6 Cara Menjaga Kesihatan Gigi Anak Anda: Healthy Teeth

Gambar rajah seorang anak lelaki sedang menggosok gigi demi kesihatan giginya.

Menjaga kesihatan gigi anak sangat penting supaya dapat mengelak dari pelbagai penyakit sakit gigi. Untuk pertama kali bawa anak ke klinik gigi, bilakah perlu menjadualkan kali pertama untuk kesihatan gigi anak ke klinik pergigian?

Ramai ibu bapa mempunyai masa yang sukar untuk menilai berapa banyak penjagaan kesihatan gigi anak. Mereka tahu bahawa mereka ingin mencegah ronggak, tetapi mereka tidak tahu cara terbaik untuk melakukannya. 

Bilakah Kanak-kanak Harus Mula Berus Gigi?

Penjagaan pergigian yang baik bermula sebelum gigi pertama bayi muncul. Hanya kerana anda tidak dapat melihat gigi tidak bermakna ia tidak ada.

Gigi sebenarnya mula terbentuk pada trimester kedua kehamilan. Semasa lahir, bayi anda mempunyai 20 gigi utama, sebahagian daripadanya telah berkembang sepenuhnya di rahang.

Inilah masa dan cara untuk menjaga gigi si kecil itu:

  • Sebelum bayi anda mula tumbuh gigi, sapukan kain lap yang bersih dan lembap pada gusi untuk membersihkan bakteria.
  • Apabila bayi anda mendapat gigi, gosok dengan berus gigi bayi. Gunakan air dan sedikit ubat gigi fluorida (kira-kira saiz sebutir beras).
  • Apabila dua gigi bayi anda bersentuhan, anda boleh mula flos di antara mereka.
  • Sekitar umur 2 tahun, anak anda harus belajar meludah semasa memberus gigi. Elakkan memberi anak anda air untuk meludah kerana ini boleh menjadikan ubat gigi tertelan.
  • Kanak-kanak berumur 3 tahun dan ke atas harus menggunakan ubat gigi fluorida sebesar kacang sahaja.
  • Sentiasa awasi kanak-kanak di bawah umur 8 tahun semasa memberus gigi, kerana mereka mungkin tertelan ubat gigi.

Malah bayi boleh mengalami kerosakan gigi. Menidurkan bayi dengan botol susu boleh membahayakan kesihatan gigi anak. Gula daripada jus, susu formula atau susu yang tinggal pada gigi bayi selama berjam-jam boleh memakan enamel.

Apabila ini berlaku, gigi hadapan boleh berubah warna dan berlubang. Ronggak mungkin terbentuk dan, dalam kes yang teruk, gigi yang reput mungkin perlu dicabut. Apabila kanak-kanak berumur 6 bulan, mereka boleh bertukar daripada botol kepada cawan dengan straw atau muncung keras.

Ini membantu mengelakkan cecair daripada berkumpul di sekeliling gigi kanak-kanak. Apabila berumur genap setahun, mereka akan mahir menggunakan cawan itu sendiri.

Bilakah Perlu Berjumpa dengan Doktor Gigi untuk Kesihatan Gigi Anak?

Mengesyorkan kanak-kanak berjumpa doktor gigi untuk kesihatan gigi anak apabila sudah cukup berumur setahun. Pada lawatan pertama ini, doktor gigi akan menerangkan teknik memberus dan flos yang betul dan melakukan pemeriksaan yang semasa bayi anda duduk di atas riba anda.

Rawatan ini boleh membantu mencari masalah lebih awal dan membantu kanak-kanak membiasakan diri untuk membuat rawatan dengan doktor gigi supaya mereka akan kurang rasa takut untuk pergi apabila mereka semakin tua.

Doktor gigi pediatrik dilatih untuk menangani pelbagai isu yang berkaitan dengan kesihatan pergigian kanak-kanak. Mereka juga tahu masa untuk merujuk anda kepada jenis pakar yang berbeza.

Jika kanak-kanak nampak berisiko untuk mengalami kaviti atau masalah lain, doktor gigi boleh mula menggunakan fluorida topikal walaupun sebelum semua gigi masuk. Fluorida mengeras enamel gigi, membantu menangkis penyakit mulut kanak-kanak yang paling biasa – kaviti gigi.

Bagaimana Kita Boleh Mencegah Ronggak?

Kaviti berlaku apabila bakteria dan makanan yang tertinggal pada gigi selepas makan tidak disingkirkan. Asid terkumpul pada gigi, melembutkan enamelnya sehingga lubang – atau ronggak – terbentuk.

Inilah cara untuk menjauhkan ronggak:

  • Mulakan tabiat lisan yang baik lebih awal. Ajar anak-anak untuk memberus sekurang-kurangnya dua kali sehari dengan ubat gigi fluorida dan kerap menggunakan flos.
  • Dapatkan fluorida yang mencukupi. Penggunaan fluorida secara tetap menguatkan enamel, menjadikannya lebih sukar untuk asid untuk menembusi.
  • Hadkan atau elakkan beberapa makanan. Makanan manis, jus, gula-gula (terutamanya gula-gula bergetah melekit, vitamin bergetah, atau kulit buah) boleh menghakis enamel dan menyebabkan ronggak. Jika anak-anak anda makan makanan ini, minta mereka membilas mulut selepas makan untuk membasuh gula.

Apabila gigi kekal anak anda tumbuh, doktor gigi boleh membantu mencegah pereputan dengan menggunakan pencucian nipis resin pada gigi belakang, di mana kebanyakan mengunyah dilakukan.

Apakah Masalah Pergigian Boleh Berlaku?

Jika anda terdedah kepada kerosakan gigi atau penyakit gusi, anak-anak anda mungkin juga berisiko lebih tinggi. Jadi kadang-kadang walaupun tabiat memberus gigi dan flos yang terbaik tidak dapat menghalang ronggak.

Bahan berwarna perak dipanggil amalgam (campuran khas logam) pernah menjadi bahan pilihan untuk kebanyakan tampalan pada gigi kekal. Tetapi kini, bahan lain seperti resin komposit menjadi popular.

Resin terikat pada gigi supaya tampalan tidak terkeluar, dan juga boleh digunakan untuk membina semula gigi yang rosak akibat kecederaan atau keadaan seperti celah lelangit. Oleh kerana resin selalunya berwarna gigi, ia dianggap lebih menarik.

Tetapi dalam kes patah tulang, pereputan yang meluas, atau kecacatan gigi susu, doktor gigi selalunya memilih mahkota keluli tahan karat atau seramik. Mahkota mengekalkan gigi sambil menghalang pereputan daripada merebak.

Dalam sesetengah keadaan yang jarang berlaku, biasanya apabila prosedur pergigian yang lebih rumit akan dilakukan, doktor gigi akan mengesyorkan menggunakan anestesia am.

Pemeriksaan kerap dan kebersihan pergigian yang baik boleh membantu mengelakkan keperluan untuk kerja pergigian yang meluas seperti ini. Juga, galakkan anak-anak anda menggunakan pelindung mulut semasa bersukan, yang boleh mengelakkan kecederaan gigi yang serius.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top