6 Perkara Yang Perlu Dilakukan Apabila Bayi Sakit (Protect and Safety)

  1. DEMAN 

Demam boleh dikaitkan dengan jangkitan telinga, selesema, selesema, atau ia boleh menjadi tindak balas kepada vaksin.

Cara untuk merawat: Demam gred rendah (101 darjah atau lebih rendah) biasanya tidak berbahaya. Anda boleh  buka baju dia, bagi bayi minum air, dan mandikan dalam air hangat. Dengan cara itu, deman akan kurang dengan 1 atau 2 darjah. 

Bila perlu berjumpa doktor: Jika bayi anda baru lahir (2 bulan atau lebih muda) dan juga demam rendah, jika anak anda lebih muda dari 1 tahun dan mempunyai demam sebanyak 102 darjah atau lebih tinggi, jika anak yang lebih tua mempunyai demam 104 darjah atau lebih tinggi

2.SELSEMA

Kanak-kanak mudah terkena selsema terutamanya semasa musim gugur dan musim sejuk seperti hujan. Gejala (hidung tersumbat atau bersin dan bersin, batuk, dan kadang-kadang demam) biasanya terjadi 2 atau 3 hari dan ianya akan mula reda

Cara untuk merawat: Elakkan batuk atau pil sejuk, tetapi beri dia Tylenol Bayi untuk demam. Anda juga boleh mengalirkan sinusnya dengan mengangkat kepalanya. Letakkan buku atau bantal di bawah tilam semasa dia tidur. 

Bila perlu memanggil doktor: Jika bayi anda menghidapi bayi baru lahir, atau jika dia mempunyai demam yang tinggi.

3.JANGKITAN TELINGA

Apabila bayi mengantuk, dia akan sering menggosok telinganya. Tetapi jika dia menepuk telinganya dan juga mempunyai hidung tersumbat dan demam, jangkitan telinga mungkin menjadi penyebabnya.

Cara Merawat: Doktor akan menetapkan antibiotik untuk melegakan kesakitan telinga. Anda juga boleh memberi bayi Tylenol untuk membantu tidurnya.

Bila perlu berjumpa doktor: Jika anda mengesyaki jangkitan yang berlaku kepada telinga anak anda. 

4.CIRIT-BIRIT

Sekiranya anda cirit-birit, anda perlu menukar lampin yang dipakainya untuk mengelakkan anak anda terkena penyakit-penyakit yang lain.  Pergerakan usus dan kerap kali sering disebabkan oleh virus; tetapi jangkitan bakteria, alergi, intoleransi makanan, atau ubat juga boleh dipersalahkan.

Cara merawat: Cirit-birit biasa berlaku selama 5-10 hari. Dehidrasi adalah kebimbangan utama, jadi berikan banyak cecair bayi. Tunggu 30 minit selepas dia melemparkan untuk menawarkan dos kecil elektrolit yang kecil dan kerap. 

Bila perlu berjumpa doktor: Jika bayi anda sakit mempunyai demam tinggi atau cirit-birit berdarah

5.KONJUKTIVITIS

 Ia adalah keradangan membran mukus mata dan biasanya memberi kesan kepada kedua-dua mata sekaligus tetapi kadang-kadang bermula hanya pada satu mata. Penyebabnya boleh menjadi jangkitan bakteria atau virus: saliran kuning atau hijau memberi isyarat bakteria; tiada tusukan atau nanah menunjukkan virus.

Cara merawat: Pastikan kawasan mata bayi bersih dengan perlahan-lahan mencuci dengan air suam. Jika jangkitan adalah bakteria, doktor akan merawatnya dengan mata antibiotik. 

Bila memanggil doktor: Sebaik sahaja gejala-gejala tersebut muncul

6.Respiratory Syncytial Virus (RSV) atau Virus Penyakit Pernafasan (RSV) 

Ia adalah satu virus biasa yang mempengaruhi paru-paru dan pernafasan. Gejala ini boleh dikesan apabila bayi dalam keadaan sejuk, mengalami batuk yang kuat dan pernafasan yang termengah-mengah.

Cara Merawat: Gunakan humidifier, atau tidur bayi dalam kedudukan yang tinggi. Juga beri dia Tylenol Bayi dan cecair tambahan. 

Bila perlu berjumpa doktor: Jika anak anda baru lahir dan sakit, atau jika dia mengalami batuk tanpa henti atau masalah pernafasan. 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top