11 Perkara Yang Perlu Tahu Mengenai Diet DASH – Healthy and Diet

Apa itu diet DASH?

Apa itu diet DASH? Perkataan pendek untuk Pendekatan Diet untuk Menghentikan Hipertensi – ini adalah pelan pemakanan yang sihat dan baik untuk hati yang bertujuan untuk merawat atau mencegah tekanan darah tinggi dengan menurunkan pengambilan natrium dan meningkatkan penggunaan makanan kaya nutrien. Jika anda mengikuti diet ini ia boleh menurunkan tekanan darah anda dalam masa dua minggu iaitu dari masa ke semasa, tekanan darah sistolik anda boleh turun sebanyak 14 point. (Tekanan sistolik, nombor pertama dalam bacaan tekanan darah, mengukur tekanan apabila jantung anda berkontraksi.) Pendekatan ini juga adalah untuk makanan sejajar dengan cadangan diet yang membantu mencegah osteoporosis, kanser, penyakit jantung, strok, dan diabetes jenis 2 .

Bagaimana hendak menurunkan tekanan darah?

Diet DASH – dengan memfokuskan pada sayur-sayuran, buah-buahan, susu rendah lemak, dan protein tanpa lemak, serta kawalan bahagian untuk memotong makanan yang mengandungi lemak dan kolesterol yang tidak sihat dan meningkatkan makanan dengan serat dan protein. Diet juga menyampaikan makanan yang tinggi dalam kalium, kalsium, dan magnesium, semuanya membantu menurunkan tekanan darah. Semak ubat semulajadi ini untuk tekanan darah tinggi.

Adakah ia baik untuk penurunan berat badan?

Diet DASH - dengan memfokuskan pada sayur-sayuran, buah-buahan, susu rendah lemak, dan protein tanpa lemak, serta kawalan bahagian untuk memotong makanan yang mengandungi lemak dan kolesterol yang tidak sihat dan meningkatkan makanan dengan serat dan protein.

Jawapan ringkas: Ya. Tetapi sedikit lama: “diet” ini tidak dimaksudkan untuk penurunan berat badan, walaupun anda akan melihat rugi bila anda makan makanan yang lebih sihat, terutama jika anda secara khusus merancang pelan makan harian anda dengan lebih sedikit kalori. Satu kajian mendapati bahawa orang dewasa yang mengikuti diet DASH kehilangan berat badan dalam tempoh 24 minggu daripada mereka yang mengikuti diet rendah kalori.

Adakah terdapat faedah lain untuk mengikuti diet DASH?

Selain menurunkan tekanan darah, diet DASH dapat menurunkan tahap kolesterol, serta mengurangkan risiko kanser, sindrom metabolik, 2 jenis diabetes, dan penyakit jantung. Menurut penyelidikan dari Pusat Perubatan Universiti Rush, ia juga dikaitkan dengan penurunan risiko anda untuk mengalami kemurungan. Para penyelidik menekankan bahawa lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan manfaat ini.

Jadi apa yang akan saya makan pada diet DASH?

Daripada menggariskan senarai makanan yang diluluskan, diet DASH memberi tumpuan kepada jumlah hidangan dalam kumpulan makanan yang berlainan. Yang berkata, anda biasanya akan memindahkan tumpuan anda dari daging, tenusu, dan merawat kepada buah-buahan dan sayur-sayuran, dengan bahan-bahan lain yang ditaburi. Apakah yang diterjemahkan untuk hidangan sebenar? Sekiranya anda mengikuti diet 1,600-kalori sehari, menu anda mungkin kelihatan serupa dengan hari sampel ini:

  • Sarapan: 1 cawan gandum dengan beberapa kacang utuh, 1/2 cawan buah beri, dan taburkan kayu manis
  • Makan tengah hari: salad bayam dibuat dengan 4 cawan daun bayam segar, 1 pir dihiris, 1/3 cawan memerah badam, 2 sudu makan balsamic vinaigrette; 1/2 cawan masak, quinoa sejuk; 1 cawan susu tanpa lemak
  • Makan malam: 3 oz. cod bakar yang dikeringkan herba, 1/2 cawan pilaf beras coklat dengan sayur-sayuran, 1/2 cawan kukus kacang hijau segar, 1 gulung bunga kecil kecil, 2 sendok teh minyak zaitun tambahan dadu, 1 cawan buah segar dengan pudina cincang, teh ais herba
  • Snek (bila-bila masa): 1 cawan tanpa lemak, yogurt rendah kalori; biji labu, 1 cawan anggur

Berfikir dua kali sebelum makan makanan sarapan tidak sihat ini.

Makanan apa yang saya perlukan untuk mengurangkan diet saya?

DASH sebenarnya membenarkan gula-gula yang terhad, tetapi hanya kira-kira lima hidangan setiap minggu.

Ini mungkin tidak akan mengejutkan anda, tetapi anda akan meninggalkan semula perkara yang salah: gula-gula, kue, makanan ringan, soda, alkohol, dan makanan yang diproses. DASH sebenarnya membenarkan gula-gula yang terhad, tetapi hanya kira-kira lima hidangan setiap minggu. Satu perkara yang harus diingati, adalah natrium yang mengintai di tempat yang tidak mungkin – seperti salad dressings, potongan sejuk, roti, dan bijirin – jadi anda perlu menjadi pakar label-pembaca.

Jika saya tidak mengambil garam, bagaimanakah saya boleh menambah rasa untuk makanan saya?

Rempah dan herba adalah pengganti yang baik untuk garam lurus. Lisa Mikus, RD, ahli diet berdaftar di Laura Cipullo Whole Nutrition Services dan pengarang bersama Makanan Diabetes Setiap Hari: Memasak untuk Satu atau Dua, mencadangkan tweak ini: “Cuba tambah kayu manis pada oat anda, masak salmon dengan lemon dan dill, gunakan kering rosemary pada kentang, dan masak fajitas ayam dengan serbuk bawang putih dan jintan. “Walaupun campuran rempah kering boleh menjadi tambahan yang baik untuk pantry anda, pastikan yang anda pilih tidak mengandungi garam.

Siapa DASH diet yang terbaik untuk?

Diet DASH, yang ditingkatkan dengan dana dari National Institutes of Health, disarankan untuk sesiapa yang mempunyai tekanan darah tinggi atau sejarah keluarga tekanan darah tinggi, penyakit jantung, atau strok. Yang berkata, mengikutnya-atau bahkan menggabungkan beberapa prinsipnya-boleh menjadi baik untuk hampir semua orang kerana ia adalah pilihan gaya hidup yang sihat, bukan diet berpakaian. Lagipun, jika anda sering makan atau makan banyak makanan yang diproses, anda mungkin mengambil terlalu banyak sodium. Dan penyelidikan menunjukkan bahawa selain daripada masalah kesihatan yang jelas, diet natrium berat boleh membawa kepada makan berlebihan dan berat badan.

Adakah terdapat sebarang bahaya yang berkaitan?

Anda memerlukan beberapa natrium dalam diet anda, dan diet DASH standard membolehkan sehingga 2,300 miligram sehari. (Versi rendah natrium mencadangkan 1,500.) Oleh itu, pastikan anda mengikut garis panduan dan jangan pergi ke laut dengan memotong semua garam. Mikus menunjukkan bahawa DASH mungkin bukan pilihan yang optimum untuk atlet yang bertahan tinggi yang berpeluh berlebihan atau untuk orang yang hipotensi (tekanan darah rendah) atau keadaan gastrousus kronik di mana malabsorption adalah masalah.

Betapa sukarnya untuk mengekalkan diet DASH?

Pada hari yang baik, tekanan bebas apabila anda mempunyai masa dan tenaga untuk memasak di rumah, ia agak mudah. Tetapi seperti mana-mana diet, terdapat cabaran apabila anda ingin merebut sesuatu di mana sahaja atau pergi di restoran. Mikus menasihati: “Baca panel fakta pemakanan apabila ada, mintakan pakaian dan sos untuk diletakkan di sebelah, dan elakkan [makanan] dengan kata-kata seperti goreng, atau krim.”

Saya pernah mendengar bahawa ini adalah diet terbaik. Betul atau tidak?

Ramai pakar menganggap diet DASH sebagai pelan pemakanan keseluruhan yang sihat, walaupun badan penyelidikan yang luas juga menunjukkan keberkesanan makanan Mediterranean. Kedua-dua pendekatan ini adalah serupa dengan jenis makanan yang mereka cadangkan-walaupun diet Mediterranean menambah lemak yang sihat seperti ikan dan minyak zaitun-dan kedua-duanya menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Walaupun diet DASH adalah pelan yang terbukti, diet yang “terbaik” yang membuatkan anda mahu mengikutinya sepanjang jangka panjang.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top