Didik Anak-Anak Anda Mencintai Alam:Healthy Lifestyle Living In Nature

Terdapat lebih banyak lagi untuk menghargai keindahan kawasan luar daripada pergi ke taman. Ketahui bagaimana untuk membuat anak-anak anda menyukai alam dengan enam petua untuk aktiviti keluarga yang menyeronokkan! Dari membina kubu pokok dan bermain sorok-sorok di kawasan kejiranan, ada masa bahawa keluar bermain di luar adalah perkara yang terbaik ketika menjadi anak kecil. Tetapi masa kian beubah. Lebih-lebih lagi dengan kemajuan teknologi yang semakin pesat dan pendedahan awal terhadap gajet pada anak muda sememangnya mengubah peredaran zaman. Ini ber,maskud kanak-kanak pada masa kini kurang gemar untuk keluar dari rumah dan meneroka dunia luar dan alam sekitar mereka. Perasaan sayang dan tanggungjawab ke atas alam fauna juga tidak akan wujud dalam diri masing-masing.

Namun, ibu bapa seharusnya jangan biarkan anak-anak terbiar dan biarkan mereka dalam gelumang racun teknologi. Masih ada cara untuk menarik perhatian anak-anak untuk meneroka dunia luar.

Father and son planting a tree Free Photo
  1. Cara Menghabiskan Masa Keluarga di Alam

Cara termudah untuk menanamkan cinta akan alam adalah dengan membuat anak-anak anda di luar merangkak di dalam kotoran! Dari sana, mereka dapat belajar tentang tumbuh-tumbuhan dan haiwan dan bagaimana musim boleh berubah. Tambahan lagi, ada fakta mengatakan menghabiskan masa di luar membuktikan bahawa ia boleh memberi kesan positif kepada kesihatan. 

Anak kecil sedng meneliti pokok sambil siram pokok

Berkebun 

Berkebun boleh menjadi kegemaran kita, lebih-lebih lagi orang dewasa, tetapi lebih bagus jika sertakan anak-anak sekali dan anda boleh mengajar mereka semua tentang alam dan bermain dengan lumpur kotor! Mereka juga akan belajar jenis-jenis serangga yang mereka mungkin jumpa ketika bermian dengan lumWalaupun mereka dapat menemui pepijat dan menanam benih, mereka juga akan belajar mengenai tumbuh-tumbuhan dan apa yang perlu berkembang maju.

Bersiar-siar di Taman 

Anak-anak boleh menghabiskan lebih sedikit masa di luar rumah pada masa kini, jadi pijak ke tanah dan berjalan kaki ke ruang hijau berhampiran. Ini adalah masa keluarga yang baik, dan ia akan membantu mereka menghargai pemandangan seperti bunga, tumbuh-tumbuhan dan juga pelangi!

Mengunjungi Ladang

Berada di luar tentunya memberikan gambaran mengenai alam semula jadi, tetapi pergi ke ladang dapat memberikan gambaran yang besar. Walaupun anda mungkin dapat memetik buah, melihat bagaimana kita hidup di luar negeri adalah kunci dalam menghargai alam sekitar. Ia juga bagus untuk masa keluarga di alam semula jadi!

  1. Bagaimana Anda Mengajar Anak-anak Mengenai Alam Sekitar?

Waktu di alam semula jadi adalah salah satu kaedah terbaik bagi anak-anak untuk menjelajahi musim dan mengetahui keindahannya. Nasib baik, jika berkaitan dengan pembelajaran langsung, terdapat banyak cara untuk mendorong minat yang lebih mendalam ke bumi atau kehidupan kita secara umum.

Pergi ke Muzium!

 Sama ada pusat sains tempatan atau Muzium Sejarah Alam, perjalanan pendidikan dapat memberi inspirasi kepada anak-anak anda. Aktiviti seperti itu dapat mengajar mereka tentang haiwan, sejarah dan mendorong rasa ingin tahu yang berterusan!

Ambil Buku

Semasa anak-anak masih muda, buku bergambar adalah bahagian penting dalam proses pembelajaran mereka. Sama ada Tall Tall Tree atau Curious Kids Nature Guide, ada banyak yang dapat dijumpai dengan mengambil buku alam.

Ikuti Televisi 

Jarang menjadi kesukaran untuk membuat anak-anak menonton televisyen, tetapi ada cara untuk mendidik. Daripada rancangan kartun atau permainan, pilih rancangan yang menumpukan perhatian di luar, bumi atau sains untuk pembelajaran santai. Bahkan boleh memberi inspirasi kepada mereka untuk menghabiskan lebih banyak masa di alam semula jadi!

Projek Kerajinan dan DIY 

Bahagian luar menawarkan begitu banyak bahan untuk kraf, terutama pada musim luruh, sehingga memalukan untuk tidak menggunakannya. Gabungkan aksi dalaman dengan aktiviti semula jadi dengan mengumpulkan di hutan dan menjadi kreatif di rumah.

Apakah Sukan Luar Terbaik?

Keluar ke kebun atau mengambil buku yang bagus boleh menjadi kaedah terbaik untuk belajar tentang alam semula jadi. Bagi mereka yang suka berseronok di luar rumah, ada faedah lain untuk menghabiskan masa di alam semula jadi. Geocaching adalah kaedah yang mesra keluarga untuk mengunjungi tempat-tempat semula jadi tempatan sambil memulakan pencarian harta karun. Sekiranya anda mempunyai bakat, bermain ski dan luncur salji akan membantu anda menghargai pemandangan semasa anda berlayar. Bagi mereka yang gemar bermain di air, bermain papan boleh menjadi tarikan untuk bersiar-siar. Selam skuba, sebaliknya, dapat memberi banyak pembelajaran tentang makhluk laut yang menakjubkan.

Waktu di alam mengurangkan tekanan dan dapat memberi manfaat kepada perkembangan anak-anak anda, tetapi kadang-kadang sukar untuk meyakinkan mereka dari keindahan aktiviti alam! Bagaimana anda membawa anak-anak anda di luar? Kongsi petua dan idea anda untuk mendorong cinta akan alam dengan kami dalam komen kami. Sama ada muzium, taman atau sukan yang memilukan, pergi ke luar adalah bahagian penting untuk menghubungkan dengan kawasan luar yang hebat

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top