10 Petua Tidur untuk Anak : Sleeps Is very Important For Health

tidur untuk anak

Setiap anak amat pentingkan watu tidur mereka. Hal ini kerana waktu tidur mereka antara perkara yang  penting dalam mengekalkan kesihatan yang baik, tetapi masalah tidur bukan sahaja masalah yang datang semasa dewasa. Kanak-kanak juga boleh menghadapi masalah untuk mendapatkan rehat yang cukup, dan apabila mereka tidak boleh tidur menyebabkan anda juga tidak boleh tidur.

Waktu tidur boleh menjadi zon pertempuran apabila anak-anak kecil tidak akan menetap dan tertidur. Tetapi ada cara untuk walaupun kemungkinan kemenangan. Cuba gunakan 10 petua ini untuk mengetahui cara bertarun dan menang!

  • Tetapkan waktu tidur untuk anak

Kanak-kanak yang bersekolah memerlukan antara 9 hingga 11 jam tidur setiap malam. Tetapi terdapat banyak kebolehubahan dalam keperluan dan corak tidur. Kebanyakan kanak-kanak mempunyai corak yang tidak banyak berubah, tidak kira apa jua yang anda lakukan.

Orang yang bangun awal masih akan bangun awal walaupun anda tidurkan mereka kemudian, dan burung hantu malam tidak akan tidur sehingga badan mereka bersedia untuk tidur.

Itulah sebabnya penting bagi ibu bapa untuk bekerjasama dengan anak-anak mereka dalam menetapkan waktu tidur untuk anak yang bertanggungjawab supaya membolehkan mereka mendapat banyak tidur dan terjaga tepat pada masanya.

  • Tetapkan masa untuk bangun

Tetapkan masa bangun berdasarkan jumlah tidur yang diperlukan oleh anak anda dan pukul berapa  masa tidur untuk anak. Membuat rutin bangun tidur seawal tahun prasekolah untuk membantu mengelakkan tekanan ibu bapa di atas jalan raya.

Dan ingat untuk konsisten dengan jadual. Membenarkan anak anda tidur lewat pada hujung minggu adalah murah hati, tetapi boleh menjadi burung hantu dalam jangka masa panjang.

Waktu tidur tambahan itu akan menyukarkan badan mereka berasa letih pada waktu tidur. Tetapi jika anda boleh cuba menjadikan waktu tidur dan waktu bangun sama, dalam masa sejam atau lebih setiap hari, anda akan menjadikan kehidupan semua orang lebih mudah.

  • Buat rutin waktu tidur yang konsisten

Rutin adalah penting terutamanya untuk bayi, kanak-kanak dan kanak-kanak prasekolah. Mengesyorkan bahawa selepas makan malam baki waktu petang itu hendaklah termasuk waktu bermain, mandi, menggosok gigi, cerita sebelum tidur, dan kemudian tidur.

Matlamat untuk rutin yang selesa dan santai, menetapkan suasana waktu tidur yang ideal. Tidak lama kemudian, badan anak anda mungkin mula mengantuk secara automatik pada permulaan rutin.

  • Matikan skrin sekurang-kurangnya 2 jam sebelum waktu tidur

Melatonin adalah bahagian penting dalam kitaran waktu tidur-bangun. Apabila tahap melatonin berada pada tahap yang tertinggi, kebanyakan orang mengantuk dan bersedia untuk tidur.

Penyelidikan dari sumber 2011 dipercayai mendapati bahawa cahaya biru yang terhasil dari skrin televisyen, telefon atau monitor komputer boleh mengganggu pengeluaran hormon melatonin.

Menonton TV, bermain permainan video atau melayari internet pada telefon atau komputer sebelum tidur memastikan anak anda terjaga selama 30 hingga 60 minit tambahan, menurut kajian 2017 ini.

Jadikan bilik tidur sebagai zon bebas skrin atau sekurang-kurangnya pastikan semua skrin gelap pada waktu tidur. Dan pastikan telefon anda dalam keadaan senyap apabila anda berada di dalam bilik anak anda atau jangan bawa ke sana sama sekali.

  • Kurangkan tekanan sebelum tidur

Hormon lain yang memainkan peranan dalam tidur ialah kortisol, juga dikenali sebagai “hormon tekanan.” Apabila tahap kortisol tinggi, mata anak anda tidak akan dapat ditutup dan tidur.

Pastikan aktiviti sebelum tidur tenang. Ini boleh membantu mengelakkan jumlah kortisol yang berlebihan dalam sistem anak anda.

  • Cipta persekitaran yang menggalakkan tidur

Cadar lembut, warna gelap bilik dan senyap boleh membantu anak anda membezakan antara siang dan malam, menjadikannya lebih mudah untuk tidur.

  • Pastikan bilik sejuk

Kitaran tidur anak anda bukan sahaja bergantung kepada cahaya (atau kekurangannya). Ia juga sensitif kepada suhu bilik itu juga. Tahap melatonin membantu mengawal penurunan suhu badan dalaman yang diperlukan untuk tidur.

Walau bagaimanapun, anda boleh membantu mengawal suhu luaran.

  • Membantu mengurangkan ketakutan

Hantu dan makhluk menakutkan lain mungkin sebenarnya tidak berkeliaran pada waktu malam, tetapi bukannya mengetepikan ketakutan sebelum tidur dan atasinya dengan anak anda.

Jika jaminan mudah tidak berkesan, cuba gunakan mainan khas untuk berjaga-jaga pada waktu malam.

  • Kurangkan fokus pada tidur

Kanak-kanak boleh menghadapi masalah menutup otak mereka untuk malam itu. Jadi, daripada meningkatkan kebimbangan itu dengan menegaskan bahawa sudah tiba masanya untuk tidur (“sekarang!”), pertimbangkan untuk memberi lebih tumpuan kepada kelonggaran dan memastikan anak anda tenang.

Cuba ajar anak anda teknik pernafasan dalam untuk menenangkan badan mereka. “Bernafas melalui hidung anda selama 4 saat, tahan selama 5 saat, hembus melalui mulut anda selama 6 saat,”. Kanak-kanak yang lebih muda hanya boleh berlatih menarik nafas panjang dan dalam.

  • Berhati-hati untuk gangguan tidur

Kadangkala, rancangan terbaik anda tidak membuahkan hasil yang anda inginkan.

Jika anak anda menghadapi masalah untuk tidur, mengalami mimpi buruk yang berterusan, berdengkur, atau bernafas melalui mulut mereka, mereka mungkin mengalami gangguan tidur.

Sentiasa berbincang dengan pakar pediatrik anda jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang tabiat tidur anak anda. Mereka mungkin mengesyorkan perunding tidur atau mempunyai cadangan lain untuk anda cuba supaya seluruh keluarga dapat tidur nyenyak.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top