Bahaya Budaya Banding Anak-Anak: Stop Compare!

Ramai ibu bapa yang sering membandingkan anak-anak mereka dengan anak-anak lain dengan tujuan untuk memberi motivasi mereka untuk lebih cemerlang. Tetapi, dalam tanpa sedar atau tidak perbuatan ibu bapa dalam bandin anak sendiri dengan anak lain boleh memberi kesan yang sebaliknya dan anak yang dibandingkan mungkin merasa rendah diri kerana boleh merosakkan harga diri mereka. Pada asalnya, ibu bapa mungkin berniat membandingkan untuk membakar semangat dan berdaya saing pada anak-anak dan dapat memotivasi mereka untuk berbuat baik dan menjadi baik, namun perbandingan hanya akan mengajar mereka menjadi tidak yakin dengan diri sendiri dan sentiasa merasakan diri tidak berguna. Ia menyebabkan emosi yang sukar disembuhkan dan boleh mengakibatkan dendam,berfikiran negatif, dan kebencian. Semua kualiti ini memudaratkan akan pertumbuhan dan kemajuan kanak-kanak secara perlahan.

banding

Mengapa Ibu Bapa Membandingkan Anak-Anak mereka dengan Orang Lain?

Ibu bapa berimpian melihat anak-anak mereka mencapai kejayaan dalam semua usaha tetapi mereka tidak menyedari bahawa ini tidak akan dapat dicapai dengan banding anak-anak. Sudah menjadi kebiasaan bagi ibu bapa untuk melakukan segala usaha yang mungkin untuk meningkatkan prestasi anak. Mereka merasakan bahawa ini akan meningkatkan pembelajaran dan kemahiran anak-anak, tetapi sebaliknya, ini mempengaruhi tahap keyakinan mereka secara negatif.

Apa yang Perlu difahami oleh Ibu Bapa Sebelum Membandingkan Anak Mereka dengan Orang Lain

Satu-satunya sebab mengapa ibu bapa membandingkan anak-anak mereka dengan orang lain adalah untuk memupuk semangat persaingan. Mereka mungkin merasakan bahawa itu adalah cara yang tepat untuk menunjukkan potensi dan kemampuan terpendam dalam diri anak-anak mereka untuk lebih unggul daripada orang lain. Tetapi ibu bapa perlu memahami bahawa perbandingan bukanlah satu-satunya kekuatan pendorong untuk membolehkan anak-anak menunjukkan prestasi terbaik. Setiap individu unik dan diberkati dengan kekuatan yang berbeza. Minat dan bakat kanak-kanak berkembang dengan kadar yang berbeza-beza. Sekiranya ibu bapa terus menerus menyatakan rasa tidak senang atau tidak senang dengan prestasi buruk anak-anak mereka, itu akan merosakkan dan tidak membina keyakinan diri mereka. Beberapa perkara lain yang perlu difahami oleh ibu bapa diberikan di bawah:

 1. Kanak-kanak Harus Berfikir Sendiri

Ibu bapa mesti meluangkan masa untuk mendengarkan anak-anak mereka. Mereka mesti berusaha memahami proses pemikiran mereka. Sebagai individu, sebaik sahaja anak-anak belajar untuk menyatakan suka dan tidak suka, mereka hanya harus dibimbing dan tidak dipengaruhi oleh pemikiran dan pendapat orang lain. Anak-anak harus dibiarkan berfikir secara kritis dan mengambil keputusan sendiri, iaitu bagaimana mereka akan mengembangkan kepercayaan, rasa hormat, dan kasih sayang.

 1. Kanak-kanak Bukan Hiasan

Anak-anak tidak boleh dianggap sebagai aksesori oleh ibu bapa. Mereka tidak dapat diperlakukan sebagai objek untuk dipamerkan dalam lingkaran sosial. Dengan menetapkan tujuan yang tidak realistik, mereka cenderung mengeksploitasi anak-anak mereka sendiri dan membawa kekecewaan bagi diri mereka sendiri dan merosakkan kehidupan anak-anak mereka sendiri. Mereka harus dilayan dengan hormat sebagai manusia yang bebas dan perlu dikasihi dan difahami oleh orang tua nya.

 1. Pendidikan Bukan Nikmat Khas Tetapi Hak

Sebilangan ibu bapa berpendapat bahawa mereka telah menolong anak-anak mereka dengan menempatkan mereka di sekolah yang baik dan mahal. Memperoleh pendidikan adalah hak setiap anak, dan menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk memberikan pendidikan. Ibu bapa harus memahami bahawa tujuan utama pendidikan terbaik adalah untuk mewujudkan individu yang bertanggungjawab dan berdikari dan tidak melayakkan mereka memperoleh pekerjaan dan memperoleh wang.

Kesan Negatif Perbandingan Kanak-kanak

Walaupun ibu bapa ingin menahan diri daripada banding anak-anak mereka dengan orang lain, malangnya mereka akhirnya melakukannya. Walaupun kelihatan seperti sifat manusia yang tidak dapat dielakkan, ibu bapa perlu menahan dorongan itu. Anak-anak tidak memberikan reaksi yang baik terhadap kritikan negatif, dan perbandingan dengan yang lain lebih memalukan. Kesan negatif perbandingan adalah seperti di bawah:

 1. Meningkatkan kesan negatif persaudaraan adik beradik

Sekiranya ibu bapa membandingkan anak-anak yang lebih tua dengan adik-beradik mereka, itu akan memupuk persaingan, dan anak-anak yang lebih tua mungkin mulai mengusik, bertengkar, memukul dan bersikap agresif dengan anak-anak yang lebih muda.

 1. Hubungan antara saudara musnah

Apabila anak-anak dibandingkan dengan adik-beradik, rakan atau sepupu mereka, mereka merasa tidak selamat dan berusaha menjaga jarak dari ibu bapa mereka. Ia juga boleh menyebabkan masalah tingkah laku atau perkembangan di kemudian hari ketika mereka dewasa.

 1. Menindas Bakat anak-anak.

Apabila anak-anak tidak dihargai dan selalu banding dengan yang lain, bakat mereka tidak akan berkembang, dan akhirnya mereka akan kehilangan potensi dan bakat kedua-duanya.

 1. Sikap Riang Berubah.

Sekiranya anak-anak menyedari ibu bapa mereka lebih menghargai anak-anak lain, mereka akan merasa diabaikan dan tidak akan pernah berusaha untuk menyenangkan ibu bapa mereka. Ini adalah kesan amat buruk terhadap anak-anak sehingga boleh menyebabkan kemurungan.

 1. Meningkatkan Keraguan dan Kesan Interaksi Sosial

Sekiranya anak-anak mendapat ejekan dan ejekan berterusan daripada ibu bapa mereka, mereka secara beransur-ansur akan mula mengelakkan interaksi orang ramai di hadapan ibu bapa. Bahkan menjauhkan diri daripada berjumpa dengan orang ramai dan tidak mahu bersosial.

 1. Kurang keyakinan diri & nilai diri

Keyakinan diri anak-anak terjejas apabila dibandingkan dengan kanak-kanak lain. Sekiranya seorang kanak-kanak merasakan bahawa mereka baik tanpa sebab, ini boleh merosakkan prestasi mereka lebih jauh.

Apakah Pendekatan Perbandingan Positif Yang Dapat Membantu Anak-Anak?

 

Kritikan negatif adalah faktor yang merugikan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Kaedah perbandingan positif tertentu adalah seperti di bawah:

 1. Berikan Cinta dan Sokongan Tanpa Syarat

Penghargaan di khalayak ramai akan meningkatkan semangat anak-anak. Anak-anak harus diucapkan dengan hormat dan diberikan banyak kasih sayang dan sokongan.

 1. Tetapkan Harapan Realistik

Ibu bapa tidak boleh melakukan kesalahan dalam menetapkan matlamat yang tidak realistik untuk anak-anak mereka. Sebaliknya mereka harus berusaha memahami potensi yang ada pada anak-anak mereka dan menolong mereka cemerlang dalam bidang minat mereka.

 1. Menghargai Kekuatan

Apa sahaja tugas yang dilakukan anak-anak harus dihargai dengan murah hati. Penghayatan liberal akan menolong mereka memperoleh keyakinan untuk menghadapi dunia.

 1. Bantu Anak-anak Mengatasi Kelemahannya

Apabila ibu bapa mengetahui kawasan lemah anak-anak mereka, mereka mesti menyokong dan menolong anak-anak untuk menolong mereka mengatasi kelemahan mereka. Walaupun tidak mudah, itu dapat dicapai dengan dukungan dan motivasi tanpa syarat.

 1. Jangan Banding: Sebaliknya tetapkan tahap

Sekiranya ibu bapa menetapkan penanda aras yang realistik daripada mengkritik anak-anak mereka, mereka akan melihat peningkatan prestasi mereka. Pada peringkat ini, membina keyakinan dan harga diri sangat penting. Malah anak-anak akan berusaha supaya dapat membanggakan ibu bapa mereka.

Sifat banding dan bersaing lebih biasa di kalangan ibu bapa daripada anak-anak. Tekanan prestasi yang tidak semestinya paling rendah bagi anak-anak dan menghasilkan hasil yang negatif. Ibu bapa tidak boleh merampas kegembiraan dalam kehidupan anak-anak mereka dan memberi mereka ruang untuk berkembang dan membuktikan kebaikan mereka. Tidak ada yang sempurna merangkumi kecemerlangan dalam semua bidang prestasi, sama ada sukan atau akademik. Tetapi pendekatan positif dan memotivasi anak-anak tanpa membandingkannya dengan anak-anak lain dapat membantu mereka berbuat baik dan menjadi individu yang yakin dan berjaya.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top