Senarai Semak Untuk Mereka Yang Bergelar Bapa : 15 Simple List Things-to-do Before Baby Arrives

Membuat persiapan untuk bayi adalah satu tugas yang sukar untuk mereka yang bakal bergelar ibu bapa tidak lama lagi.

Banyak tugas pra-bayi akan dijaga dengan baik terima kasih kepada rakan dan keluarga. Tetapi beberapa tugas tidak begitu jelas dan memerlukan beberapa masa dan pemikiran.

Membuat persiapan untuk bayi adalah satu tugas yang sukar untuk mereka yang bakal bergelar ibu bapa tidak lama lagi. Walaupun senarai semak buku dan banyak nasihat daripada kawan-kawan tentang anak-anak, sebenarnya mereka yang akan menjadi ibu bapa ini benar-benar merasakan tidak bersedia. Untuk mempermudahkan proses itu, ianya sangat  membantu jika dapat mengharapkan pasangan kelihatan bersiap sedia untuk ketibaan anak mereka sebagai percubaan untuk mempersiapkan semua kontinjensi. Ia juga penting untuk mengetahui bahawa kontinjensi tersebut bukan hanya berkaitan dengan kanak-kanak, tetapi juga berkaitan dengan pengurusan waktu ibu bapa, lawatan daripada rakan-rakan, serta penjagaan diri dan hubungan.

Hakikatnya, tidak semua persediaan itu jelas. Dan kebanyakannya tidak termasuk dalam buku-buku tentang persediaan bayi. Apa yang berikut adalah 15 perkara perlu dilakukan sebelum bayi tiba – senarai yang akan membuat beberapa minggu pertama apabila anda dan keluarga kecil anda pulang ke rumah dengan aman dan teratur dam seterusmya perlu hadapi dengan realiti yang sebenar dan menggerunkan.

Perkara yang perlu dilakukan oleh mereka yang bakal bergelar bapa:

Setuju dengan Bahagian Tugasan atau Kerja

Ketidakpuasan hati adalah antara faktor sebuah keluarga bahagia boleh bertukar menjadi sengsara. – dan itu telah acap kali berlaku setiap kali ada kelahiran baru. Malangnya, beberapa minggu pertama ini boleh wujudnya perasaan rimas atau rasa tidak puas hati, terutamanya bila tugasan tidak dibahagikan. Oleh itu, sangat penting untuk berbincang dengan pasangan anda tentang agihan tugas. Bahagikan kerja setiap seorang siapa yang akan buang sampah, giliran untuk berjaga malam, siapa yang akan tukar dan cuci lampin baru dan sebagainya.

Sebagai contoh, ibu bapa sepatutnya bersetuju dengan giliran untuk menukar lampin. Dua-dua pihak perlu rasa dan mengalaminya sendiri. Siapa yang bangun pada waktu malam untuk memberi makan (jika menggunakan sebotol), dan siapa yang akan menangani pakaian dan hidangan. Adalah baik untuk memecah tugas ini 50/50, tetapi sesetengah pasangan lebih suka untuk menjadi kreatif, dengan ayah melakukan semua pengerjaan hujung minggu dan lampin, atau mengambil tugas malam.

Maksudnya adalah untuk membahagikan kerja antara ibu bapa supaya kedua-duanya mendapat banyak masa bayi, tidur sebanyak mungkin dan tidak mendapati diri mereka menangis ke dalam air minuman yang kotor kerana mereka merasa terpakai. Akan ada banyak masa untuk itu apabila kanak-kanak itu masuk ke dalam tahun-tahun remaja mereka.

Bina Semua Perabotan Bayi

Ini mungkin antara perkara yang paling jelas sekali, tetapi sesetengah ibu bapa lebih gemar menangguhkan dan buat segalanya terbantut. Atau mereka mungkin terfikir dan merancang untuk anak mereka tidur berhampiran dan satu bilik dengan mereka dan buat mereka untuk mengetepikan pembelian katil bayi. Tetapi perkara terakhir yang ingin dilakukan ibu bapa ialah membina perabot bayi semasa tidur kurang. Tugas itu cukup kejam batu-batam sehingga sembuh selama sembilan jam dengan rehat yang menyenangkan. Ia adalah penyeksaan tulen pada tiga jam tidur selepas malam bayi menangis.

Beli Seat Kereta Bayi (dan Ketahui Cara Menggunakannya)

Sekali lagi, ini mungkin kelihatan jelas, tetapi ibu bapa penting mempunyai kerusi kereta bayi di hospital. Kanak-kanak tidak akan dihantar ke rumah kecuali ibu bapa boleh menunjukkan jururawat yang mereka boleh meletakkan seorang kanak-kanak di kerusi kereta yang sesuai. Jadi, tidak cukup untuk membeli kerusi kereta bayi sahaja. Ibu bapa juga harus mempraktikkan anak patung bayi atau haiwan boneka dan memasukkannya ke dalam kereta. Ini akan menjadikan langkah pertama untuk pulang ke rumah yang kurang tertekan.

Setuju di mana Bayi Akan Tidur

Mempunyai perbincangan di mana bayi akan tidur juga pada asasnya perbincangan tentang latihan tidur masa depan. Di sinilah ibu bapa dapat menyelidik dan membincangkan bagaimana mereka ingin memastikan bayi mereka tidur dengan selamat dan akhirnya menunggang sepanjang malam.

Ibu bapa yang menjaga kanak-kanak di dalam bilik mereka sendiri (seperti yang disyorkan oleh Akademi Pediatrik Amerika) akan memastikan bahawa terdapat ruang untuk katil bayi. Pemuda-pemuda akan mahu memastikan mereka mempunyai katil katil bersama katil. Dan ibu bapa yang merancang untuk mempunyai kanak-kanak di bilik lain akan mahu memastikan bahawa mereka telah menyediakan tapak semaian.

Ini bukan keputusan dan pertimbangan untuk dibuat selepas anak itu tiba. Ibu bapa yang tidak selari di mana dan bagaimana bayi mereka tidur akan menghadapi masalah.

Sediakan tempat khas untuk bayi dengan lebih awal

Bagi ibu bapa yang mempunyai kemewahan bilik tambahan, menyediakan tapak semaian mungkin menjadi sebahagian daripada proses bersarang. Yang berkata, ia sepatutnya berlaku sebelum bayi tiba. Ibu bapa yang memberi diri mereka cukup masa boleh menggunakan penyediaan nurseri sebagai masa untuk berehat dan merenung tentang perubahan kehidupan akan datang. Tetapi membolehkan lebih banyak masa juga bermakna bahawa bayi tidak akan tidur di dalam bilik yang diisi dengan asap cat dan bahan kimia dari gassing dari tilam busa baru, pakaian tingkap atau pelekat dinding.

Beli Pakaian, Socks, topi dan Pakaian sesuai musim

Terdapat banyak perkara yang ibu bapa fikir mereka perlukan (dan kemungkinan besar akan diterima di mandi bayi), tetapi beberapa minggu pertama keibuan tidak akan mendapat manfaat daripada mainan, atau telefon bimbit, atau aksesori bayi comel yang lain. Apa yang diperlukan ibu bapa lebih daripada apa-apa lagi adalah bekalan yang kuat dari orang-orang. Ini kerana kehidupan mereka tidak lama lagi akan dibanjiri dalam najis bayi dan meludah. Berapa banyak orang yang boleh berubah dalam sehari? Lebih daripada separuh sedozen.

Seorang lagi korban biasa adalah sock bayi. Bukan sahaja mereka mendapat kotor, mereka sering hilang secara mendadak. Tidak, seperti, di dalam pengering. Tetapi keluar di dunia semasa kehidupan seharian. Akhirnya, pertimbangkan musim bayi anda dilahirkan dan stok pakaian yang sesuai. Ia bagus untuk menerima gear di pancuran bayi, tetapi pemberi hadiah sering bersandar kepada faktor comel dan bukan fungsi. Pasti, bayi anda akan kelihatan comel, tetapi jika mereka sejuk atau terlalu panas, comel tidak bernilai.       

Memutuskan Sistem Lampin dan Simpanan

Ibu bapa tidak mahu beralih di antara lampin sekali pakai atau kain di pertengahan aliran (jadi untuk bercakap). Lebih baik mengunci ke dalam sistem pada awalnya daripada cuba mempelajari sesuatu yang baru semasa masa ketenangan dan kekurangan tidur.

Ia juga lebih mudah untuk ibu bapa melakukan analisis kos / manfaat yang mana sistem lampin akan berfungsi dengan baik apabila mereka berkepala dan penuh tenaga. Menyelidiki apa yang kanak-kanak akan merompak ketika seorang kanak-kanak sedang merompak tidak ada idea tentang masa yang baik. Dan sebaik sahaja keputusan itu dibuat, sebaiknya anda mempunyai bekalan yang cukup untuk mengendalikan perubahan dua minggu. Ia tidak mungkin sesiapa pun akan mempunyai hasrat untuk membuat lari ke kedai pada bila-bila masa sebelum itu.           

Beli Baki Keperluan Penjagaan Bayi Bulan

Perkara terakhir yang ibu bapa mahu lakukan dijalankan ke kedai ubat terdekat untuk kain lap, krim ruam lampin, jeruk, burger, formula, detergen pakaian, sabun, atau losyen. Ini bermakna bahawa kabinet bekalan harus mempunyai lebih daripada cukup untuk membuatnya melalui sebulan. Ia akan mengambil beberapa tekanan dan memberi semua orang lebih banyak masa untuk berehat dan ikatan.

Masak Dua Minggu Worth of Freezer Meals

Premade beku casseroles dan casserole adalah lifesaver untuk ibu bapa baru. Pada satu ketika, kereta api makan dari gereja dan rakan-rakan akan berakhir dan ibu bapa akan ditinggalkan ke peranti mereka sendiri. Tiada siapa di rumah yang mahu memasak.

Ambil minggu sebelum penghantaran kanak-kanak itu berganda semasa makan. Makan separuh dan bekalkan selebihnya. Kemudian, apabila tiba masanya untuk membuat makanan selepas makan bayi lelah, itu hanya satu perkara yang dipanaskan terlebih dahulu ke dalam oven dan menetapkan pemasa atau muncul beberapa Tupperware dalam gelombang mikro.             

Tetapkan peraturan kepada pengunjung. 

Ianya sangat menyeronokkan bila ibu bapa mengumukan tentang kehadiran keluarga baru, anak kecil mereka. Tetapi lebih berguna jika pengumuman tentang pra-bayi tersebut menjelaskan kepada rakan-rakan bagaimana dan bila mereka boleh melawat – termasuk ketika si ibu bapa memerlukan masa bersama keluarganya sendiri. Dengan cara itu, ibu bapa baru dapat menghindari tekanan dan rasa bersalah untuk menjemput ke rumah kepada sahabat yang ingin melihat, dan bermain dengan bayi.

Selalunya, ibu bapa akan meminta seorang kawan sebagai penolong dan penjaga pintu, yang boleh memimpin pada beban dobi atau dua dan menetapkan jadual lawatan dan penghantaran makanan. Sesiapa yang mempunyai akses kepada rakan yang sudi untuk beroperasi sebagai setiausaha sosial sambilan dan penjaga rumah sambilan untuk beberapa minggu pertama harus memanfaatkan peluang itu (dan membeli beberapa hadiah sebagai tanda penghargaan).

Lakukan Kalis Bayi

Ibu bapa tiada alasan untuk mengeluh hanya kerana “baby proofing” setiap  ierdapat alasan yang sifar untuk ibu bapa untuk membunuh diri pemeriksaan bayi setiap bilik sebelum seorang anak tiba. Secara terang-terangan, banyak perkara yang paling penting dapat dijaga beberapa bulan ke dalam keibuan. Lagipun, kanak-kanak itu tidak mudah alih untuk 6 bulan pertama atau lebih.

Bagaimanapun, tidak ada sebab untuk tidak menjaga buah-buahan bayi yang paling murah. Sebagai contoh, ibu bapa boleh memasang beberapa pengurusan kord elektrik dan penutup plag, hanya untuk menghilangkannya dan mengurangkan beban pemeriksaan bayi kemudian.

Buat “Deep Clean”

Sebaik sahaja ibu bapa mahu membeli dan memasak dalam beberapa minggu pertama, mereka akan lebih cenderung untuk membersihkannya. Jadi kira-kira satu atau dua minggu sebelum tarikh tamat tempoh, ibu bapa perlu meluangkan masa untuk melakukan satu kebersihan yang bersih dalam rumah.

Bersihkan permaidani, gerakkan perabot, habuk lekapan cahaya dan peminat, peluntur bilik mandi, dan aturkan kabinet. Ia seperti pembersihan musim bunga, hanya pada musim bunga. Dengan cara ini apabila pelawat di mana-mana yang berhenti oleh ibu bapa hanya perlu menghalang detritus bayi baru yang tinggal di dalam tong penyimpanan dan merasa yakin tempat itu tidak seperti barnyard.

Bawa Semua Akaun Semasa

Sekiranya bil tidak dilakukan dengan pembayaran automatik, ibu bapa perlu mengambil masa untuk membawa semua akaun semasa tanpa mengira bil-bil yang perlu dibayar. Bimbang tentang utiliti dan bil apa telah dibayar adalah tekanan tambahan bahawa ibu bapa baru tidak perlu. Tidak ada apa-apa yang lebih buruk daripada mendapatkan wang untuk pembayaran lewat ketika melakukan sesuatu yang mulia sebagai memastikan manusia baru berkembang.

Masa Untuk Seronok! 

Ibu bapa pasti ingin mahu mengambil masa untuk mengeratkan lagi kasih sayang antara satu sama lain sebelum bayi mereka dilahirkan. Ada juga yang mengatakan, mereka juga mungkin mahu mengambil sedikit masa dengan rakan-rakan sebelum mereka masuk alam ibu bapa. Kerana sebanyak mana ibu bapa mempercayai bahawa tiada apa yang akan berudah pada rakan-rakan mereka, sebanyak itulah sebenarnya mereka akan berubah- terutamanya mereka yang masih belum berkahwin dan bujang dan tidak mempunyai anak. 

Oleh itu, penting untuk mengambil masa sebelum bayi dilahirkan untuk mengukuhkan persahabatan. Dan sebanyak ibu bapa akan mahu bercakap mengenai kelahiran yang akan datang, mereka harus memastikan untuk bertanya tentang kehidupan rakannya juga. Idea ini adalah untuk memberitahu rakan-rakan bahawa walaupun perkara akan berubah, mereka masih penting. Kerana ibu bapa tetap akan memerlukan rakan-rakan dalam hidup mereka lagi. 

Memutuskan Sistem Lampin dan Simpanan

Ibu bapa tidak mahu beralih di antara lampin sekali pakai atau kain di pertengahan aliran (jadi untuk bercakap). Lebih baik mengunci ke dalam sistem pada awalnya daripada cuba mempelajari sesuatu yang baru semasa masa ketenangan dan kekurangan tidur.

Ia juga lebih mudah untuk ibu bapa melakukan analisis kos / manfaat yang mana sistem lampin akan berfungsi dengan baik apabila mereka berkepala dan penuh tenaga. Menyelidiki apa yang kanak-kanak akan merompak ketika seorang kanak-kanak sedang merompak tidak ada idea tentang masa yang baik. Dan sebaik sahaja keputusan itu dibuat, sebaiknya anda mempunyai bekalan yang cukup untuk mengendalikan perubahan dua minggu. Ia tidak mungkin sesiapa pun akan mempunyai hasrat untuk membuat lari ke kedai pada bila-bila masa sebelum itu.           

Beli Baki Keperluan Penjagaan Bayi Bulan

Perkara terakhir yang ibu bapa mahu lakukan dijalankan ke kedai ubat terdekat untuk kain lap, krim ruam lampin, jeruk, burger, formula, detergen pakaian, sabun, atau losyen. Ini bermakna bahawa kabinet bekalan harus mempunyai lebih daripada cukup untuk membuatnya melalui sebulan. Ia akan mengambil beberapa tekanan dan memberi semua orang lebih banyak masa untuk berehat dan ikatan.

Masak Dua Minggu Worth of Freezer Meals

Premade beku casseroles dan casserole adalah lifesaver untuk ibu bapa baru. Pada satu ketika, kereta api makan dari gereja dan rakan-rakan akan berakhir dan ibu bapa akan ditinggalkan ke peranti mereka sendiri. Tiada siapa di rumah yang mahu memasak.

Ambil minggu sebelum penghantaran kanak-kanak itu berganda semasa makan. Makan separuh dan bekalkan selebihnya. Kemudian, apabila tiba masanya untuk membuat makanan selepas makan bayi lelah, itu hanya satu perkara yang dipanaskan terlebih dahulu ke dalam oven dan menetapkan pemasa atau muncul beberapa Tupperware dalam gelombang mikro.             

Tetapkan peraturan kepada pengunjung. 

Ianya sangat menyeronokkan bila ibu bapa mengumukan tentang kehadiran keluarga baru, anak kecil mereka. Tetapi lebih berguna jika pengumuman tentang pra-bayi tersebut menjelaskan kepada rakan-rakan bagaimana dan bila mereka boleh melawat – termasuk ketika si ibu bapa memerlukan masa bersama keluarganya sendiri. Dengan cara itu, ibu bapa baru dapat menghindari tekanan dan rasa bersalah untuk menjemput ke rumah kepada sahabat yang ingin melihat, dan bermain dengan bayi.

Selalunya, ibu bapa akan meminta seorang kawan sebagai penolong dan penjaga pintu, yang boleh memimpin pada beban dobi atau dua dan menetapkan jadual lawatan dan penghantaran makanan. Sesiapa yang mempunyai akses kepada rakan yang sudi untuk beroperasi sebagai setiausaha sosial sambilan dan penjaga rumah sambilan untuk beberapa minggu pertama harus memanfaatkan peluang itu (dan membeli beberapa hadiah sebagai tanda penghargaan).

Lakukan Kalis Bayi

Ibu bapa tiada alasan untuk mengeluh hanya kerana “baby proofing” setiap  ierdapat alasan yang sifar untuk ibu bapa untuk membunuh diri pemeriksaan bayi setiap bilik sebelum seorang anak tiba. Secara terang-terangan, banyak perkara yang paling penting dapat dijaga beberapa bulan ke dalam keibuan. Lagipun, kanak-kanak itu tidak mudah alih untuk 6 bulan pertama atau lebih.

Bagaimanapun, tidak ada sebab untuk tidak menjaga buah-buahan bayi yang paling murah. Sebagai contoh, ibu bapa boleh memasang beberapa pengurusan kord elektrik dan penutup plag, hanya untuk menghilangkannya dan mengurangkan beban pemeriksaan bayi kemudian.

Buat “Deep Clean”

Sebaik sahaja ibu bapa mahu membeli dan memasak dalam beberapa minggu pertama, mereka akan lebih cenderung untuk membersihkannya. Jadi kira-kira satu atau dua minggu sebelum tarikh tamat tempoh, ibu bapa perlu meluangkan masa untuk melakukan satu kebersihan yang bersih dalam rumah.

Bersihkan permaidani, gerakkan perabot, habuk lekapan cahaya dan peminat, peluntur bilik mandi, dan aturkan kabinet. Ia seperti pembersihan musim bunga, hanya pada musim bunga. Dengan cara ini apabila pelawat di mana-mana yang berhenti oleh ibu bapa hanya perlu menghalang detritus bayi baru yang tinggal di dalam tong penyimpanan dan merasa yakin tempat itu tidak seperti barnyard.

Bawa Semua Akaun Semasa

Sekiranya bil tidak dilakukan dengan pembayaran automatik, ibu bapa perlu mengambil masa untuk membawa semua akaun semasa tanpa mengira bil-bil yang perlu dibayar. Bimbang tentang utiliti dan bil apa telah dibayar adalah tekanan tambahan bahawa ibu bapa baru tidak perlu. Tidak ada apa-apa yang lebih buruk daripada mendapatkan wang untuk pembayaran lewat ketika melakukan sesuatu yang mulia sebagai memastikan manusia baru berkembang.

Masa Untuk Seronok! 

Ibu bapa pasti ingin mahu mengambil masa untuk mengeratkan lagi kasih sayang antara satu sama lain sebelum bayi mereka dilahirkan. Ada juga yang mengatakan, mereka juga mungkin mahu mengambil sedikit masa dengan rakan-rakan sebelum mereka masuk alam ibu bapa. Kerana sebanyak mana ibu bapa mempercayai bahawa tiada apa yang akan berudah pada rakan-rakan mereka, sebanyak itulah sebenarnya mereka akan berubah- terutamanya mereka yang masih belum berkahwin dan bujang dan tidak mempunyai anak. 

Oleh itu, penting untuk mengambil masa sebelum bayi dilahirkan untuk mengukuhkan persahabatan. Dan sebanyak ibu bapa akan mahu bercakap mengenai kelahiran yang akan datang, mereka harus memastikan untuk bertanya tentang kehidupan rakannya juga. Idea ini adalah untuk memberitahu rakan-rakan bahawa walaupun perkara akan berubah, mereka masih penting. Kerana ibu bapa tetap akan memerlukan rakan-rakan dalam hidup mereka lagi. 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top