8 Tips Pemilihan Mainan Untuk Si Kecil – Simple Tips and Guidance

Terdapat pelbagai jenis mainan yang telah dicipta untuk pasaran kanak-kanak.

Siapa lagi yang sering main dengan figura dinosaur, pondok-pondok, bermain dan memegang watak sebagai doctor kalua bukan anak-anak kecil.

Kanak-kanak kecil adalah pengembara kecil, mereka akan meneroka sambal belajar.Itulah proses pembesaran mereka dan latih mereka untuk sentiasa berfikir. Bermain adalah peluang yang baik untuk anak anda untuk membangun dan mengamalkan kemahiran baru mengikut langkahnya sendiri dengan mengikut kepentingan uniknya. Mainan  yang disediakan akan membentuk dan mempengaruhi pertumbuhannya dengan cara yang sangat penting.

Mungkin kita akan beranggapan bahawa memilih mainan untuk kanak-kanak sangat mudah apabila anda berjalan ke kedai.Terdapat pelbagai jenis hiburan yang telah dicipta untuk pasaran kanak-kanak. Bagaimana anda membuat keputusan yang sesuai untuk anak anda? Bagaimana anda memberitahu yang mana yang berkualiti tinggi dan mana yang akan bertahan? Yang mana akan menarik perhatian anak anda lebih dari beberapa hari atau minggu? Berikut adalah beberapa idea untuk memilih mainan yang akan berkembang dengan anak anda, mencabarnya dan memupuk perkembangan keseluruhannya (pemikiran, fizikal, bahasa dan kebolehan sosial-emosi).

Garis Panduan Memilih Mainan untuk Kanak-Kanak

1.Pilih mainan yang boleh digunakan dalam pelbagai cara

Kanak-kanak suka pasang, dan buka, buang, tambah dan bina dalam apa jua cara. Pilih mainan yang “open-ended” dalam erti kata bahawa anak anda akan dapat bermain dengan banyak cara yang berbeza. Sebagai contoh, jalan raya, kebun binatang, jambatan, atau kapal angkasa boleh dibuat dari blok kayu atau blok sambung plastik ynag tebal dan keras.Reka bentuk seperti ini mampu merangsang kreativiti anak anda dan membantunya mengembangkan kecekapan dalam pemecahan masalah dan pemikiran logik.

Contoh: Blok, blok saling, blok bersarang atau cawan, dan mainan untuk pasir dan air

2.Cari mainan yang anak anda akan membesar bersama

Kita semua mempunyai pengalaman membeli boneka untuk anak dan mereka hanya akan berminat untuk bermain dengan mainan tersebut dalam masa dua hari sahaja dan hari seterusnya mainan tersebut terus tidak kelihatan. Untuk elakkan diri daripada berlaku pembaziran seperti tadi, penjaga atau ibu bapa mungkin boleh memastikan bahawa mainan tersebut boleh diguna dengan cara yang lain dan sudut pandangan yang berbeza. Sebagai contoh,boneka plastic haiwan kecil sangat digemari oleh anak2 kecil, manakala anak yang lebih berusia mungkin boleh bercerita sambil bermain dengan boneka tersebut.

Contoh: boneka haiwan  plastik dan angka tindakan, rumah boneka yang ramah kanak-kanak, kereta api dan trak pembuangan (dan kenderaan lain), haiwan boneka dan anak patung

3.Pilih mainan yang menggalakkan penerokaan dan menyelesaikan masalah

Bermain memberi peluang kepada kanak-kanak untuk berlatih kemahiran baru lagi dan lagi.Boneka yang memberi peluang kepada kanak-kanak untuk mengetahui sesuatu dengan sendirinya atau dengan sedikit latihan – membina kemahiran pemikiran logik mereka dan membantu mereka dalam menyelesaikan masalah. Ini juga membantu kanak-kanak mengembangkan kemahiran dalam hubungan spatial (merangkumi perkara yang sesuai bersama), koordinasi mata-mata, dan kemahiran motor halus (menggunakan otot-otot kecil tangan dan jari).

Contoh: teka-teki, penyusun bentuk, jubin, blok atau cawan untuk tidur, bekalan seni seperti tanah liat, kapur, krayon

4.Cari boneka dan hiburan yang mencetuskan imaginasi anak anda

Semasa anak anda dalam usia tiga tahun, kreativiti beliau benar-benar memainkan peranan kerana dia kini dapat mengambil peranan orang lain (seperti seorang raja) dan membayangkan sesuatu (seperti blok) atau sebenarnya sesuatu yang lain (seperti sekeping kek). Cari mainan yang boleh digunakan oleh anak anda semasa dia mengembangkan dan bermain dan pegang peranan orang lain. Berlakon atau olok-olok sambil menghayati watak yang dimainkan oleh anak dapat membina kemahiran bahasa dan celik huruf, kemahiran menyelesaikan masalah, dan keupayaan untuk susun urutan (meletakkan peristiwa dalam urutan logik).

Contoh: Memakai pakaian, makanan  dan cawan plastik, haiwan boneka , kereta api dan lori, rumah boneka mesra kanak-kanak, senapang pembinaan, dan barang-barang “kehidupan sebenar” seperti selongsong kertas ” untuk tukang bomba kecil anda. Kotak kadbod yang serba guna sentiasa menjadi pilihan terbaik untuk kanak-kanak dan ia juga adalah percuma. (Panggil alat perkakas untuk mengambil salah satu kotak penyejuk mereka). Kotak menjadi rumah, kapal lanun, lumbung, terowong-apa sahaja yang boleh menimbulkan imaginasi anak lelaki anda!

5.Berikan anak anda peluang untuk bermain dengan barang-barang “sebenar” atau  yang kelihatan seperti benda yang sebenar

Permainan papan menggalakkan mengira, mencocokkan, dan kemahiran ingatan, serta kemahiran mendengar dan kawalan kendiri (apabila kanak-kanak belajar mengikut peraturan).

Anak kecil akan semakin bagus dalam sentiasa ingin tahu bagaimana objek di dunia bekerja seperti rimut kawalan jauh atau suis cahaya. Dia juga berminat  dengan barangan “sebenar” anda, seperti telefon bimbit anda, kerana dia bersemangat untuk menjadi besar dan mampu seperti anda. Hiburan seperti  ini membantu kanak-kanak memecahkan masalah, mempelajari hubungan ruang (bagaimana keadaan bersesuaian), dan mengembangkan kemahiran motor halus (menggunakan otot-otot kecil di tangan dan jari).

Contoh: Hidangan plastik dan makanan, kunci plastik, telefon plastik, alat muzik, penyapu saiz kanak-kanak, mop, berus dan debu

6.Masukkan hiburan jenis “Sedia untuk dibaca”

Buku, huruf abjad magnet, dan bekalan seni seperti penanda, krayon, dan pensel warna membantu anak anda mengembangkan kemahiran menulis dan membaca awal. Perangkaan “kehidupan nyata” seperti menu makanan, katalog, atau majalah adalah menyeronokkan untuk anak anda melihat  dan juga membiasakan diri dengan huruf, teks, dan cetakan.

7.Dapatkan mainan yang menggalakkan anak anda menjadi aktif

Kanak-kanak sering melakukan pelbagai jenis aktiviti fizikal kerana mereka lebih kuat dan lebih yakin dengan tubuh mereka. Tugas anda adalah untuk menjadi penonton dan menghargai prestasi anak kecil anda! Cari hiburan yang membantu anak anda mengamalkan kemahiran fizikal semasa dan mengembangkan yang baru.

Contoh: Bola pelbagai bentuk dan saiz, basikal atau skuter tiga roda (dengan gear pelindung yang sesuai), set bowling plastik, gelung bola keranjang ukuran kanak-kanak, mainan tarik (contohnya, mainan yang boleh ditarik anak anda pada tali), alat berkebun untuk menggali, menggerakkan kotak (terbuka di kedua-dua hujung) untuk membuat terowong dan merangkak melaluinya.

8.Cari hiburan untuk seisi keluarga

Walaupun orang dewasa dan kanak-kanak boleh bermain hampir bersama-sama, terdapat beberapa jenis hiburan yang direka untuk golongan dewasa sahaja. Apabila anak anda hampir umur 3 dan seterusnya, permainan papan- yang melibatkan penggunaan memori dan tidak memerlukan bacaan-adalah menyeronokkan untuk semua peringkat umur untuk bermain. Pertimbangkan untuk memulakan “malam bersama keluarga” apabila anda semua bermain bersama. Permainan papan menggalakkan mengira, mencocokkan, dan kemahiran ingatan, serta kemahiran mendengar dan kawalan kendiri (apabila kanak-kanak belajar mengikut peraturan). Mereka juga memupuk bahasa dan kemahiran membangun hubungan. Satu lagi perkara penting ialah mengajar anak-anak untuk menjadi pemenang dan cara untuk menerima kekalahan.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top