar. Mandi biasanya diberikan 2-6 jam selepas kelahiran pada bayi yang sihat dengan berat lebih dari 2500 g. Walau bagaimanapun, mandi boleh ditangguhkan dalam keadaan tertentu seperti musim sejuk. Pada bayi yang lahir dengan berat badan rendah, mandi mesti ditangguhkan sehingga tali pusat jatuh. Anda harus mula memandikan bayi 2 hingga 3 kali seminggu setelah tali pusat mengering dan jatuh. Pastikan anda menyediakan semua persediaan mandi dan ganti sebelum anda mengambil bayi untuk mandi. Waktu mandi sebelum tidur membantu bayi tidur dengan lebih nyenyak. Anda memerlukan tab mandi bayi, air suam, sabun bayi ringan atau cuci badan, kain lap, tuala lembut, losyen bayi atau krim, lampin baru, dan pakaian bayi segar. Dapatkan pasangan atau ahli keluarga anda untuk menolong, supaya satu orang dapat memegang leher dan kepala bayi di atas air sementara yang lain memandikan bayi. Gunakan sabun dengan berhati-hati. Bersihkan alat kelamin bayi, kulit kepala, rambut, leher, muka, dan sebarang lendir kering yang terkumpul di sekitar hidung dengan kain lap. Bilas badan bayi anda dengan air suam. Setelah selesai, keringkan badan bayi dengan tuala lembut, sapukan losyen dan pakai lampin segar dan pakaian bayi.

7. Mengurut

Mengurut adalah cara terbaik untuk menjalin hubungan dengan bayi anda. Ia juga membantu menenangkan bayi untuk tidur dan meningkatkan peredaran darah dan pencernaan. Sebarkan sebilangan kecil minyak bayi atau losyen di tangan anda. Seterusnya, perlahan-lahan badannya secara perlahan dan berirama. Jaga hubungan mata dengan bayi dan bercakap dengannya semasa mengurut badannya. Masa yang baik untuk mengurut bayi adalah sebelum mandi.

8. Mengendalikan Bayi Baru Lahir Anda

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat semasa bermain dengan bayi anda. Jangan sekali-kali menggoncang bayi anda kerana organ dalamannya lembut dan boleh rosak akibat gegaran yang kuat. Jangan membuang bayi ke udara, kerana ini boleh membahayakan. Selalu membasmi kuman atau mencuci tangan anda sebelum mengendalikan bayi, kerana sistem ketahanannya tidak berkembang sepenuhnya, dan mereka terdedah kepada jangkitan. Pastikan bayi anda diikat dengan selamat di kereta dorong, tempat duduk kereta, atau alat ganti bayi jika anda membawanya keluar. Buat bayi anda berbaring di perutnya setiap hari untuk sementara waktu. Ini akan menjadikan otot leher dan punggungnya lebih kuat. Ini juga akan meningkatkan penglihatannya, karena dia harus melihat ke atas dan ke samping untuk melihat.

9. Tidur

Bayi yang baru lahir perlu tidur selama kira-kira 16 jam sehari dalam 2 bulan pertama. Mereka biasanya tidur siang yang panjangnya 2 hingga 4 jam dan bangun jika lapar atau basah. Oleh kerana bayi perlu diberi makan setiap 3 jam, anda mungkin perlu membangunkannya dan memberi makan. Jangan risau sekiranya dia tidak mengikut corak tidur bayi yang baru lahir. Setiap bayi berbeza dan mempunyai kitaran tidur yang berbeza. Anda juga harus ingat untuk mengganti kedudukan kepala bayi anda semasa dia sedang tidur. Ini menghalang pembentukan bintik rata di kepala. Pastikan anda meletakkan bayi di punggungnya agar tidak tercekik. Seorang ibu harus tidur siang bersama bayi. Dia juga boleh menggunakan waktu untuk mandi atau makan dengan tenang semasa bayinya sedang tidur.

10. Memotong Kuku

Kuku yang baru lahir tumbuh dengan cepat. Bayi boleh menggaru muka atau badannya sendiri dengan pergerakan tangannya. Oleh itu, penting untuk menjaga kuku bayi tetap terpotong. Oleh kerana kuku bayi lembut, jadi gunakan gunting kuku bayi. Cuba dan potong kuku dengan lembut ketika bayi sedang tidur. Jangan memotongnya terlalu dalam kerana kuku sangat lembut dan boleh menyakitkan bagi bayi. Jangan memotong tepi kuku kerana ini akan menyebabkan kuku tumbuh ke dalam.

Ibu bapa yang baru harus meminta pertolongan dari keluarga atau rakan-rakan supaya mereka dapat berehat dan menjaga diri mereka juga. Ibu bapa baru lahir yang baru lahir agak bingung mengenai beberapa aspek penjagaan bayi yang baru lahir. Artikel ini akan membantu ibu baru menjaga bayi mereka dengan yakin.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top