2 Things For New Parents: Manakah Botol susu dan Puting Botol susu yang betul??

 Manakah Botol susu dan Puting Botol susu yang betul??
Apa yang Perlu Tahu
  • Apa yang penting dalam memilih botol susu untuk bayi anda – bentuk, saiz, dan bahan buatan.
  • Cara mengenalpasti apa yang terbaik untuk bayi anda berkaitan dengan botol dan puting susu.

Sama ada anda memberi susu formula atau susu ibu (secara eksklusif atau hanya ketika anda berjauhan dari bayi anda), pemilihan botol dan puting susu menjadi tugas yang penting. Oleh kerana setiap bayi adalah berbeza, penggunaan botol dan puting susu pastinya kadang-kala tidak sesuai untuk semua. Ianya mungkin memerlukan sedikit percubaan untuk mencari yang paling sesuai untuk anda dan bayi anda.

Bahan Pembuatan Botol

Ramai ibu memilih botol kaca kerana bimbang terhadap bahan kimia yang terdapat di dalam plastik. Kaca mungkin kelihatan tidak praktikal untuk bayi. Ini kerana ianya lebih cenderung berat bagi tangan yang kecil dan lebih cenderung untuk pecah tetapi anda boleh membeli lengan pelindung supaya lebih mudah dicengkam dan tidak pecah jika mereka jatuh. Namun, ketahui bahawa penggunaan bisphenol A (BPA) dalam botol bayi tidak lagi digunapakai. Dengan jenis plastik apa pun, elakkan dari terkena gelombang mikro, dan buang jika botol menjadi keruh.

Silikon adalah pilihan ketiga. Syarikat pembuatan botol susu yang baharu menggunakan silikon bagi mengelakkan pengguna takut menggunakan botol susu plastik. Terdapat juga botol keluli tahan karat yang tersedia, namun ianya lebih mahal dan sukar untuk dicari. Walaupun ia tahan lama, sukar untuk melihat berapa kandungan susu yang terkandung di dalam botol.

Jenis Botol
  • Botol pelapik sekali pakai dilengkapi dengan kantung plastik yang sesuai di dalam botol. Semasa bayi anda minum dari botol, plastiknya akan jatuh bagi mengelakkan pembentukan gelembung udara (yang boleh berubah menjadi gas di perut si kecil). Kelebihannya ianya kurang dibersihkan, tetapi tidak mesra alam dan pelapik boleh menjadi mahal jika bayi anda hanya minum susu menggunakan botol.
  • Botol berventilasi mempunyai lubang seperti straw terus ke pusat. Reka bentuk ini bertujuan untuk menghilangkan gelembung udara yang boleh menyebabkan gas. Walaupun kekurangan bukti bahawa ini dapat mengurangkan gas dan kolik, ramai ibu bapa menyukainya. Tetapi, ingat bahawa bahagian tambahan ini digunakan sebagai pembersihan tambahan.
  • Botol susu yang bermulut lebar adalah bersaiz lebih pendek dan lebih lebar berbanding botol biasa. Mereka juga menggunakan puting yang lebih lebar yang cenderung meniru payudara dengan lebih baik. Sekiranya anda menyusu dan memberi susu botol, bayi anda mungkin lebih menyukai botol ini tetapi tidak selalu. Botol ini cenderung lebih senang untuk dibersihkan.
Saiz Botol

Mulakan saiz botol susu yang kecil ketika bayi anda baru lahir dan gunakan botol yang lebih besar setelah bayi anda mula mengambil lebih banyak susu pada setiap penyusuan.

Bahan Puting

Sebilangan besar puting dibuat daripada silikon yang jernih, fleksibel dan tidak rosak akibat panas ketika dicuci atau direbus. Walau bagaimanapun, beberapa puting dibuat dengan getah, yang boleh menyebabkan reaksi alergi pada bayi yang sensitif.

Bentuk Puting

Puting susu direka untuk meniru puting ibu dan boleh didapati dalam pelbagai bentuk. Puting biasa bersaiz panjang dengan pangkal yang sempit, biasanya mudah digunakan oleh bayi. Puting lain mempunyai pangkal yang lebih lebar dengan panjang puting yang berbeza-beza. Sering kali, bayi yang menyusu akan lebih memilih puting yang lebih luas, tetapi anda mungkin perlu melakukan eksperimen untuk mengetahui pilihan bayi anda.

Kadar Aliran Puting

Puting botol dilengkapi dengan bukaan bersaiz berbeza agar susu dapat mengalir. Puting diberi label dengan angka aras yang menunjukkan kadar aliran, dengan puting “tahap 1” menjadi yang paling lambat (bukaan terkecil) dan “tahap 4” menjadi yang terpantas (bukaan terbesar). Sebilangan besar bayi baru lahir akan sihat dengan puting “tahap 1”. Tetapi, semua bayi adalah berbeza, jadi jika bayi anda tidak suka dengan kelajuan makan yang lebih lambat, cubalah beralih ke puting “tahap 2”. Apabila anak anda terus tumbuh dan menjadi lebih cekap dalam memberi makan, dia dapat melambung ke tahap puting seterusnya.

Apa Yang Perlu Dibuat

Cuba menggunakan pelbagai jenis botol dan puting susu

Kebiasaannya bayi lebih memilih untuk botol dan puting susu, jadi elakkan membeli satu jenis botol secara pukal. Sebaliknya, beli beberapa jenis botol dan puting yang sesuai.

Uji beberapa botol terlebih dahulu

Mulakan dengan satu jenis botol dan biarkan bayi anda mencubanya beberapa kali. Jangan berputus asa jika bayi anda menolaknya pada kali pertama. Beri bayi anda peluang yang cukup untuk mencuba satu jenis botol atau puting susu sebelum beralih ke yang baru kerana sentiasa berubah boleh menyebabkan lebih banyak kekecewaan untuk bayi anda. Ibu Bapa perlu bereksperimen sebelum memutuskan botol dan puting mana yang paling sesuai untuk bayi mereka.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top