Baby Talk: 2 Cara Berkomunikasi Dengan Bayi Anda (Child Care)

Tahun pertama bayi anda akan banyak perubahan. Dari senyuman pertama, geram, dan teman belajar untuk belajar mengatakan “mama” atau “papa”, bayi suka berkomunikasi dalam bentuk percakapan mereka sendiri.

Sepanjang tahun pertama ini, anda boleh melakukan banyak perkara untuk mendingkatkan kemahiran komunikasi bayi anda.Yang perlu anda lakukan hanyalah senyum, bercakap, menyanyi, dan membaca untuk bayi anda.

Mengapa fokus untuk berkomunikasi dengan bayi anda? Kerana kemahiran pertuturan dan bahasa awal dikaitkan dengan kejayaan mengembangkan kemahiran membaca, menulis, dan interpersonal, baik di masa kanak-kanak dan di kemudian hari.

Baby Talk: Senyum dan Berikan Perhatian

Baby Talk: Smile and Pay Attention

Lama lagi untuk bayi anda dapat bercakap dengan jelas, bayi memahami maksud umum apa yang anda katakan. Mereka juga menyerap nada emosi. Galakkan usaha awal bayi untuk berkomunikasi dengan anda dengan perhatian penuh kasih sayang:

  • Senyumlah dengan kerap pada bayi anda, terutamanya ketika dia sedang menggeram, atau bersuara dengan percakapan bayi.
  • Perhatikan bayi anda semasa dia melompat-lompat dan ketawa, dan bukannya melihat, mengganggu, atau bercakap dengan orang lain.
  • Bersabarlah ketika anda cuba menghalang percakapan bayi dan komunikasi nonverbal bayi anda, seperti ekspresi wajah, suara gemuruh, atau suara mengoceh yang dapat memberi isyarat kekecewaan atau kegembiraan.
  • Luangkan masa untuk memberi perhatian kepada bayi anda, sehingga dia dapat “bercakap” dengan anda, walaupun anda sibuk dengan tugas lain.
Baby Talk: Meniru Bayi Anda

Baby Talk: Meniru Bayi Anda

  • Lakukan perbincangan berulang-ulang dalam perbincangan bayi untuk mengajar bayi anda memberi dan menerima perbualan orang dewasa.
  • Tiru suara bayi – “ba-ba” atau “goo-goo” – kemudian tunggu dia mengeluarkan suara lain, dan ulangi kembali.
  • Lakukan yang terbaik untuk bertindak balas, walaupun anda tidak memahami apa yang cuba disampaikan oleh bayi anda.
  • Memperkukuhkan komunikasi dengan tersenyum dan mencerminkan ekspresi wajah.
  • Gerak isyarat adalah cara bayi cuba berkomunikasi, tiru juga isyarat bayi anda.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top