Apa itu Ruam Panas?: 3 Easy Tips About Heat Rash

ruam panas

Adakah bayi anda mengalami ruam? Inilah yang perlu anda ketahui mengenai sebab, gejala, dan rawatan ruam panas, serta cara mencegah terlalu panas.

Ruam panas adalah tindak balas kulit terhadap sekeliling yang terlalu panas. Juga disebut sebagai panas berduri atau miliaria, ruam panas boleh menyerang sesiapa sahaja, tetapi sangat biasa berlaku pada bayi terutama bayi yang baru lahir.

Biasanya, ketika kita mulai berkerinandre johnson jersey texans andre johnson jersey leoparden sandalen nike zoom structure 21 black shampoo sebovalis Mexico botas estilo dr martens con plataforma fotos de boxers para hombres prada schuhe 2017 nike air max grigie e nere ohio state football jersey tamini tasche nike boty kotníkové červené χαλάκι ασφαλείας p mobil póló nike air max grigie e nere gat, keringat mengalir melalui saluran peluh ke permukaan kulit dan akhirnya menguap. Tetapi bayi dilahirkan dengan saluran peluh yang belum matang yang mudah pecah.

Simptom

Ruam dengan lebam merah kecil yang dikelilingi oleh kemerahan pada kulit dianggap ruam panas. Ia biasanya berlaku pada bahagian tubuh yang berpakaian seperti di ketiak, perut, pangkal paha, bahu, dada dan juga di leher yang menjadi tempat kulit berlipat.

Apa yang Menyebabkan Ruam Panas?

Ruam Panas Bayi - Kenali Tanda, Punca dan Cara Rawatannya

Apabila bayi anda berada di persekitaran yang hangat dan memakai pakaian tebal di bawah matahari yang terik.

Dan persekitaran yang hangat juga boleh berlaku dalam pelbagai bentuk. Hari yang panas yang panas dan rumah yang tidak mempunyai penghawa dingin. Namun begitu, apa bila hari hujan yang menyebabkan sekeliling menjadi sejuk, ia juga menjadi risiko apabila anak membaluti anak dengan selimut yang tebal dan pakaian yang tebal. Untuk mengelakkan ini, anda perlu mencari keseimbangan yang tepat antara apa yang dia pakai dan di mana dia memakainya.

Rawatan

Baju Tipis vs Tebal: Mana yang Baik Dipakai Saat Bayi Demam? | Orami

Mulakan dengan menyejukkan bilik dan bayi. Sekiranya musim panas, anda boleh memakaikan pakaian yang nipis dan jarang agar kulit bayi anda mendapat pengudaraan yang baik.

Sekiranya dia menggaru, sapukan krim ruam seperti Youbaby Cream agar krim dapat menyekat peluh dan merengsakan kulit.

Cara Mencegah Ruam Panas

Sekiranya anda terlalu panas, ada kemungkinan dia juga. Oleh itu, elakkan berada di bawah matahari yang terik pada tengah hari atau berada di luar rumah pada musim panas.

Pakaian kapas yang ringan pada musim panas boleh mencegah ruam panas terjadi. Oleh itu, bayi seharusnya memakai pakaian yang ringan dan longgar untuk membolehkan pengudaraan ke anggota badan dan kulit dilalui. Sekiranya anda mencapai keseimbangan yang betul antara persekitaran dan pakaiannya, bayi anda seharusnya dapat mengelakkan ruam panas.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top