Cara untuk Membersihkan Mainan Anak (7 Jenis Mainan Berbeza) – Protect and Stay Safe

Kanak-kanak sentiasa bermain dengan mainan mereka.

Kenapa Perlu Bersihkan Mainan Anak-Anak?

Kanak-kanak sentiasa bermain dengan mainan mereka. Mereka akan bermain dan heret mainan mereka di sekitar rumah dan meletakkan di merata-rata tempat dan kemudian hampir setiap mainan berakhir di mulut mereka. Kebanyakan kanak-kanak mudah jatuh sakit disebabkan mainan mereka yang penuh dengan kuman yang tidak kelihatan dan masuk ke dalam badan kanak-kanak. Oleh itu, sangat penting bagi penjaga sentiasa memastikan mainan anak-anak mereka bersih dari segala kuman dan kotoran.

Bagi seorang anak kecil, mainan mereka adalah kawan mereka yang pertama mereka ada. Warna-warna cerah dan menghasilkan pelbagai bunyi pada mainan buat mereka untuk membawa mainan ke mana sahaja mereka pergi. Kanak-kanak akan bermain dengan mainan mereka dengan cara gigit atau menjilat mainan mereka. Itulah salah satu sebab utama mengapa ia sangat penting untuk memastikan mainan bersih dan selamat. 

Cara untuk Bersihkan Mainan Anak

Setiap jenis mainan memerlukan kaedah pembersihan yang berbeza. Berikut adalah bagaimana setiap mainan bayi anda boleh dibersihkan.

  • Mainan Lembut

Bahan-bahan untuk mainan yang lembut ini boleh menjadi kotor dengan cepat dan juga mempunyai kuman yang sangat banyak.

Cara untuk bersihkan

Mainan ini biasanya boleh dibersihkan dengan air dan sabun, dan hanya menggunakan tangan anda. Satu lagi pilihan yang mudah adalah meletakkannya di mesin basuh. Jangan gunakan sabun harian anda kerana bayi anda akan bermain dengannya kemudian. Gunakan syampu bayi itu sendiri dan biarkan mereka kering di bawah sinar matahari. Untuk mesin basuh, anda boleh meletakkan semuanya bersama-sama dalam kain dan jalankan dalam mod lembut.

  • Mainan Mandian

Semua pemainan itik dan bot yang dimainkan oleh anak anda semasa mandi memerlukan pembersihan juga. Mainan tersebut sentiasa dalam keadaan basah dikelilingi air yang bersih dan kotor. 

Cara untuk bersihkan

Mainan mandi biasanya basah sepanjang masa dan memberi laluan kepada mikroba untuk membiak. Disebabkan bayi anda mandi setiap hari dan bermain bersama mainan mandian mereka semasa mandi, ini juga perlu dibersihkan setiap hari. Basuh mereka selepas setiap kali mandi dan kemudian simpan mereka dengan mencuba untuk menggantungnya pada kawat pengeringan. 

  • Mainan Plastik

Mainan plastik datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Mainan sejenis plastik ini juga menjadi kegemaran  kanak-kanak dan pilihan utama mereka. Ada juga permainan yang menggunakan bateri. Jadi, perlu untuk keluarkan bateri daripada mainan dan pastikan ruangan utuk bateri tertutup rapat semasa membersihkan mainan plastik anak tersebut. 

Cara untuk bersihkan

Mainan plastik yang paling mudah dibersihkan dengan menggunakan air panas dengan beberapa sabun atau bahkan menggunakan deterjen hidangan/sabun cuci pinggan. Method ini sesuai untuk mainan yang plastik sepenuhnya, dan tiada sebarang fabrik pada mainan anak tersebut. Letakkan mainan ini di atas dulang pakaian supaya air dapat menitis dengan mudah. Jika anda mahu menggunakan mesin basuh, gunakan mod lembut dalam  masa yang singkat dan biarkan mereka kering secara semula jadi. Untuk mana-mana mainan yang mempunyai bahagian yang bergerak yang lebih kecil, anda boleh menggunakan berus gigi lama untuk membersihkan bahagian dalam dengan betul.

  • Mainan Getah

Bermain dengan mainan getah agak mudah. Berbanding mainan plastik keras, ini lebih ringan dan boleh diurus tanpa banyak masalah oleh bayi. Tetapi mainan ini juga mempunyai beberapa kuman yang agak mudah untuk membiak.

Cara untuk bersihkan

Mainan getah juga boleh dibersihkan dengan air sabun. Untuk mengekalkan tekstur mereka supaya utuh ini seeloknya dibasuh dengan tangan sahaja. Ia juga boleh dibersihkan dengan tuala atau sponge dan bersihkan mainan dari tanah yang melekat di permukaan mainan anak-anak. Sebelum basuh, rendamkan mainan anak-anak dalam air sabun untuk bersihkan kotoran. Kemudian, gunakan berus gigi dan sedikit cuka untuk bersihkan mainan anak-anak. 

  • Mainan Silikon

Mainan ini sedikit serupa dengan getah yang mungkin dihasilkan dari bahan yang berbeza. Mereka mudah bermain dengan serta-merta dan agak tahan lama. Jadi, walaupun ketika melintasi bilik, mereka tidak cenderung untuk pecah. Ini dapat mencari cara mereka di bawah katil atau di belakang rak, mengambil beberapa kotoran dan kuman.

Cara untuk bersihkan

Salah satu cara paling cepat untuk membersihkan mainan tersebut adalah dengan mengambil baldi dan penuh dengan air hangat, tambahkan beberapa syampu disinfektan atau bayi, bilas sedikit, dan meletakkan semua mainan di dalamnya. Biarkan mereka menyerap kira-kira setengah jam. Ini kemudiannya boleh dibersihkan dengan berus gigi atau kain, dibasuh dalam air bersih, dan dibiarkan kering.

  • Mainan Kayu

Mungkin terdapat mainan lama dari zaman kanak-kanak anda sendiri atau anda mungkin mengambilnya kerana mereka kelihatan sejuk. Mainan kayu mempunyai rasa yang berbeza, dan anak anda juga mungkin menyukai bau dan rasa,walaupun kedengaran agak pelik. Dan disebabkan mainan tersebut diperbuat daripada kayu, maka ianya tempat yang sangat bagus untuk kuman tinggal dan membiak.

Cara untuk membersihkan

Mainan ini mesti dibasuh dengan lebih teliti berbanding dengan jenis permainan yang lain. Menggunakan kain basah anak, menggunakan campuran air dan cuka. Ini diperlukan untuk membersihkan mainan kayu. Kayu itu tidak boleh dibasahi sepenuhnya kerana ia boleh merosakkan kestabilan mainan atau bahkan mengambil masa yang lama untuk kering sepenuhnya.

  • Patung

Anak-anak dari segala usia suka anak patung. Dandan mereka, sikat rambut anak mereka, dan bermain rumah dengan mereka adalah bagaimana mereka belajar untuk meniru tingkah laku sosial. Kebanyakan anak patung diperbuat daripada bahan yang berbeza. Hal ini menyebabkan agak sukar untuk membersihkan anak patung tersebut.

Cara untuk bersihkan

Setiap elemen anak patung perlu dibersihkan menggunakan kaedah tertentu.Menggunakan cecair basuh untuk bahagian tubuh, yang dibuat dari plastik. Rambut anak patung pula memerlukan penjagaan yang sangat baik, kerana ia boleh hancur dan kusut dengan mudah. Cara penjagaan untuk rambut anak patung hampir sama dengan penjagaan rambut kita sendiri. Basuh dan gunkana shampoo mandian anak anda.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top