5 Petua Mendorong Bayi Menjadi Pencinta Makanan: 101 Tips To Stay Healthy

Mendorong Bayi Menjadi Pencinta Makanan
Makanan berwarna warni mendorong bayi menjadi pencinta makanan

Dengan cara mendorong bayi menjadi pencinta makanan, bayi akan sentiasa mencuba makan makanan sihat seperti sayur hijau, buah-buahan dan makanan yang sihat. Tambahan lagi, mendorong bayi untuk mencuba pelbagai jenis makanan termasuk sayur-sayuran yang dianggap pahit. Oleh itu, berikut merupakan lima petua terbaik untuk mendorong bayi menjadi pemakan.

Tips Mendorong Bayi Menjadi Pencinta Makanan

  1. Raikan selera

Raikan selera untuk mendorong bayi menjadi pencinta makanan dengan meletakkan sedikit gula-gula atau snack bukan salah satu cara yang terbaik. Sekiranya anda selalu menyembunyikan sayur-sayuran di dalam makanan ringan, bagaimana bayi anda akan belajar menikmati rasa sayuran yang sebenarnya? Salah satu cara terbaik untuk mendorong adalah dengan meraikan kesucian sayur-sayuran dan membiarkan buah menjadi buah.

  1. Hidangkan pelangi

Terdapat banyak jenis sayuran yang cerah dan berwarna-warni seperti lobak merah, kentang dan sayuran yang berwarna untuk menarik minat bayi anda. Ingat, anda melatih lelangit bayi anda untuk terbiasa dengan pelbagai warna, rasa, dan tekstur sejak mereka mula memakan zat padat. Semakin berani rasa, semakin banyak senang untuk mereka menerima. Sekiranya boleh, cuba beli bahan yang segar.

  1. Rempah

Pada permulaan, biasakan bayi anda untuk makan makanan yang tidak mempunyai rasa. Elakkan penggunaan gula dan garam supaya anda dapat menghidupkan makanan bayi anda dengan pelbagai jenis perasa. Selepas beberapa bulan, anda boleh meletakkan sedikit perasa yang tidak berlebihan kedalam makanan mereka. Jangan takut menggunakan rosemary, basil, jintan putih, bawang putih, bawang merah, daun bawang dan apa sahaja yang anda dapati di dapur anda yang dapat merasai makanan bayi anda dengan sihat. Taburkan sedikit minyak zaitun dlam makanan mereka. Ini semua bahan yang padat nutrien yang akan menjadikan makanan bayi anda terasa lebih sedap.

  1. Jangan berputus asa

Hanya kerana bayi anda menyemburkan semula makanan seperti lobak dari mulutnya, tidak bermakna ia adalah misi yang gagal. Sering kali bayi perlu merasakan rasa baru beberapa kali untuk menjadi terbiasa dengan mereka. Sekiranya bayi anda mengeluarkan makanan tersebut pada percubaan pertama, anda boleh berikan semula selama beberapa hari dan cuba lagi. Bayi anda mungkin akan mengenali rasa pada percubaan kedua atau ketiga (atau keempat!) Dan sedar bahawa ia adalah makanan yang baik. Jangan sekali-kali memaksa bayi anda untuk makan sesuatu yang ditolaknya, tetapi jangan menyerah pada makanan dan bayi anda. Makanan dan bayi adalah keseimbangan eksplorasi dan pembentukan pertumbuhan yang sihat.

  1. Jadilah pemakan.

Dengan syarat bayi anda bebas dari alahan makanan yang teruk, jadilah pemakan dengan rasa seperti yang anda mahukan bayi anda bersama makanan. Belajar untuk menyukai makanan yang baik sejak awal membuka jalan untuk gaya hidup sihat. Ini menetapkan tahap untuk hubungan positif dengan makanan dan pemahaman mendalam tentang fungsinya dalam hidup kita: pemakanan yang menyenangkan.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top