Ajar Anak Jadi Remaja Yang Lebih Baik: 5 Tips Growth Of Teenage

Risau Anak Makin Remaja Dan Dewasa?

Bagi kebanyakan ibu bapa, mereka sering kali memandang anak mereka sebagai anak-anak yang masih kecil dan sering kali berasa risau memikirkan mereka akan makin membesar dan mendewasa. Tetapi, anak-anak ini masih boleh dididik dan latih menjadi remaja yang mampu memberi contoh kepada orang lain.

Selalu sangat kita mendengar bahawa kebanyakan ibu bapa runsing dan pening kepala apabila anak-anak mereka semakin membesar dan menjadi seorang remaja. Sudah namanya pun remaja, berdarah mudah, berjiwa bebas. Sukar untuk ibu bapa halang atau awasi pergerakan anak-anak remaja. Semakin kita larang, semakin mereka berontak. Namun, ada cara yang ibu bapa mungkin boleh cuba.

  1. Buat peraturan hierarki.

Anak-anak kecil secara amnya menganggap bahawa jika Ibu atau Ayah mengatakannya, anda seharusnya melakukannya (walaupun anda tidak mahu). Tetapi, berbeza pula dengan remaja. Ini kerana remaja lebih cenderung untuk merasa  kebebasan, dan tugas mereka adalah untuk mempersoalkan dan sering menolak arahan oleh ibu bapa mereka. Tidak ada yang salah dengan itu, tetapi masih ada beberapa perkara yang mesti ibu bapa perlu menetapkan bahawa anak-anak mereka perlu lakukan sesuatu dan tidak boleh diperdebatkan lagi.dilakukan. Ini membantu remaja anda untuk tetap mengikuti sekiranya anda menetapkan bahawa beberapa peraturan tidak perlu diperdebatkan. Sebagai contoh didik mereka untuk pastikan katil dalam keadaan yang rapi, atau rumah perlu dibersihkan atau disapu setiap pagi.

  1. Percaya bahawa mereka mendengar anda.

Pandangan mengenai tekanan rakan sebaya sangat meluas sehingga mudah untuk menganggap anak-anak kita akan menjadi pengikut yang tidak masuk akal ketika mereka sampai di sekolah menengah.Namun, apa yang remaja mahukan lebih dari segalanya adalah sekurang-kurangnya seorang dewasa yang mempercayainya tanpa syarat tetapi mematuhinya dengan standard yang tinggi. Anak-anak remaja akan beragnggapan bahawa ada yang mendengar keluhan atau luahan mereka dan mengambil berat tentang apa yang mereka fikirkan dan katakan.

Anda boleh mula menjadi orang dewasa yang diperlukan oleh remaja. Rasa sayang dan cinta tiada sempadan yang anda rasakan pada bayi atau anak kecil anda tidak pernah berubah. Apabila mereka melakukan sesuatu yang salah ketika mereka sedang membesar, beritahu mereka bahawa anda sentiasa ada untuk membantu mereka dalam melakukan sesuatu dengan lebih baik.

 

  1. Bantu mereka mengatasi kegelisahan.

Cara kita berinteraksi dengan anak ketika mereka masih kecil mampu memberi mereka cara untuk atasi tekanan yang mereka mungkin hadapi pada masa kaan datang. Tidak hairan jika ada antara anak-anak kita yang ketika kecil takut pada sesutu perkara. Sebagai contoh bilik yang gelap, tidur keseorangan, patung, labah-labah dan sebagainya. Sebagai contoh, anak-anak yang cenderung menangis ketika sedang menyaksikan badut atau pertunjukan puppet, boleh berisiko untuk sering berasa gelisah ketika mereka remaja. Jika kita terlampau berjaga-jaga dan melindungi anak juga tidak elok. Ini hanya akan didik mereka bahawa mereka tidak boleh atasi masalah gelisah mereka dengan sendiri dan percaya bahawa akan ada orang lain untuk melindungi mereka.  

Lebih elok jika ibu bapa melatih anak-anak untuk atasi masalah gelisah atau perasaan takut mereka terhadap sesuatu. Hal ini kerana untuk melatih mereka menjadi lebih berani pada masa akan datang lebih-lebih lagi ketika anak-anak di usia remaja. Pada masa ini, jika anak terlalu pasif dan tidak berani dalam bertindak atau bersuara, berkemungkinan tinggi untuk menjadi mangsa buli oleh rakan-rakan sebaya mereka yang lain. Didik mereka dengan sentiasa memberi kata-kata semangat.

Seorang remaja sedang interaksi dengan rakan sebayanya

  1. Galakkan perspektif yang positif.

Ada masa remaja boleh menjadi terlalu dramatik. Dalam setiap perkara, kebanyakan mereka akan bertindak seolah-olah tiada esok hari atau dunia berada di tangan mereka. Tak boleh dinafikan dengan semangat mereka yang sentiasa berkobar-kobar untuk lakukan sesuatu perkara tanpa fikir kesan pada masa akan datang. Tetapi anak-anak yang dibesarkan dengan perspektif yang positif selalunya mudah untuk mereka hiraukan atau tidak ambil endah terhadap perkara yang kecil dan tidak penting. Kanak-kanak bertindak balas dengan baik jika anda mendengar dengan teliti ketika mereka mengadu, mengakui masalahnya, dan kemudian menolong mereka mencari jalan keluar. Anak anda yang berusia 5 tahun ingin menarik lautan dan anda hanya mempunyai penanda oren? Anda dapat bersimpati dengan kekecewaan mereka tetapi kemudian menunjukkan kabar baiknya – mereka dapat menarik ikan yang berenang di lautan! Sekiranya kanak-kanak terbiasa melihat banyak masalah pada awal, mereka mempunyai peluang yang lebih baik untuk menangani trauma pada masa remaja mereka dengan sedikit perspektif.

 

  1. Bersabar.

Kanak-kanak membina hubungan saraf baru dengan kadar yang luar biasa, tetapi Dr. Carlson menunjukkan bahawa masa yang diperlukan untuk menyampaikan isyarat di salah satu neuron tersebut secara dramatik lebih perlahan pada kanak-kanak daripada pada orang dewasa. Sekiranya anda ingin memberi rasa autonomi kepada anak-anak anda, sesuatu yang sangat penting pada masa remaja, anda perlu membiarkan mereka mengikut rentak mereka sendiri, walaupun nampaknya lambat bagi anda. “Menyedari bahawa anak-anak memerlukan waktu yang lama untuk memproses maklumat, dan berusaha untuk tidak terburu-buru mereka sepanjang waktu,” dia menasihati. Ya, anda tergesa-gesa masuk ke dalam kereta, tetapi sangat penting bagi anak kecil anda untuk memakai kasut mereka. Biarkan mereka, walaupun memerlukan masa tiga kali ganda.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top