Cara Untuk Mengatasi Tantrum Anak: 10 Quick Tips For Toddler

cara untuk mengtaasi tantrum anak
Tantrum terjadi disebabkan kanak-kanak tidak mendapat apa yang mereka mahukan

Anak yang tantrum boleh membuat orang mempersoalkan teknik keibubapaan anda, tetapi sebenarnya tantrum merupakan sesuatu yang normal dari kanak-kanak. Pelbagai cara ntuk mengatasi tantrum anak yang boleh dijadikan panduan kepada ibu bapa.

Apa yang Menyebabkan Tantrum Temper?

Tantrum terjadi disebabkan kanak-kanak tidak mendapat apa yang mereka mahukan. Kebiasaannya, kanak-kanak berusia antara 1 hingga 2 tahun, amukan sering terjadi kerana berusaha menyampaikan keperluan. Ditambah dengan ibu bapa yang tidak faham bahasa anak-anak yang disampaikan.

Bagi kanak-kanak yang lebih besar, kemarahan terjadi lebih kepada perebutan kuasa. Umur kanak-kanak yang berusia 3 atau 4 tahun, mereka telah menjadi lebih autonomi. Mereka sangat mengetahui keperluan dan keinginan mereka dan ingin menegaskannya lebih banyak sekiranya anda tidak memenuhi keinginan mereka.

Cara Mudah Mengatasi Tantrum Anak-anak

Walaupun tiada satu cara yang tepat untuk mengatasi tantrum anak yang masih kecil, kebanyakan pakar bersetuju sebahagian besar cara untuk mengatasi tantrum anak. Salah satunya, JANGAN menjerit dan memukul, tetapi penyelesaian jangka pendek seperti memberi rasuah dan memenuhi keinginan mereka juga merupakan strategi yang buruk.

Sebaliknya, apabila anak-anak tahu bahawa “tidak” bermaksud “tidak” dan ketika ibu bapa bertindak dengan tenang dan konsisten ketika anak-anak mereka mulai bertindak, semua orang merasa lebih bahagia dan lebih terkawal.

Sama ada anda menghadapi tantrum berusia 2 tahun atau 3 tahun, dan tantrum berusia 4 tahun, boleh ikuti petua yang diberikan.

  1. Cuba abaikan keadaan.

Sekiranya anak anda menimbulkan amukan, cubalah mengabaikannya kecuali jika mereka membahayakan diri sendiri atau orang lain secara fizikal. Dengan menarik perhatian sepenuhnya, anda tidak akan memperkuatkan tingkah laku mereka yang tidak diingini. Berjalan keluar dari bilik dan tetapkan masa selama beberapa minit untuk memeriksanya.

  1. Jangan menjerit.

Ingat, anda adalah teladan kepada anak anda untuk menangani kemarahan. Sekiranya anda menjerit, anak anda juga akan menjerit dan mengikuti cara anda, akhirnya, mereka akan cuba melawan dan menunjukkan tantrum dengan anda. Oleh itu, anda perlu beringat untuk tidak menjerit atau melakukan sesuatu yang tidak baik di depan anak.

  1. Biarkan anak anda marah.

Kadang-kadang seorang kanak-kanak hanya perlu mengeluarkan kemarahannya. Oleh itu, biarkan sahaja. Cara ini bertujuan untuk membantu anak-anak belajar bagaimana melampiaskan dengan cara yang tidak merosakkan. Namun begitu, anda perlu memastikan bahawa anak anda tidak mencederakan diri. Tambahan lagi, mereka dapat mengeluarkan perasaan mereka dan dapatkan kembali kawalan diri daripada kemarahan tanpa sebarang pertelingkahan atau menjerit dengan anda.

  1. Bergantung pada arahan ringkas dan mudah.

Secara umum, anak-anak kecil mudah dialihkan. Tantrum kadang-kadang dapat dipotong dengan perintah awal yang ringkas, mudah diikuti, dan menarik minat anak kecil dengan cepat. Semakin spesifik, semakin baik, sebagai contoh “Jangan main main dengan nasi tu”. Selain itu, perubahan lokasi yang juga merupakan cara yang berkesan iaitu “Jom kita buat cekodok pisang, nak tak!”.

  1. Buat gangguan.

Kanak-kanak mempunyai perhatian yang cukup pendek yang bermaksud mereka biasanya mudah dialihkan. Sebagai contoh, sekiranya anak anda hendak keluar dari pasaraya ketika anda belum selesai membeli barangan keperluan, cubalah mengalihkan perhatian dengan cepat menggunakan sesuatu yang menarik seperti “Ha tengok tu, ada banyak aiskrim, adik nak aiskrim apa? Jom kita cari nak” atau “Wah, ibu nampak ada sotong besar la kat situ, jom kita tengok”. Mengatakan sesuatu dengan semangat merupakan salah satu taktik untuk mengalihkan pandangan.

  1. Berikan mereka pelukan.

Ketika anak anda sedang mengamuk, membaling barang, baring di lantai sambil menghentakkan kaki, cuba tarik anak anda dan berikan pelukan yang ketat. Pelukan tersebut membuat anak merasa tenang dan biarkan mereka tahu bahawa anda mengambil berat tentang mereka, walaupun anda tidak bersetuju dengan tingkah laku mereka.

  1. Membantu mengurungkan kekecewaan.

Adakah anak kecil anda menjerit dan menangis kerana mereka tidak boleh memakai kasut mereka? Bantu mereka menguasai seni itu sehingga mereka dapat merasakan rasa pencapaian sebagai gantinya. Dalam kes keselamatan, nyatakan keinginan anak anda, misalnya, menaiki tangga, tetapi menyatakan kembali peraturan anda dengan tegas: “Ibu tahu awak nak naik tangga, tetapi tak boleh, bahaya.” Anda juga boleh tawarkan kaedah lain seperti “Nanti kita pergi ke taman. Awak boleh main dan naik tangga gelongsor ya”.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top