Terapkan Tabiat Yang Sihat Dalam Kalangan Anak-Anak: 10 Tips For Healthy Kids

Sebagai ibu bapa yang prihatin, sikap kita akan lebih mudah dipengaruhi berbanding dengan genetik yang ada pada diri.Anak-anak juga akan turut mempunyai habit tersendiri, sama ada buruk atau baik. Tunjukkan kepada mereka bahawa kita ambil berat terhadap mereka dan beri mereka nasihat yang mereka akan ingat dan amalkan pada masa akan datang. 

Antara tabiat sihat adalah bermain bola di padang

Tabiat 1: Menjadikan makan berwarna-warni

Makan makanan dengan pelbagai warna bukan sahaja menyeronokkan malah ia juga mempunyai faedah kesihatan yang tersendiri. Bantu anak-anak anda memahami nilai pemakanan termasuk memasukkan pelangi makanan berwarna-warni dalam makanan biasa mereka. Itu tidak bermaksud bahawa setiap hidangan mesti berwarna-warni. Tetapi anda harus berusaha memasukkan sebilangan besar buah-buahan dan sayur-sayuran dengan pelbagai warna ke dalam makanan mereka. Biarkan warnanya berkisar dari merah, biru, dan oren, hingga kuning, hijau, dan putih.

Tabiat 2: Jangan lewatkan sarapan

Terapkan rutin waktu makan biasa pada masa kanak-kanak dapat membantu dalam membentuk anak-anak untuk menjadikan satu kebiasaan yang sihat dalam proses pembesaran mereka. Ajar mereka sarapan yang sihat:

 • tendangan memulakan otak dan tenaga mereka
 • menolong mereka kuat
 • mengurangkan penyakit kronik

Tanpa sarapan dengan kemungkinan kegemukan sebanyak empat kali ganda. Dan serat yang tinggi dalam banyak bijirin sarapan pagi dapat membantu mengurangkan risiko diabetes dan penyakit jantung.

Tabiat 3: Pilih aktiviti fizikal yang menyeronokkan

Tidak setiap kanak-kanak suka sukan. Mungkin ada yang takut kelas gim. Tetapi jika mereka melihat anda aktif dan mendapati aktiviti fizikal yang mereka gemari, kekal sihat dan aktif menjadi mudah. Mereka mungkin cenderung menyukai aktiviti ini sehingga dewasa. Sekiranya anak anda belum menemui tempat sukan mereka, dorong mereka untuk terus mencuba, dan aktif bersama mereka. Paparkan mereka dengan pelbagai aktiviti fizikal seperti berenang, memanah, atau gimnastik. Mereka pasti akan mencari sesuatu yang mereka nikmati.

Tabiat 4: Jangan menjadi katak dibawah tempurung

Bawa anak-anak keluar dari rumah dan cuba nikmati alam sekitar daripada duduk terperap dalam rumah terlalu lama. Lebih-lebih lagi pada zaman teknologi yang serba canggih, anak-anak lebih gemar menghabiskan masa dengan gajet dan permainan video mereka berbanding menjelajah dunia luar.  Malah, ada satu kajian menyatakan bahawa kanak-kanak yang menonton lebih dari satu atau dua jam televisyen sehari lebih berisiko menghadapi sejumlah masalah kesihatan, termasuk:

 • prestasi terjejas di sekolah
 • kesukaran tingkah laku, termasuk masalah emosi dan sosial dan gangguan perhatian
 • kegemukan atau berlebihan berat badan
 • tidur yang tidak teratur, termasuk masalah tidur dan menolak waktu tidur
 • kurang masa untuk bermain
Tabiat 5: Baca setiap hari

Membangunkan kemahiran membaca yang kuat adalah komponen penting dalam kejayaan anak anda di sekolah sekarang, dan di tempat kerja di kemudian hari. Membaca membantu membina harga diri anak, hubungan dengan ibu bapa dan orang lain, dan kejayaan di kemudian hari. Sebaiknya jadikan membaca sebagai sebahagian daripada rutin waktu bermain dan waktu tidur anak anda. Pembacaan harian kepada kanak-kanak boleh bermula seawal usia 6 bulan. Pilih buku yang disukai oleh anak-anak anda agar mereka melihat membaca sebagai hadiah dan bukannya tugas.

Tabiat 6: Minum air, bukan soda/ minuman manis

Anda boleh memastikan mesejnya mudah. Air sihat. Minuman ringan tidak sihat. Walaupun anak-anak anda tidak memahami semua sebab mengapa gula terlalu banyak buruk bagi mereka, anda boleh membantu mereka memahami asasnya. Sebagai contoh, gula dalam minuman ringan tidak mengandungi nutrien. Ia juga menambah kalori yang boleh menyebabkan masalah berat badan. Sebaliknya, air adalah sumber penting yang tanpanya manusia tidak akan dapat hidup.

Tabiat 7: Lihat label (label makanan, bukan pereka)

Anak-anak anda, terutama remaja, mungkin mengambil berat tentang label pada pakaian mereka. Tunjukkan kepada mereka ada jenis label lain yang lebih penting bagi kesihatan mereka iaitu label pemakanan makanan. Tunjukkan kepada anak-anak bagaimana makanan bungkus kegemaran mereka mengandungi label dengan maklumat penting mengenai pemakanan. Untuk mengelakkan membebani mereka, fokus pada beberapa bahagian utama label, seperti jumlah setiap hidangan:

 • kalori
 • lemak tepu dan lemak trans
 • garam & gula
Tabiat 8: Nikmati makan malam keluarga

Dengan jadual keluarga yang sibuk, sukar untuk mencari masa untuk duduk dan menikmati makanan bersama. Tapi patut dicuba. Penyelidikan menunjukkan bahawa berkongsi makanan keluarga bermaksud:

 • ikatan keluarga semakin kukuh
 • kanak-kanak lebih disesuaikan dengan baik
 • setiap orang makan makanan yang lebih berkhasiat
 • kanak-kanak kurang gemuk atau berlebihan berat badan
 • kanak-kanak cenderung menyalahgunakan dadah atau alcohol
Tabiat 9: Luangkan masa dengan rakan

Persahabatan sangat penting untuk perkembangan sihat anak-anak usia sekolah. Bermain dengan rakan mengajar anak-anak kemahiran sosial yang berharga seperti komunikasi, kerjasama, dan penyelesaian masalah. Mempunyai rakan juga dapat mempengaruhi prestasi mereka di sekolah. Galakkan anak-anak anda untuk mengembangkan pelbagai persahabatan dan sering bermain dengan rakan-rakan. Ini akan menyediakan mereka dengan kemahiran hidup yang dapat mereka gunakan selama bertahun-tahun yang akan datang.

Tabiat 10: Tetap positif

Anak-anak mudah putus asa apabila perkara tidak berjalan lancar. Bantu mereka belajar ketahanan ketika mereka mengalami kegagalan dengan menunjukkan kepada mereka pentingnya tetap positif. Kanak-kanak dan orang dewasa boleh mendapat manfaat daripada pemikiran positif dan hubungan yang baik. Bantu anak-anak anda mengembangkan harga diri yang sihat dan pemikiran yang positif dengan mengajar mereka mereka yang dicintai, mampu, dan unik, tidak kira apa sahaja cabaran yang mereka hadapi.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top