Bayi Anda Menangis 2-3 Jam Sehari? Mengapa? – Solutions For Mums

Bayi yang baru lahir biasanya menghabiskan 2 hingga 3 jam sehari menangis.

Bayi yang baru lahir biasanya menghabiskan 2 hingga 3 jam sehari menangis. Itu perkara biasa pada bayi kerana bayi yang menangis boleh memberi tekanan dan memenatkan bagi bayi dan ibu bapa.

Kanak-kanak juga seringkali meratap tanpa sebab yang jelas. Tetapi pada masa-masa lain, mereka cuba memberitahu sesuatu dengan air mata mereka.

Ianya sangat memenatkan apabila kanak-kanak tidak berhenti menangis. Anda mungkin bimbang ada sesuatu yang salah dengan anak-anak anda, dan kemungkinan anda akan hilang sabar, dan kemahiran membesarkan anak tidak dapat kuasai dengan baik dan menyebabkan anda tidak akan berkomunikasi dengan anak anda. Tetapi anda boleh tangani masalah tersebut!

Bayi menangis kerana banyak sebab, dan menangis adalah cara utama bayi berkomunikasi. Ini cara mereka untuk menarik perhatian anda dan menyatakan keperluan mereka. Pada mulanya, mungkin sukar untuk mentafsirkan jeritan dan tangisan bayi anda, tetapi ketika anda menghabiskan lebih banyak waktu mendengar, anda akan menjadi lebih baik untuk mengenali dan memenuhi keperluan khusus anak anda.

 

Sebab-sebab umum bayi menangis:
  1. Tidur atau keletihan
  2. Lampin basah atau kotor
  3. Kelaparan
  4. Tidak tahan daripada bunyi bising atau aktiviti
  5. Kolik, refluks asid, atau alahan makanan
  6. Sakit 
  7. Angin
  8. Takut pada orang asing atau ketakutan

Adakah bayi anda tidak responsif atau acuh tak acuh?

Kebanyakan bayi menggunakan tangisan mereka untuk berkomunikasi dan mereka akan terus menangis atau menunjukkan bahawa mereka kecewa sehingga ibu bapa atau penjaga memberi respons kepada keperluan mereka. Bayi-bayi bukannya menangis kerana kecewa dan kemudian melepaskan dan mereka juga  gagal menunjukkan sebarang emosi. Jika anda berfikir mengenainya, anda mungkin tahu lebih daripada satu orang dewasa yang bertindak seperti ini ketika menghadapi kesukaran. Bayi yang tidak responsif mungkin kelihatan seperti bayi yang mudah, kerana mereka mungkin tenang dan menyenangkan. Tetapi bayi yang tidak memberi respons kepada anda, alam sekitar, dan pengaruh deria memerlukan bantuan. Hubungi doktor pediatrik anda dengan segera.

Faktor Bayi Anda Menangis dan Solusinya.

1.Kelaparan

Semasa 3 bulan pertama kehidupan mereka, bayi yang baru lahir cenderung untuk meminta makan setiap sesetengah jam. Apabila mereka mahu makan, mereka biasanya akan membuat jeritan yang pendek dan rendah yang naik dan turun.

Bagaimana untuk menenangkan: Tawarkan payudara anda atau botol untuk melihat jika ia membantu. Walaupun mereka tidak lapar, bayi anda hanya mahu menghisap sesuatu untuk keselesaan. Anda boleh menggunakan puting khas untuk bayi atau bayi anda boleh menyedut jari atau ibu jari mereka sendiri.

2.Keletihan

Tidak seperti kebanyakan orang dewasa, bayi yang terlalu sibuk atau letih sering membuat ragam dan kerenah dan merengek dan bukannya tidur.

Bagaimana untuk menenangkan:  Salah satu cara terbaik untuk menggalakkan tidur adalah untuk bengkung bayi anda. Balut mereka dengan selimut atau kain yang selesa dan hanya biarkan kepala dan leher sahaja tidak dibalut. Ia membantu untuk  meniru seakan rahim ibu. Perubahan pemandangan juga boleh mungkin menjadi. Pergi berjalan-jalan dengan kereta sorong. Atau bawa anak anda bersiar-siar dengan menaiki kereta dan diletakkan pada ‘car seat’ yang betul. Getaran pada kereta akan mendorong bayi untuk berasa seolah dibuai.

3.Alahan

Seorang ibu yang menyusu boleh menurunkan apa yang dia makan melalui susu ibu kepada bayi. Itu mungkin mengganggu perut bayi. Jika ia berlaku banyak, bayi anda mungkin alergi atau sensitif terhadap susu lembu, kacang, gandum, atau makanan lain.

Bagaimana untuk menenangkan: Jika anda fikir bayi anda mempunyai alahan makanan, berbincanglah dengan pakar pediatrik anda. Sekiranya anda sedang menyusu, doktor anda mungkin mencadangkan anda berhenti makan makanan tunggal (misalnya, susu atau telur) selama seminggu untuk melihat jikasakit pada bayi anda berkurang. Sekiranya anda menggunakan formula bayi, tanya doktor anda mengenai beralih kepada formula yang berbeza.

4.Refluks

Menangis selepas makan boleh menjadi tanda pedih ulu hati. Tetapi pertama-tama, jika bayi anda diberi botol, pastikan bahawa ketidakselesaan itu bukan hanya dari udara yang ditelan.

Bagaimana untuk menenangkan:Si ibu perlu selalu keluarkan angin dan sedu pada anak ketika makan.Suap anak makan dalam posisi duduk dan selesa.  Anda mungkin cuba puting khas dan botol yang direka untuk mengelakkan udara terlalu banyak menelan. Jika itu tidak membantu, refluks mungkin menjadi punca. Bercakap dengan pakar pediatrik anda. Kira-kira 80% daripada kebanyakannya, bayi yang mempunyai refluks yang sederhana lebi elok dan sesuai dengan formula yang agak tebal.hindari daripada asap rokok dan semakin membesar.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top