Tidur yang CUKUP buat bayi anda?

Pasti anda tertanya-tanya sama ada bayi anda sudah cukup tidur atau belum. Walaupun semua bayi berbeza, ada garis panduan tentang berapa jam tidur purata untuk bayi pada usia yang berbeza.

Tidur yang cukup buat bayi anda?

Purata Tidur Untuk Umur Bayi

Ibu bapa sering bimbang tentang jumlah tidur anak mereka. Ramai ibu bapa bimbang bahawa anak mereka tidak mendapat tidur yang cukup, kadang-kadang ibu bapa bimbang bahawa anak mereka tidur terlalu banyak. Ibu bapa juga pasti bimbang tentang jumlah masa tidur anak mereka sering dibuang dan terdapat beberapa kanak-kanak memerlukan lebih banyak tidur daripada yang lain.

Walaupun ini benar, ramai kanak-kanak tidak mendapat jumlah tidur yang secukupnya daripada yang mereka perlukan dan ini boleh memberi kesan negatif kepada tingkah laku mereka yang mengakibatkan bayi anda kuat meragam, menangis, dan berkelakuan ada saja yang tidak kena pada mereka. Corak dan tingkah laku makan juga boleh terjejas dengan kurang tidur.

Sebagai ibu bapa, anda sudah tahu jika anak anda tidur dengan cukup dengan tingkah lakunya. Carta yang disediakan di sini, yang menyenaraikan purata bilangan jam tidur untuk kanak-kanak yang mempunyai umur yang berbeza, disediakan sebagai panduan sahaja dan mungkin akan dapat membantu anda.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top