8 Cara Rawatan untuk Ruam di Muka Bayi – Emergency (Baby Care)

Kulit bayi yang baru lahir lembut dan halus, dan tidak ada yang serupa dengan kulit bayi yang mudah terdedah kepada kegatalan dan ruam. Sebagai ibu bapa, anda mungkin bimbang jika anda melihat ruam di wajah bayi anda. Tetapi tidak ada yang perlu dibimbangkan kerana kebanyakkan ruam wajah pada kulit bayi tidak berbahaya dan cenderung hilang tanpa memerlukan rawatan. Namun, jika ruam ini tidak hilang, anda mungkin ingin mencuba rawatan. Menggunakan krim atau losyen berasaskan bahan kimia pada wajah bayi anda untuk mengatasi ruam mungkin bukan penyelesaian yang ideal. Oleh itu, anda boleh mencuba bahan semula jadi, yang berkesan dan selamat.

Cara Menyembuhkan Ruam di Muka Bayi Anda di Rumah

Berikut adalah beberapa rawatan di rumah yang boleh anda cuba untuk merawat kulit bayi anda dengan cara yang selamat:

Adunan Oatmeal

Kita tahu bahawa oatmeal dapat membantu menghilangkan kemerahan yang disebabkan oleh gatal-gatal pada kulit. Sebab kandungan oatmeal mengandungi Avenanthramides yang bersifat anti-radang. Cara untuk melakukannya adalah dengan mengambil satu mangkuk oatmeal organik dengan sedikit air. Masukkan 2 bahan itu ke pengisar dan kisar untuk membuat pes halus. Sapukan pada kulit dan angkat apabila sudah kering. Namun, sebelum memakaikannya secara langsung di wajah bayi anda, sapukan tompok kecil di lengannya untuk memeriksa alergi. Sekiranya bayi anda tidak alah kepada oat, anda boleh menggunakannya untuk merawat ruam kulit di wajahnya.

Teh Chamomile

Ia mengandungi antioksidan yang membantu dalam membasmi kuman luka dan mengurangkan ruam kulit. Bergantung pada ukuran ruam, anda mungkin perlu menggunakan satu atau lebih beg teh. Letakkan beg di dalam air panas dan setelah mendidih, biarkan sejuk. Apabila air suam, keluarkan beg dari air dan letakkan di muka bayi anda. Pastikan beg teh tidak terlalu panas.

Yoghurt

Ruam kulit seperti ekzema berlaku kerana kerosakan sistem imun. Bakteria yang terdapat dalam yoghurt dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan pada masa yang sama mengurangkan gejala ruam seperti gatal.

Kulit Pisang

Kulit pisang juga merupakan alat rawatan ruam kulit yang sangat baik.

Kulit pisang juga merupakan alat rawatan ruam kulit yang sangat baik. Pertama, sejukkan kulit pisang selama kira-kira satu jam atau lebih. Kemudian, sapukan sekeping kecil ke kawasan yang terkena dan biarkan ia melakukankerjanya. Ini bukan sahaja dapat membantu membersihkan kulit dan melembabkannya tetapi membuat bayi anda berasa segar dan sihat.

Daun Neem

Neem telah digunakan selama berabad-abad di India untuk faedah luar biasa untuk kulit. Ia mempunyai sifat anti-kulat dan anti-radang yang membantu merawat dan mengurangkan ruam kulit. Ekzema adalah salah satu keadaan kulit yang berjaya ditangani dengan bantuan neem. Anda boleh membeli daun neem dan membuat pes daripadanya dengan menambahkan air dan mengisar. Sapukan pes di kawasan yang terkena untuk memberi kelegaan kepada bayi anda.

Aloe Vera

Aloe vera adalah bahan yang sesuai untuk rawatan kulit dan itulah sebabnya banyak krim mempunyai aloevera sebagai bahan penting di dalamnya. Ia mengandungi sifat antimikroba, anti-radang, dan emolien. Walaupun banyak krim di pasaran, ia juga boleh mengandungi bahan tambahan dan sebatian tiruan yang boleh memberi kesan negatif pada kulit sensitif bayi anda. Alternatif yang lebih baik ialah mengekstrak gel lidah buaya dari daun secara langsung. Daun ini boleh dibeli di pasar raya.

Olive Oil

Minyak zaitun dipandang oleh banyak orang sebagai penyelesaian cepat dan untuk alasan yang baik. Minyak zaitun adalah pembersih semula jadi dan melakukan tugas besar untuk membuang toksin dan alergen yang tidak diingini dari kulit. Ia mengandungi ramuan yang disebut oleocanthal yang membantu menghilangkan keradangan pada kulit. Selain itu, ia juga mengandungi antioksidan dan Vitamin E yang menyokong proses pembaharuan dan penyembuhan kulit.

Timun

 rawatan di rumah ini berpotensi menyebabkan kerengsaan

Ini termasuk sifat anti-radang yang membantu mengurangkan ruam kulit di wajah. Kerana tindakan lembut pada kulit yang paling sensitif, mereka disukai oleh banyak ibu bapa. Timun boleh diadun dengan tepung oat untuk membentuk pespekat dan boleh disapu ke kawasan yang terkena yang membantu mengurangkan gejala ruam.

Bayi yang mempunyai kulit sensitif seharusnya tidak memakai krim bebas dengan bahan kimia yang tidak diperlukan dan ibu bapa buat pilihan yang bijak sekiranya mengelak dari bahan tersebut. Walau bagaimanapun, rawatan di rumah ini berpotensi menyebabkan kemerahan. Oleh itu, anda harus melakukan ujian meletakkan sedikit di lengan si kecil anda sebelum mencuba meletakkan ubat di wajahnya dan hanya setelah bertanya dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top