Apa itu Jerawat Bayi?(6 Cara Merawat Dari Rumah)- Simple Tips

Jerawat bayi juga mungkin muncul sebagai cysts atau nodul

Apakah jerawat bayi?

Hal sebegini adalah perkara biasa, lazimnya ia ada pada wajah atau badan bayi. Ia menghasilkan benjolan merah atau putih kecil atau jerawat. Dalam hampir semua kes seperti ini dapat dipulihkan sendiri tanpa perlu sebarang rawatan.

Ia juga dikenali sebagai jerawat neonatal. Ia berlaku pada kira-kira 20 peratus daripada bayi yang baru lahir.

Jerawat bayi adalah berbeza daripada jerawat bayi di comedones yang terbuka, atau blackheads, biasanya tidak muncul dalam jerawat bayi. Gejala-gejala ini biasa terjadi pada jerawat bayi. Jerawat bayi juga mungkin muncul sebagai cysts atau nodul. Dalam kes yang jarang berlaku, ia boleh meninggalkan parut tanpa rawatan.

Jerawat bayi hanya berlaku dalam beberapa bulan pertama kehidupan bayi anda. Jerawat Infantile boleh bertahan sehingga anak anda berumur 2 tahun. 

Faktor

Tidak penjelasan yang kukuh mengapa jerawat bayi boleh tumbuh. Sesetengah penyelidik percaya ia disebabkan oleh hormon ibu atau bayi.

Tanda-tanda

Seperti jerawat di kalangan remaja dan orang dewasa, jerawat yang muncul pada anak anda biasanya muncul sebagai lebam merah atau jerawat. Pustules putih atau whiteheads juga boleh berkembang, dan kulit merah mungkin mengelilingi benjolan.

Bayi boleh mempunyai jerawat di mana-mana bahagian muka mereka, tetapi ia paling biasa di pipi mereka. Sesetengah bayi juga mungkin mempunyai jerawat di bahagian belakang badan atau leher mereka.

Jerawat boleh menjadi lebih jelas jika bayi merengek atau menangis. Kain kasar boleh merengsakan jerawat, sama juga seperti muntah atau air liur mereka yang dibiarkan kering dan melekat di muka mereka.

Kadang-kadang, anak anda boleh tumbuh jerawat pada saat baru lahir. Tetapi, dalam kebanyakan kes ia boleh tumbuh dalam masa dua hingga empat minggu selepas lahir. Dan ia mungkin berlangsung selama beberapa hari atau minggu, walaupun beberapa kes mungkin berlangsung selama beberapa bulan.

Apakah keadaan yang mungkin menyerupai jerawat bayi?

Keadaan yang sama termasuk ekzema, toksikum erythema, dan milia.

Ekzema

Ekzema biasanya muncul sebagai lebam merah di muka. Ia juga boleh muncul pada lutut dan siku semasa bayi anda semakin membesar. Ekzema boleh dijangkiti dan kelihatan kuning dan berkedut. Ia mungkin memburukkan lagi apabila bayi anda mula merangkak dan menggaru lutut dan siku. Ia biasanya mudah bagi doktor untuk membezakan antara jerawat bayi dan ekzema.

Jenis eksim yang paling biasa dikenali sebagai dermatitis atopik.

Ekzema seborrheic adalah keadaan yang paling sering tidak dikenali sebagai jerawat bayi. Ia juga dikenali sebagai dermatitis seborrheic.

Ekzema boleh dirawat dengan produk over-the-counter (OTC) seperti Aquaphor. Ubat yang ringan juga boleh ditetapkan.

Anda juga mungkin diminta mengeluarkan alergen makanan dari rumah anda dan berikan probiotik harian pada bayi anda.

Toksikum Erythema

Toksikum Erythema adalah satu lagi keadaan kulit biasa yang mungkin muncul sebagai ruam, lebam kecil, atau tompok merah. Ia boleh dilihat pada muka bayi, dada, atau anggota badan bayi anda dalam beberapa hari pertama selepas mereka dilahirkan.

Ia tidak berbahaya, dan ia biasanya hilang dalam masa kurang daripada seminggu selepas lahir.

Milia

Milia adalah benjolan putih kecil yang mungkin timbul pada wajah bayi anda. Mereka berlaku apabila sel-sel kulit mati ditangkap dalam kantung kecil pada kulit dan mungkin muncul dalam beberapa minggu selepas kelahiran.

Milia tidak berkaitan dengan jerawat bayi dan tidak memerlukan rawatan.

Cara untuk merawat

Jerawat bayi biasanya hilang tanpa rawatan.

Sesetengah bayi mempunyai jerawat yang berlarutan selama berbulan-bulan berbanding minggu. Untuk merawat jerawat yang degil ini, pakar pediatrik bayi anda boleh menetapkan dan memberi ubat krim atau salap yang membantu membersihkan jerawat.

Jangan gunakan rawatan jerawat OTC, pencuci muka, atau losyen. Kulit bayi anda sangat sensitif pada usia muda ini. Anda mungkin membuat jerawat lebih buruk atau menyebabkan kerengsaan kulit tambahan dengan menggunakan sesuatu yang terlalu kuat.

Rawatan di Rumah

Walaupun anda menunggu jerawat anak anda untuk pulih dan dibersihkan, ada perkara yang boleh anda lakukan sendiri untuk membantu menjaga kulit bayi anda menjadi lebih sihat.

  1. Pastikan wajah bayi anda bersih

Cuci muka bayi anda setiap hari dengan air suam. Masa mandi adalah masa yang tepat untuk melakukan ini. Anda tidak perlu menggunakan apa-apa kecuali air, tetapi jika anda mahu, cari sabun lembut atau pembersih bebas sabun. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada pakar pediatrik untuk cadangan.

Produk bebas wangian berkemungkinan dapat merengsakan kulit bayi anda.

  1. Elakkan produk yang keras

Produk dengan retinoid, yang berkaitan dengan vitamin A, atau erythromycin, biasanya digunakan untuk jerawat dewasa. Walau bagaimanapun, mereka tidak disyorkan untuk bayi. Jangan gunakan sabun wangi, mandi gelembung, atau jenis sabun lain yang mengandungi bahan kimia yang berlebihan.

  1. Langkau lotion

Lotions dan krim boleh memperburuk kulit bayi anda dan menjadikan jerawat lebih teruk.

  1. Jangan gosok

Menggosok kulit bayi anda dengan tuala boleh memburukkan lagi keadaan kulit mereka. Sebaliknya, perlahan-lahan menyapu kain lap pada kulit mereka dengan gerakan bulat.

Setelah sabun itu telah dicuci dan dibasuh, gunakan tuala untuk memukul muka bayi anda kering.

  1. Jangan memicit

Elakkan mencubit atau memerah jerawat. Ini akan merengsakan kulit bayi anda dan mungkin memburukkan lagi masalah.

  1. Bersabarlah

Jerawat bayi biasanya tidak berbahaya. Ia tidak gatal atau menyakitkan untuk bayi anda. Ia seharusnya dapat dipulihkan segera dengan sendirinya.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top