Didik Anak-Anak Jadi Lebih Yakin: Confident Tips 101 For Your Kids

Sejak lahir, anak-anak belajar kemahiran baru dengan kadar yang memeningkan dan rawak. Dan bersama dengan kebolehan baru itu, mereka juga akan memperoleh keyakinan untuk menggunakannya.Apabila kanak-kanak semakin membesar, keyakinan itu sama pentingnya dengan kemahiran itu sendiri. Untuk berkembang maju, anak-anak perlu mempercayai kemampuan mereka sendiri pada ketika itu dan dalam pada masa yang sama, mereka juga perlu tahu bahawa mereka dapat mengatasinya jika mereka tidak berjaya dalam sesuatu. Jika anak-anak sudah tahu cara untuk atasi kekalahan atau berhadapan sesuatu cabaran dengan mudah, anak-anak akan mmbesar dengan menjadi seorang yang lebih yakin kerana mereka berani dan berasa yakin untuk hadapi segala cabaran yang bakal menimpa mereka pada bila-bila masa sahaja.

yakin

Berikut adalah cara untuk didik anak anda untuk menjadi lebih yakin  dan asah bakat terpendam mereka yang mungkin mereka atau ibu bapa sendiri tidak perasan.

  1. Menjadi contoh pada anak dengan yakin pada diri sendiri.

Walaupun ada masa anda sebenarnya tidak rasa yakin langsung pada. Dengan menunjukkan peribadian anda yang mampu untuk menghadapi sesuatu cabaran atau dugaan dengan penuh optimis, ini mampu memberi contoh yang baik kepada anak-anak supaya sentiasa berani dan bersedia untuk hadapi sebarang masalah. Namun, kita tak perlu berpura-pura untuk menjadi sempurna dalam setiap aspek dan setiap masa. Kita juga perlu tahu ada masa kita juga boleh jadi takut dan rasa gelisah terhadap sesuatu perkara, namun jangan terlampau memikirkan sangat sehingga boleh hilang fokus. Tumpukan perhatian pada perkara yang positif sahaja.

  1. Jangan marah kerana kesilapan anak-anak

Bantu anak-anak melihat bahawa setiap orang melakukan kesilapan dan paling penting adalah belajar daripada mereka, bukan merungsingkannya. Orang yang yakin tidak akan membiarkan rasa takut gagal menghalangi mereka – bukan kerana mereka yakin mereka tidak akan pernah gagal, tetapi kerana mereka tahu bagaimana cara untuk atasi apabila mereka alami kegagalan. 

  1. Galakkan mereka untuk mencuba perkara baru.

Daripada menumpukan semua tenaga mereka pada apa yang sudah mereka miliki, ada baiknya jika anak-anak mempelbagaikan dan cari bakat baru yang tersembunyi. Mencapai kemahiran baru menjadikan anak-anak merasa berkebolehan dan yakin bahawa mereka dapat mengatasi apa sahaja yang mereka lalui.

  1. Benarkan anak-anak gagal.

Adalah wajar untuk melindungi anak anda dari kegagalan, tetapi percubaan dan kesilapan yang mereka lakukan adalah cara bagaimana anak-anak akan belajar, dan gagal mencapai tujuan membantu anak-anak mengetahui bahawa itu tidak membawa maut. Ini juga dapat mendorong anak-anak untuk usaha yang lebih besar, yang akan melayani mereka juga orang dewasa.

  1. Puji ketabahan.

Belajar untuk tidak menyerah pada kekecewaan pertama atau jaminan setelah satu kemunduran adalah kemahiran hidup yang penting. Keyakinan dan harga diri bukan untuk berjaya dalam semua perkara sepanjang masa, mereka harus cukup tabah untuk terus berusaha, dan tidak merasa tertekan jika anda bukan yang terbaik.

  1. Bantu anak-anak mencari minat mereka.

Meneroka minat mereka sendiri dapat membantu anak-anak mengembangkan rasa identiti, yang penting untuk membina keyakinan. Sudah tentu, melihat bakat mereka berkembang juga akan meningkatkan harga diri mereka.

  1. Tetapkan matlamat.

Mengartikulasikan matlamat, besar dan kecil, dan mencapainya menjadikan anak-anak merasa kuat. Bantu anak anda mengubah keinginan dan impian menjadi matlamat yang dapat dilaksanakan dengan mendorongnya membuat senarai perkara yang ingin dicapai. Kemudian, praktik memecah matlamat jangka panjang menjadi penanda aras yang realistik. Anda akan mengesahkan minatnya dan membantunya mempelajari kemahiran yang dia perlukan untuk mencapai matlamatnya sepanjang hidup.

  1. Raikan usaha.

Memuji anak-anak kerana pencapaiannya bagus, tetapi juga penting untuk memberi tahu mereka bahawa anda bangga dengan usaha mereka tanpa mengira hasilnya. Diperlukan kerja keras untuk mengembangkan kemahiran baru, dan hasilnya tidak selalu langsung. Beri tahu anak-anak bahawa anda menghargai pekerjaan yang mereka lakukan.

  1. Tunjukkan rasa sayang anda.

Biarkan anak anda tahu bahawa anda tetap akan sayang mereka walau apa pun yang berlaku. Menang atau kalah dalam permainan besar, nilai baik atau buruk. Walaupun anda marah kepadanya. Pastikan anak anda tahu bahawa anda fikir mereka adalah hebat – dan bukan hanya ketika mereka melakukan sesuatu perkara hebat atau menang dalam sesuatu perkara – ini akan meningkatkan nilai dirinya walaupun ada masa mereka merasakan diri tidak berguna atau sia-sia.

Sokongan dari ibu bapa amatlah penting bagi anak-anak kerana sokongan ibu bapa lah yang membuatkan anak-anak semangat serta membantu mereka dalam melakukan apa jua. Ibu bapa juga membantu anak-anak menjadi yakin dengan diri mereka sendiri kerana kata-kata ibu bapa adalah peneman mereka untuk terus yakin. Jadi sebagai ibu bapa yang sayang akan anak-anaknya haruslah sentiasa menyokong perbuatan anak yang baik, dan tegur serta ajarlah secara positif ketika mereka melakukan kesalahan.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top