8 Cara Menukar Lampin Bayi Anda – Step-by-step (Baby Care)

Sama ada anda tidak pernah menukar lampin sebelum ini atau anda seorang profesional, anda akan mendapat banyak latihan dengan bayi yang baru lahir.

Penukaran Lampin, Langkah Demi Langkah

Sama ada anda tidak pernah menukar lampin sebelum ini atau anda seorang profesional, anda akan mendapat banyak latihan dengan bayi yang baru lahir. Sebilangan besar ibu bapa telah melakukan banyak kesalahan biasa, seperti memakaikan lampin di belakang atau di sebelah kanan dengan cara tidak betul sehingga boleh mengeluarkan semburan air kencing yang tidak dijangka dari bayi lelaki anda. Petua langkah demi langkah ini akan membantu anda untuk menguasai cara menukar lampin dan memperbaiki kesilapan kali pertama dengan pantas.

Memastikan Barang-Barang Anda Sentiasa Bersama

Sebagai ibu bapa ingin yang terbaik untuk anaknya dan tidak mahu membiarkan bayinya tanpa pengawasan. Ibu bapa perlu menyediakan satu atau dua lampin yang bersih dan tisu basah untuk membersihkan bahagian yang kotor pada bayi anda. Sekiranya bayi anda mengalami ruam lampin atau berumur kurang dari sebulan, gunakan putik kapas, air suam, tuala, dan krim ruam lampin.

Sentiasa Keep One Hand Pada Bayi Anda

Basuh tangan anda, dan letakkan bayi anda di atas meja atau diatas permukaan yang rata. Gunakan tali keselamatan, atau letakkan sebelah tangan bayi anda supaya dia tidak berguling. Jangan biarkan si kecil anda tanpa pengawasan, walaupun selama beberapa saat. Sekiranya dia banyak bergerak, mengalihkan perhatiannya dengan telefon bimbit atau mainan berwarna terang. Tanggalkan lampin yang kotor. Pegang kaki bayi anda dengan satu tangan, dan gunakan tangan yang lain untuk menarik bahagian depan lampin.

Lap Dari Depan ke Belakang

Pertama, gunakan bahagian depan lampin untuk membersihkan bayi anda. Sentiasa lap dari depan ke belakang untuk mengelakkan jangkitan saluran kencing. Kemudian gunakan kain lap lembut atau kain lap basah untuk membersihkan bayi anda, sekali lagi lap dari depan ke belakang. Untuk bayi baru lahir atau bayi yang ada ruam lampin, gunakan putik kapas dan air suam. Tepuk bahagian bawah bayi sehingga kering. Sekiranya anda mempunyai anak lelaki, simpan lampin atau kain lap yang bersih di atas kemaluannya semasa anda menukarnya supaya dia tidak kencing pada anda.

Tukar Lampin Kotor untuk Bersihkan

Angkat kaki bayi anda, dan tarik keluar lampin yang kotor. Pegang kakinya agar tidak menyentuh lampin yang kotor. Letakkan lampin yang bersih di bawahnya. Pada lampin pakai buang, tab pelekat masuk ke belakang dan semestinya hampir sama dengan paras perut. Tarik bahagian depan ke atas antara kaki bayi anda. Untuk anak lelaki, pastikan kemaluannya menunjuk ke bawah supaya dia tidak membuang bahagian atas lampinnya.

Untuk suaikan lampin, pastikan anda boleh meletakkan dua jari di antara lampin dan pinggang bayi anda.

Gunakan Jari Anda untuk Memastikan Kesesuaian Lampin Bayi Anda

Tutup tab atau lekatkan pelekat pada lampin pakai buang. Untuk suaikan lampin, pastikan anda boleh meletakkan dua jari di antara lampin dan pinggang bayi anda. Untuk bayi yang baru lahir, lipat bahagian atas lampin ke bawah. Atau gunakan lampin yang baru lahir dengan potongan untuk bahagian atas lampin depan perut bayi anda.

Anda Mungkin Ingin Menghilangkan Kotoran

Apa yang anda buat dengan lampin yang dah digunakan? Sekiranya lampin bayi anda dari kain, masukkan sisa najis ke dalam tandas. Kemudian masukkan lampin ke dalam baldi lampin sehingga dibasuh. Sebilangan ibu bapa juga membuang sisa najis ke tandas dari lampin pakai buang. Kemudian tempelkan dan masukkan ke tong sampah. Anda boleh memasukkan lampin pakai buang ke dalam beg plastik sebelum memasukkannya ke dalam baldi untuk mengurangkan bau.

Luangkan Masa Anda dan Enjoy

Ramai ibu dan bapa mendapati bahawa menukarkan bayi lampin adalah masa yang tepat untuk berhubung dengan bayi mereka. Lagipun, anda bersandar pada bayi anda, menyentuh, dan bercakap. Bayi anda memandang anda dan mendengar suara anda. Luangkan sedikit masa untuk menyanyikan lagu atau bermain peekaboo. Walaupun beberapa perubahan lampin harus dilakukan dengan cepat kerana anda hanya mempunyai beberapa minit, cubalah mengamalkan rutin tersebut.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top