Cara Menjadi Pengasuh Yang Baik: 9 Essential Tips For Beginner

pengasuh
Seorang pengasuh wanita sedang salinkan baju untuk anak kecil

Menjadi pengasuh anak yang baik memerlukan banyak kerja, penjagaan, dan kepintaran. Anda perlu mengetahui beberapa peraturan, bagaimana ingin menjaga anak anda, cara untuk hiburkan mereka, dan apa yang harus dilakukan apabila berlaku kecemasan.

Sama ada ini kali pertama anda melihat kanak-kanak atau anda menjaga anak selama bertahun-tahun, berikut adalah 11 petua untuk menjadi pengasuh anak yang baik.

  1. Fahami tahap keselesaan anda

Sebelum anda bersetuju untuk menjaga bayi, ketahui batasan anda. Tanya ibu bapa soalan khusus dan berhati-hati mengenai harapan mereka dan apa yang mereka mahukan dari pengasuh bayi. Ini akan membantu anda memahami dengan lebih baik sekiranya anda dapat atau tidak dapat memenuhi keperluan tersebut. Ini akan membantu anda menentukan sama ada anda sesuai untuk keluarga. Sentiasa tanyakan secara khusus berapa banyak anak yang akan anda jaga, dan usia mereka.

  1. Jaga komunikasi yang terbuka

Semasa mengasuh anak, jangan merasa anda perlu memikirkan semuanya sendiri. Sentiasa hubungi ibu bapa sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau menghadapi sebarang masalah. Ianya mugkin dari sekecil-kecil perkara seperti , “Saya tidak dapat mencari tisu tambahan” atau yang rumit seperti, “Anak anda sedang menangis dan mengamuk dan saya tidak pasti bagaimana untuk menenangkannya. Tidak ada yang berjaya. “

Anda juga harus memberitahu mereka tentang segala masalah yang Anda miliki, seperti jika anak mereka dijemput oleh jiran. Dengan menjaga komunikasi yang terbuka, anda membina kepercayaan dengan ibu bapa. Ini menunjukkan bahawa anda ingin memastikan anak mereka selamat dan sihat.

  1. Bersedia untuk semua perkara

Keutamaan nombor satu anda sebagai pengasuh bayi adalah menjaga keselamatan anak yang anda tonton. Itu bermaksud bersiap sedia untuk setiap dan setiap masalah atau kecemasan yang mungkin berlaku. Pastikan senarai nombor telefon penting sentiasa ada. Anda ingin memasukkan nombor untuk ahli keluarga lain dan kawalan racun sehingga anda tahu siapa yang harus dihubungi dalam krisis. Minta senarai alahan kanak-kanak (makanan, bermusim, haiwan kesayangan, dan jenis lain) dan apa yang perlu anda lakukan sekiranya berlaku reaksi alergi. Ketahui jenis mainan dan makanan yang bahaya tersedak sehingga anda dapat menghindarinya. Bersikap proaktif akan membolehkan anda bertenang dan tenang jika berlaku kecemasan.

4. Maklum balas dengan baik

Persiapan tidak terhad kepada nombor kecemasan dan pemeriksaan alahan. Sebilangan bahaya mungkin berada di bawah radar anda semasa merancang sendiri. Bercakap dengan pengasuh bayi yang berpengalaman dan ikuti kursus latihan keselamatan anak atau pengasuh anak untuk mengetahui semua jenis kemungkinan menjaga anak.

  1. Teratur

Kanak-kanak melakukannya dengan baik dengan struktur dan rutin. Sebagai pengasuh anak, tugas anda adalah untuk menjayakan jadual yang telah ditetapkan oleh ibu bapa. Anda mungkin mahu menyimpan perancang hari yang berasingan untuk setiap anak yang anda tonton.

  1. Bersikap aktif dan bersenang-senang

Nampaknya mudah untuk menghiburkan anak dengan meletakkannya di hadapan TV atau skrin komputer. Pengasuh anak yang baik, bagaimanapun, akan melibatkan anak itu dalam aktiviti lain. Pertama, ketahui peraturan rumah ibu bapa mengenai waktu bermain. Tanyakan apakah anak mereka boleh pergi ke taman permainan, apakah mainan kegemaran mereka, dan permainan dan elektronik mana yang terlarang. Kemudian rancang aktiviti mana yang terbaik untuk memastikan anak mereka aktif dan bersenang-senang.

  1. Menguatkan peraturan dan had

Kanak-kanak akan menguji anda dan limitasi had anda. Menguji had mereka adalah sebahagian daripada proses membesar. Anda mungkin tergoda untuk membiarkan mereka melanggar semua peraturan ibu bapa mereka sehingga mereka melihat anda sebagai pengasuh bayi yang “keren”. Anda tidak boleh menyerah.

Kanak-kanak melakukan yang terbaik dengan struktur dan sempadan. Mereka membantu mengajar disiplin diri dan kawalan diri kepada anak-anak. Ketahui peraturan rumah dan patuhi peraturan itu, walaupun anda tidak bersetuju. Tetapi juga ketahui kapan OK untuk “melanggar” peraturan, seperti makan kuki tambahan atau bertahan 10 minit sebelum waktu tidur. Anda akan mendapat penghormatan daripada ibu bapa dan anak jika anda bertanggungjawab dan boleh dipercayai.

  1. Berhati-hati

Terdapat bahaya di dalam dan di luar rumah. Tidak cukup untuk bersiap sedia menghadapi keadaan darurat. Anda juga mesti berjaga-jaga. Tetap dekat dengan anak yang anda saksikan. Sekiranya anda berada di taman permainan, letakkan telefon bimbit anda. Awasi anak anda, bukan pada skrin. Sekiranya anda terselit SMS atau panggilan telefon, anda mungkin terlepas kanak-kanak itu untuk mencuba lompatan yang boleh mematahkan kaki.

  1. Bersikap terbuka terhadap kritikan

Ada kemungkinan anda melakukan sesuatu yang mengganggu atau membimbangkan ibu bapa. Bersikap terbuka terhadap kebimbangan mereka. Tanya bagaimana anda dapat melakukan pekerjaan yang lebih baik dan yakinkan mereka bahawa anda tidak akan melakukan kesalahan yang sama.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top