Punca, Gejala dan Rawatan Ekzema Bayi: 101 Quick Tips For Mommies

Doktor Jelaskan Ekzema Anak Boleh Di Kawal Dengan Rawat 3 Punca Ini Kering, Radang, Alahan

Walaupun ekzema menjejaskan ramai orang dewasa, ia lebih kerap berlaku pada kanak-kanak. Apa yang dipanggil ekzema bayi ni biasanya berterusan sepanjang zaman kanak-kanak dan remaja, dan dalam beberapa kes sehingga dewasa.

Apa yang menyebabkan Ekzema pada Kanak-kanak?

Penyelidik tidak tahu dengan tepat apa yang menyebabkan ekzema bayi, tetapi mereka percaya ia berkemungkinan besar disebabkan oleh gabungan faktor genetik dan persekitaran dan ianya tidak berjangkit.

Bayi lebih cenderung mengalami jika ahli keluarga mempunyai sejarah ekzema, demam hay atau asma. Walaupun keadaan ini tidak menyebabkan satu sama lain, bayi lebih cenderung untuk mengalami demam hay atau asma jika mereka sudah mengalami ekzema bayi.

Ekzema adalah istilah umum untuk menggambarkan beberapa keadaan kulit radang. Selain daripada dermatitis atopik, jenis lain yang biasa menjejaskan kanak-kanak termasuk dermatitis kontak, dishidrotik (kaki dan tangan), dan dermatitis seborrheic, atau kulit kepala (dikenali sebagai cradle cap pada bayi).

Faktor Risiko Bayi dan Persekitaran

Walaupun ekzema bayi adalah akibat disfungsi sistem imun, berkemungkinan daripada kecenderungan genetik, kajian telah menemui beberapa faktor risiko.

Sebagai contoh, satu kajian mencadangkan bahawa kanak-kanak mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit itu jika ibu mereka mengalami situasi tekanan tinggi semasa mengandung. Persekitaran luar hususnya pencemaran udara dan keadaan meteorologi mungkin juga memberi kesan risiko pada kanak-kanak.

Satu kajian menyimpulkan bahawa paras karbon monoksida, ammonia, formaldehid, plumbum, zarah dan paras ozon yang tinggi semuanya boleh menjejaskan perkembangan ekzema kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lain mencadangkan bahawa iklim yang panas dan cerah digabungkan dengan bahan zarahan yang tinggi dan paras ozon sebenarnya kelihatan melindungi daripada ekzema.

Ekzema Bayi dan Gejala Cap Buaian

Ekzema bayi menyebabkan gejala seperti ruam yang menjadikan kulit kering, gatal, dan bersisik. Ruam juga boleh mempunyai benjolan kecil, yang mungkin meleleh atau mengeluarkan cecair. Gejala lain mungkin termasuk:

 • Kulit menebal
 • Perubahan warna dan bengkak
 • Kulit gelap pada kelopak mata dan sekitar mata
 • Perubahan pada kulit di sekitar mulut, mata, atau telinga

Cradle cap menyebabkan gejala yang tidak biasa dilihat pada jenis yang lain, seperti sisik kuning berminyak pada kulit kepala yang kadang-kadang muncul dalam lapisan tebal yang meliputi seluruh bahagian atas kepala. Lama kelamaan, sisik menjadi mengelupas dan menggosok.

Kebanyakan bayi kelihatan tidak terganggu dengan penutup buaian, walaupun kadangkala ia gatal. Bayi dengan dermatitis atopik mempunyai peningkatan risiko keadaan atopik (alahan) yang lain, termasuk asma, demam hay dan alahan makanan.

Perkembangan Ekzema pada Bayi dan Kanak-kanak

Kesan pada bayi yang paling ketara pada pipi, dahi, dan kulit kepala bayi dalam beberapa bulan pertama kehidupan. Ia boleh muncul di bahagian lain badan juga, termasuk kawasan lampin.

Apabila bayi mula merangkak, biasanya antara 6 dan 12 bulan, biasanya akan menjejaskan siku dan lutut, yang bergesel di atas tanah. Ruam ekzema boleh dijangkiti, mengakibatkan kerak kekuningan atau benjolan kecil nanah.

Apabila kanak-kanak berumur sekitar 2 tahun, ia mungkin akan mula muncul di bahagian siku dan di belakang lutut, serta pada pergelangan tangan, buku lali, dan tangan. Ia juga mungkin muncul di sekitar mulut dan kelopak mata.

Ekzema ini cenderung menjadi lebih kering, bersisik dan lebih tebal (dikenali sebagai likenifikasi)

Apakah Pencetus Gejala Ekzema?

Biasanya bukan keadaan yang berterusan, sebaliknya satu keadaan yang ditandakan dengan tempoh tanpa gejala yang lama diikuti dengan kejang. Pelbagai faktor persekitaran boleh menyebabkan sistem imun bertindak balas seolah-olah badan telah menemui bahan berbahaya, mengakibatkan keradangan dan memburukkan gejala ekzema.

Pencetus ini mungkin termasuk pelbagai alergen dan perengsa, seperti

 • Bulu haiwan peliharaan, debunga, kulat dan hama habuk
 • Makanan alergenik (seperti kacang tanah, soya, dan telur)
 • Pakaian yang diperbuat daripada bulu atau gentian sintetik
 • Asap rokok
 • Produk wangi, seperti detergen dobi, minyak wangi dan penyegar udara, terutamanya yang mengandungi alkohol
 • Panas atau kekeringan yang berlebihan
 • Udara musim sejuk yang kering dengan sedikit kelembapan
 • Jangkitan kulit
 • berpeluh
 • Tekanan

Selain itu, air liur boleh merengsakan pipi, dagu dan leher bayi.

Rawatan untuk Ekzema Bayi

Tiada ubat untuk ekzema bayi, tetapi keadaan biasanya menjadi kurang teruk dari masa ke masa. Rawatan tertumpu pada menguruskan kekeringan kulit untuk mencegah kemerahan dan mengurangkan keradangan kulit. Doktor mengesyorkan strategi berikut kepada ibu bapa yang bayi mereka mempunyai ekzema:

 • Elakkan memberi bayi anda mandi air panas yang lama (gunakan air sejuk atau suam sebaliknya) atau menggosok kulit bayi anda terlalu banyak, terutamanya dengan kain lap, loofah atau tuala yang kasar.
 • Pertimbangkan mandian peluntur cair dua kali seminggu, yang boleh membantu bayi berumur lebih dari tiga bulan yang ekzemanya kerap dijangkiti
 • Lembapkan kulit bayi anda dengan kerap dengan salap, krim dan losyen tanpa wangian dan pewarna, terutamanya selepas mandi.
 • Pakaikan bayi anda dengan pakaian kapas lembut yang “bernafas.”/ berlubang
 • Elakkan menggunakan produk wangi.

Pastikan kuku bayi anda pendek untuk mengelakkan dari menggaru, yang boleh merosakkan kulit dan membawa kepada keradangan dan jangkitan selanjutnya. Pastikan bayi anda sejuk untuk mengelakkan peluh berlebihan, mungkin dengan menggunakan kompres sejuk (kain lap yang basah dan sejuk), terutamanya pada kawasan yang merengsa.

Pertimbangkan untuk menggunakan sarung tangan pada tangan anak kecil anda jika anda perlu meninggalkan kanak-kanak itu bersendirian untuk jangka masa yang singkat, seperti semasa anda menggunakan bilik mandi. Ini akan membantu mengelakkan kanak-kanak daripada menggaru kulit mereka apabila anda tidak kelihatan.

Doktor anda juga mungkin mengesyorkan rawatan yang lain untuk anak anda, termasuk:

 • Kortikosteroid topikal
 • Antihistamin
 • Ubat antibiotik, antivirus atau antikulat untuk jangkitan kulit
 • Ubat oral yang menekan sistem imun
 • Inhibitor calcineurin topikal, iaitu ubat bukan steroid yang mengawal kewangan
Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top