Cara Membersihkan Gigi Bayi: 101 Tips For Healthy Kids

Walaupun gigi utama bayi anda tiada tetapi anda perlu penjagaan gusi dan gigi yang akan tumbuh adalah sangat penting untuk mengekalkan kebersihan dan keteraturan gigi di masa akan datang. Inilah petua terbaik untuk membersihkan gigi bayi anda.

Walaupun semua gigi susu bayi anda akan tercabut, namun penting untuk menjaganya. Kehilangan atau kerosakan gigi ini boleh merosakkan mulut dan menyebabkan masalah ketika gigi kekal menggantikannya. Lebih-lebih lagi, bayi anda akan bergantung pada gigi utama mereka untuk mengunyah, bercakap dan penampilan dirinya untuk masa hadapan selama-lamanya.

Oleh itu, memulakan tabiat untuk memberus gigi secara berkala pada peringkat awal juga akan menjadikan bayi anda lebih cenderung menjaga kebersihan gigi pada masa hadapan. Petua ini dapat membantu anda membersihkan gigi bayi dengan betul.

Ketahui tahap gigi bayi.

Gigi pertama iaitu gigi susu akan keluar ketika bayi anda berusia sekitar 6 bulan. Biasanya dua gigi yang berada di bahagian pertengahan di gusi bawah akan mula tumbuh. Sekitar 8 bulan, gigi tengah di gusi atas akan mula tumbuh juga. Seterusnya, dua gigi di setiap sisi akan muncul sekitar 9 hingga 10 bulan.

Kemudian empat gigi akan keluar setiap empat bulan, sehingga semua 20 batang gigi akan tumbuh penuh pada usia 3 tahun. Namun begitu, setiap kanak-kanak berbeza, begitu juga dengan cara gigi mereka tumbuh. Olehitu, jangan risau sekiranya gigi bayi anda tidak kelihatan dalam urutan yang tepat.

Cara untuk membersihkan gigi bayi anda

1.Bersihkan mulut bayi anda sebelum gigi mereka tumbuh.

Sebelum gigi anak anda tumbuh, lap gusi menggunakan kain lap lembut yang basah atau kain yang dengan melilit jari anda menggunakan kain tersebut. Anda juga boleh membeli alat getah lembut seperti Silicone Finger Toothbrush Baby (sesuai dengan jari telunjuk anda) untuk digunakan untuk membuang lebihan makanan.

2. Menguasai proses pembersihan gigi.

Setelah gigi kelihatan, ibu bapa boleh menggunakan ubat gigi berperisa buah-buahan khas untuk kanak-kanak yang tidak mengandungi bahan kimia dan selamat digunakan untuk kanak-kanak. Gunakan ubat gigi khas tersebut berukuran sebutir beras untuk membersihkan gigi bayi anda dua kali sehari secara beransur-ansur meningkat.

Memberus gigi anak anda pada waktu malam adalah perkara yang paling penting untuk mengelakkan berlakunya ronggak. Untuk mengelakkan anak anda menelan terlalu banyak ubat gigi yang akan membawa kepada keadaan yang disebut fluorosis, hapus sisa semasa memberus. Apabila gigi bayi anda saling menyentuh, inilah masanya untuk mula menggosok gigi.

3. Membuat temu janji yang pertama dengan doktor gigi.

Apabila anak anda sudah mempunyai kesemua gigi, ibu bapa boleh membuat temu janji ke doktor gigi. Doktor gigi akan dapat mengesan kerosakan gigi pada peringkat awal dan memberi maklumat mengenai perkembangan mulut dan wajah yang betul. Jadualkan janji temu pada waktu siang ketika anak anda sangat berwaspada. Tambahan lagi, anak anda akan terbiasa dengan doktor gigi dari peringkat awal.

4. Perhatikan apabila ada masalah.

Kerosakan gigi boleh berlaku akibat daripada pendedahan berterusan kepada gula semula jadi dalam susu ibu atau formula. Tanda-tanda pertama biasanya bintik-bintik putih pada garis gusi gigi depan atas. Akhirnya, kerosakan dan gigi menjadi ronggak akan terbentuk, dicirikan oleh perubahan warna dan lubang kecil. Sekiranya anda mengetahui ada gejala ini, segera berjumpa dengan doktor gigi anak anda untuk membuat rancangan rawatan.

5. Elakkan kerosakan gigi botol bayi.

Bahagian penting lain dari kebersihan gigi adalah mencegah penyakit yang biasa disebut mulut botol bayi, yang boleh menyebabkan kehilangan gigi susu. Ia biasanya berkembang pada bayi yang secara rutin tidur dengan botol susu (atau lebih buruk lagi, jus), dan terkenal kerana menyebabkan berlakunya ronggak.

Jangan sekali-kali meninggalkan bayi anda dengan botol untuk jangka masa yang panjang, terutamanya jika anda menyedari bahawa mereka tidak lagi menyusu dan hanya menggunakan botol untuk keselesaan. Sekiranya mereka mesti mempunyai sebotol waktu tidur untuk berehat, isi dengan air biasa.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top