5 Manfaat Daun Casia Senna: Powerful natural ingredient for skin

pokok herba,bunga, ulaman dan segala jenis tumbuhan: daun gelenggang/Cassia  alata

Daun casia senna ( juga Cassia angustifolia dan Senna alexandrina ) adalah spesies tumbuhan dalam keluarga kekacang. Ia berasal dari Mesir dan Sudan, tetapi sekarang ditanam di seluruh dunia, termasuk India, Pakistan, dan wilayah Afrika. Tumbuhan ini terkenal dengan manfaat terapeutiknya, dan telah digunakan dalam perubatan tradisional selama bertahun-tahun untuk merawat sembelit, masalah pencernaan, dan penyakit kulit.

Casia senna terkenal dengan kualiti pencaharnya, yang disebabkan oleh adanya anthraquinones, sejenis bahan kimia yang mengaktifkan otot usus dan membantu melegakan sembelit. Oleh itu, cassia senna banyak digunakan dalam julap dan teh herba. Casia senna juga digunakan dalam perawatan kesihatan dan barang kosmetik. Polisakarida, enzim, dan antioksidan semula jadi yang terdapat di dalam tumbuhan dapat membantu melembapkan, exfoliate, dan melindungi kulit. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami sepenuhnya kesan cassia senna pada kulit.

Daun ini adalah tanaman yang secara tradisional digunakan untuk pelbagai penggunaan terapi, termasuk potensi manfaat kepada kulit. Berikut adalah beberapa kelebihan cassia senna kepada kulit :

Pelembab semula jadi untuk kulit kering
Pelembab semula jadi

Casia senna mengandungi polisakarida semula jadi yang dapat membantu menghidrat dan melembapkan kulit, mengurangkan penampilan kekeringan kulit, mengelupas, dan kedutan halus.

Disebabkan tahap polisakarida semula jadi yang tinggi, casia senna terbukti mempunyai potensi pelembap pada kulit. Polisakarida adalah karbohidrat kompleks yang dapat membantu menghidrat dan melindungi kulit dengan menghasilkan lapisan pelindung pada permukaan kulit dan mengehadkan kehilangan kelembapan.

Penting untuk diingat bahawa keberkesanan casia senna untuk melembapkan kulit mungkin berbeza-beza bergantung pada formulasi produk dan kepekatan komponen aktif. Tambahan pula, sebilangan orang lebih peka terhadap bahan kimia tertentu dan boleh menyebabkan kerengsaan kulit atau kesan negatif lain akibat daripada menggunakan produk yang mengandungi casia senna.

rawatan semula jadi untuk kulit meradang
Anti-radang

Casia senna terbukti mempunyai ciri anti-radang, yang dapat menjadikannya komponen yang berguna dalam produk penjagaan kulit yang dirancang untuk menenangkan dan mengurangkan kerengsaan kulit.

Anthraquinones dan flavonoid yang terdapat di casia senna telah terbukti mempunyai sifat anti-radang. Anthraquinones adalah molekul semula jadi dengan kesan anti-radang dan antioksidan, sedangkan flavonoid adalah komponen berasaskan tumbuhan yang dapat membantu pengurangan dan penyembuhan keradangan.

Menurut penyelidikan tertentu, casia senna mungkin berguna dalam menurunkan keradangan kulit, terutama keradangan yang berkaitan dengan penyakit seperti ekzema dan dermatitis. Lebih banyak kajian diperlukan, bagaimanapun, untuk memahami sepenuhnya kesan anti-radang cassia senna pada kulit, serta untuk menentukan keselamatan dan keberkesanannya.

casia senna tinggi dengan antioksidan yang dapat menggurangkan penuaan awal
Anti-penuaan

Casia senna mengandungi antioksidan semula jadi yang dapat membantu melindungi kulit dari kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh tekanan persekitaran seperti sinaran UV dan pencemaran. Ini dapat membantu menjaga kulit kelihatan muda dan mengelakkan penuaan pramatang.

Casia senna mengandungi polisakarida semula jadi yang membantu melembapkan dan melindungi kulit dengan membentuk lapisan pelindung di permukaannya dan meminimumkan kehilangan kelembapan. Ini dapat membantu meningkatkan tekstur kulit dan mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan.

Selanjutnya, casia senna mungkin merangkumi molekul antioksidan seperti flavonoid, yang dapat membantu melindungi kulit dari tekanan oksidatif dan kerosakan radikal bebas, yang keduanya berkaitan dengan proses penuaan.

exfoliation lembut dengan bahan semula jadi
Exfoliate dengan lembut

Casia senna mempunyai enzim semula jadi yang dapat membantu exfoliate kulit dengan lembut, yang dapat menghilangkan sel kulit mati dan menghasilkan kulit yang lebih halus dan lebih cerah.

Casia senna tidak biasa digunakan dalam produk penjagaan kulit sebagai pengelupasan. Walaupun ia mempunyai beberapa ciri pengelupasan semula jadi, seperti saponin, yang dapat membantu mengelupas sel kulit mati dengan lembut dari permukaan kulit, kebanyakannya digunakan dalam produk penjagaan kulit kerana kesan penghidratan, menenangkan, dan anti-radang.

mempercepat penyembuhan luka
Menyembuhkan luka dan parut

Casia senna telah lama digunakan untuk mempercepatkan penyembuhan luka, dan beberapa kajian menunjukkan bahawa ia mungkin mempunyai kelebihan yang berpotensi untuk mendorong penyembuhan kulit dan parut juga.

Ia telah lama digunakan untuk kemampuan penyembuhan kulitnya, dan beberapa kajian menunjukkan bahawa ia mungkin bermanfaat untuk mendorong pertumbuhan semula kulit dan penyembuhan luka.

Casia senna merangkumi komponen anti-radang dan antioksidan seperti anthraquinones dan flavonoid, yang dapat membantu menenangkan dan melindungi kulit. Selanjutnya, cassia senna mengandungi polisakarida semula jadi, yang dapat membantu menghidrat dan melembapkan kulit sambil juga memupuk penghalang kulit yang sihat dan menyokong proses penyembuhan semula jadi kulit.

Menurut penelitian tertentu, casia senna mungkin berguna dalam meningkatkan penyembuhan luka pada model hewan dan dalam menurunkan keradangan dan mendorong pertumbuhan semula kulit pada sel manusia.

Secara keseluruhan, casia senna dapat menawarkan beberapa manfaat yang berpotensi untuk kulit, termasuk sifat pelembap, anti-radang, anti-penuaan, pengelupasan, dan penyembuhan. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami sepenuhnya kesan cassia senna pada kulit, dan mungkin tidak sesuai untuk semua jenis atau keadaan kulit. Kami menasihatkan untuk berunding dengan pakar dermatologi atau profesional penjagaan kesihatan lain sebelum menggunakan produk atau ramuan penjagaan kulit baru.

Beberapa tempoh hari, kami mendapat soalan:

‘Adakah bayi sesuai untuk menggunakan produk yang mengandungi casia senna?’

Menurut kajian kami, terdapat beberapa bukti bahawa casia senna mungkin bermanfaat bagi bayi baru lahir dengan gangguan kulit tertentu. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Clinical and Diagnostic Research, misalnya, mendapati bahawa krim yang mengandungi ekstrak casia senna bermanfaat dalam merawat ruam lampin pada bayi baru lahir. Krim ini diberikan dua kali sehari ke kawasan yang menderita selama tiga hari, dan para penyelidik melihat ruam yang ketara semakin berkurang.

Menurut beberapa penyelidikan, cassia senna mungkin mempunyai kualiti anti-radang dan anti-alergi yang dapat membantu mengurangkan keradangan dan gatal-gatal yang berkaitan dengan ekzema. Namun, tidak ada bukti yang cukup untuk mempromosikan cassia senna sebagai terapi untuk ekzema bayi, dan sangat penting untuk konsultasi dengan pakar pediatrik atau pakar dermatologi terlebih dahulu sebelum menggunakan produk atau komponen penjagaan kulit baru pada bayi yang terkena ekzema.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top