Senarai “Baby Proof”: Apa Yang Anda Perlukan(3 Faedah Baby Proof) – Discover New Worlds with Baby

Anda memerlukan senarai semak “baby proofing”. 

Adakah anak kecil anda sudah mula merangkak atau berjalan? Satu lagi cabaran baru yang menyeronokkan untuk ibu bapa! Anak anda akan membesar dan banya perkara yang anda dan anak anda akan teroka. Terdapat banyak produk yang tersedia, dan menyediakan pelbagai pilihan, tetapi ia juga boleh menyebabkan sedikit tekanan. Apa yang anda perlukan? Anda memerlukan senarai semak “baby proofing”.

Untuk mengetahui dan tentukan apa yang anda sebenarnya perlukan untuk ‘baby proof’ di kawasan perumahan anda, secara jujurnya, ia bergantung pada perlakuan anak anda. Sekiranya anak anda seorang yang gemar selongkar barang, anda perlu meneruskan dan mengambil langkah berjaga-jaga. Jika si kecil tersebut tidak berapa gemar dalam buka setiap peti almari di rumah anda, anda tidak perlu terlalu risau akan keselamatan anak anda.

Bagi sesiapa yang sedang membesarkan anak mereka yang agak aktif dan gemar untuk meneroka di setiap penjuru ruang dalam rumah, bagi sahaja barang-barang milik ibunya dan pasti anak anda akan bahagia. Berikut ialah senarai dan akan memberi anda gambaran tentang produk keselamatan bayi yang boleh berfungsi dengan baik dan 5 kawasan penting dalam rumah untuk dijadikan selamat. Jika si kecil anda aktif seperti lepas manisan atayu mungkin seorang yang baik dan jinak, anda akan dapati nilai yang bagus dalam senarai “baby proofing” di bawah ini.

Point Utama:

 1. Jangan menghabiskan lebih banyak daripada yang anda perlukan; senarai keperluan “baby proofing” disenaraikan di bawah.
 2. Jangan tidak ambil endah dengan perkara penting. Walaupun bayi anda seorang yang tenang dan tidak banyak ragam, masih terdapat beberapa tempat yang tidak boleh dirunding dan mestilah “baby proof” kawasan tersebut.
SENARAI SEMAKAN PRODUK BAYI

5 KAWASAN PELBAGAI / BANYAK KEPADA BUKU BAYI

Anda boleh jadi gila ketika cuba melindungi anak kecil anda daripada setiap benjolan dan lebam. Ada juga sebahagian kecil ibu bapa yang lebih kepada seorang realistik. Menjadi seorang realis yang rasional, mengetahui bahawa anak-anak kecil tetap akan mendapat sedikit kecederaan di semasa proses pembesaran mereka. Apa yang tidak boleh dirunding adalah perkara / perkara berikut yang boleh menyebabkan kematian atau kecederaan yang serius. Sekiranya anda tidak berbuat apa-apa, pastikan anda menjadikan rumah anda selamat daripada bahaya berikut.

Bilik dobi

 • Detergen, peluntur, sabun

Bilik mandi

 • Ubat-ubatan, pelindung matahari, deodoran, minyak pati, kontena aerosol, bahan cecair pembersih
 • Tab mandi ( kalis gelincir)

Dapur

 • Vitamin / suplemen (maut kepada kanak-kanak), pisau
 • Ketuhar
 • Pembersih

Garaj

 • Umpan / semburan perosak, alat tajam, petrol, pembersih

Bilik utama

 • TV (jenis lekap ke dinding atau berdiri), tempat bakar serombong api
 • Tingkap yang rendah di tingkat atas
 • Sudut yang tajam

Juga, selalu, pastikan lantai anda diambil (sebaik mungkin) untuk mengesahkan tidak ada barang kecil yang membahayakan (penutup Chapick, topi botol air, duit syiling, potongan pecahan dari barang yang rawak, beg plastik). Pastikan untuk sentiasa mencari di bawah perabot dan melihat menggunakan tangan dan lutut anda untuk melihat pandangan dunia dari bayi anda.

ANTARA PRODUK “BABY PROOF”
Untuk bahagian di RUANG TAMU/BILIK

TV ANTI-TIP DAN STRUKTUR PERABOT

Kanak-kanak sering menghabiskan masa mereka dengan TV dan menonton rancangan kegemaran mereka. Mereka juga sering kali berada di sekeliling set TV memberikan risiko tinggi untuk kemalangan yang berkaitan dengan TV. Dikenal pasti  bahawa set TV dan perabot yang dipasang tinggi merupakan salah satu daripada 5 bahaya tersembunyi teratas di rumah. Pastikan TV anda dan perabot anda yang lebih tinggi (seperti kabinet pemfailan, almari, armoires) lekap ke dinding adalah satu kemestian. Tambahan pula, jika anda tinggal di kawasan rawan gempa bumi, anda perlu lakukan ini walau bagaimana cara sekali pun.

Kelebihan: plat logam menjadikannya pilihan paling selamat di pasaran

Kelemahan: memerlukan gerudi dan beberapa pemasangan

Petua: mengenalpasti lokasi yang kukuh sebelum membuat pemasangan dan membuat lubang gerudi.

PENUTUP SOKET ELEKTRIK

Palam soket keselamatan yang tipikal sering jatuh ke luar. Jika penutup palam soket di rumah anda longgar, disarankan untuk menggantikan penutup palam soket yang lebih baik dan muat. Tidak terlampau ketat atau longgar.

PELINDUNG TINGKAP

Tingkap tidak selalunya dianggap sebagai bahaya, jika ianya rendah ke lantai. Sekiranya bayi atau anak anda boleh mencapai tingkap, dan anda kerap membukanya, ia sangatlah penting dan mustahak untuk memastikan keselamatan rumah anda. Mungkin akan buat anda sedikit sakit mata, tetapi jika rumah bertingkat anda mempunyai tingkap yang lebih rendah, itu mungkin mampu beri ketenangan fikiran dalam diri anda. Lagipun, bayi anda yang mungkin penuh rasa ingin tahu itu akan buat anda tidak mampu unutuk kelip mata walau sesaat.

Untuk peti keselamatan

KUNCI KESELAMATAN MAMPU UBAH SUAI

Antara ciri-ciri kunci keselamatan yang sepatutnya dipertimbangkan ialah senang untuk membuat penyesuaian tanpa perlu menggunakan apa-apa perkakas, memudahkan orang dewasa untuk gunakannya, hanya perlu menggunakan satu jari sahaja untuk kunci. Kunci keselamatan ini selalunya melekat pada bahagian luar almari atau laci dan mudah digunakan. Paling penting,  boleh dibuka dengan satu tangan. Di manakah saya menggunakannya? Pada masa ini, kunci ini terletak di pantri, kabinet bilik mandi, kabinet kimia di garaj, perapian dan ketuhar. Kami tidak pernah mempunyai panggilan rapat dengan ketuhar kami, tetapi ia terlalu banyak risiko untuk peluang itu. Saya sentiasa memasak, jadi ketenangan fikiran untuk mempunyai kunci pada ketuhar tidak ternilai.

Kelebihan: pilihan putih, hitam atau coklat, mudah digunakan, keupayaan untuk membuka dengan satu tangan, super mudah dipasang, sangat berkesan, mudah dialih keluar, tiada kerosakan pada kabinet, tiada alat yang diperlukan

Kekurangan: kelihatan dari luar

Petua: permukaan bersih dengan teliti dengan semburan degreaser sebelum memasang

KELEBIHAN ‘BABY PROOFING’                                                                                                                            

Semua rumah adalah mesra orang dewasa secara tak sedar, yang merupakan perkara yang baik tetapi tidak apabila anda mempunyai bayi di dalam rumah. Pernahkah anda tertanya-tanya tentang bagaimana keselamatan anak anda? Rumah yang mesra orang dewasa tidak selamat untuk kanak-kanak dan bayi kerana ia mengandungi banyak bahaya yang berpotensi. Dengan mengenal pasti risiko ini, anda boleh menghapus atau menghalangnya dan membolehkan rumah anda mempunyai persekitaran yang selamat untuk kanak-kanak. Kanak-kanak adalah makhluk yang kreatif dan mempunayi rasa ingin tahu yang besar, oleh itu mereka kemungkinan besar akan meneroka rumah dan bermain dengan benda-benda ketika mereka sedang membesar. Sebenarnya, mereka cenderung meletakkan hampir semuanya dalam mulut mereka juga! Oleh itu, sebagai ibu bapa adalah tanggungjawab anda untuk menjadikan rumah anda menyeronokkan, merangsang dan yang paling penting, tempat yang selamat untuk anak anda membesar.

‘Baby proofing’ adalah istilah yang digunakan untuk membuat rumah lebih mesra bayi. Bayi mula merangkak sebaik sahaja mereka berumur lapan bulan atau lebih rendah. Selepas peringkat merangkak, mereka mula menarik, dengan itu membuka dunia kemungkinan untuk diri mereka sendiri kerana mereka mempunyai kerusi, meja dan permukaan lain dalam jangkauan mereka. Oleh itu, seseorang harus memberi perhatian maksimum kepada keselamatan bayi dan keselamatan rumah pada tahap ini. Terdapat banyak manfaat untuk ‘baby proof kawasana perumahan anda, yang berikut adalah 3 manfaat utama:

Ia keselamatan si kecil lebih terjamin – Ini semestinya manfaat yang paling nyata dari bayi yang membuktikan rumah itu sudah ‘baby proof’. Sudah tentu, ‘baby proof’ tidak bermakna anak anda tidak akan tersandung atau jatuh kerana ini masih akan berlaku, tetapi sekurang-kurangnya anak anda tidak akan cedera serius semasa proses ini kerana rumah anda mengikuti piawaian keselamatan bayi yang agak tinggi! Proses membesarkan kanak-kanak bukanlah mudah, dan dengan menjadikan bayi rumah anda lebih selamat dengan ‘baby proof’, anda akan memastikan bahawa anak anda mempunyai akses ke tempat yang menyenangkan dan juga meminimumkan kecederaan, kecelakaan dan bahkan menelan barang tidak sengaja anak anda lakukan disebabkan rasa ingin tahu si kecil yang tiada batasan.

Ia menyimpan barang-barang di rumah yang selamat – Sudah tentu, keselamatan bayi adalah sangat penting dan keutamaan tetapi  anda juga akan mendapat faedah lain ketika ‘baby proof’ kawasan rumah anda. Satu manfaat sedemikian ialah ia akan menyimpan barang-barang di rumah yang selamat. Dengan cara ini, anda tidak akan kehilangan keren anda setiap kali bayi memecahkan vas atau sengaja memusnahkan barang-barang yang berada dalam jangkauan mereka! Dengan menjaga item yang selamat, seseorang juga akan dapat menjimatkan banyak wang kerana anda tidak perlu mengganti item yang rosak atau dimusnahkan setiap sekarang dan kemudian sebagai bayi sangat aktif!

Ia memberikan anda ketenangan fikiran – Ini harus menjadi salah satu faedah yang paling menonjol dari pemeriksaan bayi rumah anda. Membesarkan bayi adalah tugas yang besar dan penuh masa, dan untuk ibu bapa kali pertama tanggungjawab adalah lebih besar, oleh itu apa-apa yang akan menawarkan ketenangan fikiran pasti dialu-alukan! Apabila bayi membuktikan rumah anda, anda boleh yakin bahawa bayi anda selamat, walaupun anda tidak berada di dekatnya.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top