11 Tanda-tanda Awal Si Ibu Hamil

Sebelum anda melewati ujian kehamilan itu atau anda ketahui sendiri bahawa anda sedang mengandung, anda boleh dapat tahu dengan sendirinya dengan adanya petanda-petanda kecil yang menyatakan sedang mengandung

Sebelum anda melewati ujian kehamilan itu atau anda ketahui sendiri bahawa anda sedang mengandung, anda boleh dapat tahu dengan sendirinya dengan adanya petanda-petanda kecil yang menyatakan sedang mengandung.Tetapi kerana banyak daripada mereka akan sama dengan yang anda ada sebelum anda mendapatkan tempoh anda, mungkin sukar untuk memberitahu perbezaannya.

Walaupun ujian kehamilan boleh memberikan jawapan yang betul, berikut adalah beberapa tanda awal kehamilan yang mungkin anda harapkan:

Tanda-tanda Awal Kehamilan:

Keletihan

Bayangkan memanjat gunung tanpa sebarang latihan sambil membawa bagasi yang semakin berat hari demi hari. Itulah kehamilan secara ringkasnya. Dalam erti kata lain, ianya satu kerja keras oleh ibu ibu, itulah sebabnya keletihan semasa hamil adalah gejala hampir setiap pengalaman semua para bakal ibu.

Pada awal proses kehamilan, sejumlah besar tenaga akan masuk ke dalam plasenta, sistem sokongan hidup untuk bayi anda. Hal ini akan menyebabakan gela akativiti kebiasaan anda seperti bangun dan duduk tanpa sebarang bantuan, pada waktu kehamilan pula anda akan memerlukan bantuan dan sokongan walaupun hanya untuk duduk sahaja. Hal-hal sebegini yang akan menyebabkan anda rasa selalu dan mudah rasa penat.

Kepekaan dan Sensitif Bau

Deria rasa bau yang tinggi dapat membuat bau yang tidak kuat dan ringan pada sebelumnya akan menjadi kuat dan tidak sedap untuk dihidu. Oleh kerana itu adalah salah satu perubahan pertama yang dilaporkan oleh beberapa wanita yang baru hamil, kehamilan mungkin senang untuk dikenal pasti jika anda sering cuba untuk bau atau menghirup udara dan hidung anda menjadi lebih sensitive.

Morning Sickness atau Mual

Maksudnya, perasaan mual di perut anda yang dikenali sebagai ‘morning sickness’ boleh menimpa anda pada bila-bila masa – dan boleh bermula hanya beberapa minggu kehamilan anda. Hormon, – selalunya akan ada peningkatan paras progesteron, yang menyebabkan perut anda untuk kosong dengan lebih perlahan – sekali lagi, sebahagian besarnya adalah penyebabnya (walaupun estrogen dan hCG juga boleh dianggap dalam meloyakan anda).

Mual dan muntah boleh dihadapi oleh seorang wanita yang baru sahaja hamil, tetapi mereka lebih cenderung untuk bermula sekitar selepas minggu ke-6.

Hilang Selera

Hidung anda yang sensitif mungkin akan menyebabkan untuk tanda awal kehamilan yang lain: hilang selera makan, di mana pemikiran, penglihatan atau bau makanan tertentu yang anda suka dapat mengubah perut anda (atau lebih buruk, menyumbang kepada ‘morning sickness’ anda). Gejala ini boleh dicetuskan oleh apa-apa sahaja, daripada ayam (yang biasa) kepada sesuatu yang kelihatan lebih ringkas, seperti salad.

Walaupun ini bukan salah satu tanda kehamilan yang pertama, ia cenderung muncul pada trimester pertama. Semua ini berpunca daripada hormon kehamilan sekali lagi, terutamanya pada awal apabila badan anda dipenuhi dengan hormone tersebut dan masih membiasakan diri dengan semua perubahan hormon. Jangan risau: Perkara sebegini sering berlalu pada trimester kedua.

Perubahan emosi

Sekali lagi, punca perubahan hormon berkait dengan kehamilan dalam perubahan mood yang mungkin anda alami sebaik sahaja anda menjangkakan kehamilan. Seawal 4 minggu ketika kehamilan anda, anda mungkin merasakan anda sedang PMS; kemudian pada trimester pertama dan selalunya sepanjang masa kehamilan, anda boleh akan rasa ada masa anda akan rasa cemas dan pada minit seterusnya anda akan tenang kembali.

Selain dari hormon kehamilan yang sedang berlaku, kehidupan anda akan berubah dengan cara yang sangat berbeza, jadi ia benar-benar normal untuk anda mengharungi mood anda yang mungkin sedang bergelora. Lakukan apa yang anda boleh buat untuk berehat, makan dengan baik, dapatkan tidur yang cukup dan jangan lupa untuk manjakan diri anda. Tarik  nafas dalam-dalam! Semuanya akan baik-baik saja.

Payudara Bengkak

Rasa sakit, bengkak atau bentuk payudara anda yang mungkin agak ‘penuh’  menjerit “lihat sahaja … tetapi dilarang menyentuh” ​​adalah satu lagi tanda pertama kehamilan. Hormon estrogen dan progesteron salah satu punca untuk perubahan payudara dan keanjalan payudara. Walaupun ia satu proses yang menyakitkan, tapi masih mampu membawa manfaat, hal ini kerana badan para ibu sedang mempersiapkan susu badan yang mencukupi untuk bayi mereka ketika mereka telah dilahirkan.

Gelap dan Bonggol Areola

Areola (bulatan di sekeliling puting anda) mungkin menjadi gelap dan ada peningkatan diameter, terima kasih kepada hormon kehamilan yang melonjak melalui badan anda.

Bukan itu sahaja, tetapi anda mungkin akan mula melihat benjolan kecil yang semakin besar dalam saiz dan nombor pada isolas anda. Gumpalan-gumpalan ini, yang dipanggil tubercles Montgomery, sentiasa ada di sana, tetapi sekarang mereka sedang mempersiapkan untuk menghasilkan lebih banyak minyak yang mampu melincirkan puting susu anda apabila bayi mula menyusu.

Kerap Kencing

Dua hingga tiga minggu selepas kehamilan anda, anda mungkin dapat melihat bahawa anda akan kerap untuk membuang air kecil. Pengalaman baru ini akan berlaku dengan lebih kerap dua hingga tiga minggu semasa kehamilan anda dan disebabkan oleh hCG hormon kehamilan, yang meningkatkan aliran darah ke buah pinggang anda, membantu mereka untuk membersihkan tubuh anda dengan lebih cekap (dan, termasuk najis atau hasil pembuangan dari badan bayi anda).

Rahim anda yang semakin membesar juga mula memberikan sedikit tekanan pada pundi kencing anda, menyebabkan ruang penyimpanan lebih rendah untuk air kencing dan membuat anda berfikir untuk pergi ke tandas dengan lebih kerap.

Kembung

Mempunyai masalah untuk katup butang pada seluar jeans anda? Pada awal kehamilan, kembung adalah sukar untuk membezakan dari kembung pra-tempoh, tetapi ia adalah sesuatu yang kebanyakan wanita akan merasa selepas mereka hamil. Anda tidak boleh menyalahkan bengkak, makan terlalu banyak untuk bayi anda, tetapi anda boleh menyalahkannya pada progesteron hormon, yang membantu melancarkan pencernaan, memberikan nutrien daripada makanan yang anda makan lebih banyak masa untuk memasukkan aliran darah anda dan sampai pada bayi anda.

Malangnya, kembung selalunya disertai oleh sembelit. Mendapatkan jumlah serat yang betul dalam diet anda boleh membantu memastikan anda tetap.

Suhu Badan Basal yang Diperkuat

Jika anda telah menggunakan termometer badan basal khas untuk menjejaki suhu pagi pertama anda, anda mungkin dapati bahawa ia meningkat kira-kira 1 darjah apabila anda hamil dan kekal tinggi sepanjang kehamilan anda. Walaupun bukan tanda yang tidak menonjol (terdapat sebab-sebab lain, temp anda boleh naik), ia dapat memberi anda notis terlebih dahulu mengenai berita besar.

Berdarah

Untuk sehingga 30 peratus daripada ibu-ibu baru, pendarahan cahaya atau implantasi pendarahan sebelum anda mengharapkan tempoh anda (sekitar enam hingga 12 hari selepas pembuahan) kadang-kadang merupakan tanda bahawa embrio telah menanamkan dirinya ke dalam dinding rahim, yang mungkin atau mungkin tidak disertai dengan kekejangan seperti haid.

Berapa lama anda boleh mendapatkan gejala kehamilan?

Gejala-gejala kehamilan yang sangat awal (seperti kepekaan terhadap bau dan payudara yang semakin anjal) boleh muncul sebelum anda melepaskan masa anda, sebaik sahaja beberapa hari selepas pembuahan, sementara tanda-tanda awal kehamilan yang lain (seperti bercak) mungkin muncul sekitar satu minggu selepas bertemu sperma telur. Masih yang lain (seperti kekerapan urin) sering muncul kira-kira dua minggu atau seterusnya konsep.

Yang mengatakan, tanda-tanda awal kehamilan timbul pada masa yang berlainan dalam wanita yang berbeza. Sesetengah pengalaman sangat sedikit (jika ada) ini hingga minggu kehamilan mereka.

Walaupun ramai wanita tidak pernah merasa gejala kehamilan awal, yang lain menderita semuanya. Sekiranya anda terlepas tempoh anda dan mengalami keletihan, sakit pagi, mengesan dan membesarkan payudara, anda mungkin ingin merasai sendiri ujian kehamilan di rumah – dan kemudian turunkan doktor untuk ujian darah untuk mengesahkannya.

Tidak kira apa gejala yang anda alami, satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti bahawa anda mengandung adalah membuat temu janji dengan OB / GYN anda.

Pastikan anda menjadualkan lawatan seawal yang anda boleh supaya anda boleh mendapatkan penjagaan terbaik dari awal jika anda mengalami tanda awal kehamilan. Dan jika anda menjangkakan bayi, tahniah! Anda memulakan perjalanan seumur hidup.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top