13 Cara Menangani Tantrum Anak Kecil – Research Parenting

Tantrums: why they happen & how to respond | Raising Children Network

Perasaan marah boleh membuat anda mempersoalkan kemahiran keibubapaan anda, tetapi ia sebenarnya adalah bahagian normal zaman kanak-kanak. Inilah sebabnya ia berlaku dan cara mengendalikannya tanpa kehilangan fikiran anda.

Jika anak kecil anda mengalami kemarahan, adalah penting untuk mengetahui punca apa yang sebenarnya berlaku dan seboleh-bolehnya, untuk mengawal emosi anda sendiri.

Apa yang Menyebabkan Temper Tantrum?

Setiap tantrum terhasil daripada satu perkara mudah yang tidak mendapat apa yang mereka mahu. Bagi kanak-kanak antara 1 dan 2, tantrum selalunya berpunca daripada cuba menyampaikan keperluan lebih banyak susu, menukar lampin, mainan tetapi tidak mempunyai kemahiran bahasa untuk melakukannya.

Mereka berasa kecewa apabila anda tidak bertindak balas terhadap apa yang mereka mahukan atau katakan.

Bagi kanak-kanak berumur 3 atau 4 tahun, marah adalah lebih kepada perebutan kuasa. Mereka sangat mahu anda memenuhi keperluan dan keinginan mereka.

Pada masa anak anda mencapai prasekolah, mereka boleh menggunakan kata-kata mereka untuk memberitahu anda apa yang mereka perlukan, tetapi itu tidak bermakna tantrum mereka telah berakhir.

Mereka masih belajar cara mengendalikan emosi mereka, dan perselisihan kecil boleh meningkat dengan cepat, seperti mengikat kasut mereka, dan menyedari bahawa mereka tidak boleh melakukannya bersendirian.

Ia membantu untuk mengingati bahawa tantrum bukanlah tanda keibubapaan yang tidak baik Malah, ia adalah peringkat perkembangan penting untuk kanak-kanak. Tantrum membantu kanak-kanak belajar menangani emosi negatif mereka.

Cara Menangani Tantrum Anak Kecil

Walaupun tiada satu cara yang betul untuk menangani kemarahan anak kecil, kebanyakan pakar bersetuju dengan perkara yang tidak berkesan. Di bahagian atas senarai “jangan” ialah menjerit dan memukul (atau apa-apa jenis pukulan), tetapi taktik seperti merasuah, mengemis dan mengalah juga tidak bagus.

Jika anda mengalah, anda memberi ganjaran kepada kemarahan dan memastikan ia akan berlaku lagi dan lagi. Kanak-kanak perlu tahu bahawa “tidak” bermaksud “tidak,” walaupun mereka kecewa mengenainya.

Ibu bapa yang bertindak balas dengan tenang dan konsisten terhadap ledakan anak kecil mereka membantu anak mereka memahami di mana sempadannya, yang boleh membantu kanak-kanak berasa lebih dilindungi dan terkawal.

Apabila mendisiplinkan, adalah penting untuk memberi tumpuan kepada tingkah laku dan tidak menyerang anak anda secara emosi. Orang berkata, ‘Itu tidak realistik.’

 1. Tangani tingkah laku agresif dengan segera

Adakah anak anda menjadi agresif semasa memukul, menendang, menggigit atau membaling sesuatu? Hentikan mereka dengan serta-merta dan keluarkan mereka daripada situasi itu. Jelaskan bahawa walaupun perasaan mereka baik-baik saja, menyakiti orang lain atau diri mereka sendiri tidak bagus dan tidak baik.

Tetap tenang, tetapi tegas. Apabila bercakap tentang tingkah laku agresif, adalah lebih baik untuk mempunyai dasar toleransi sifar.

 1. Elakkan daripada menjerit

Ingat, anak anda akan mengikut arahan anda apabila menangani kemarahan mereka. Jika anda menjerit, mereka akan menyamai kelantangan anda kerana, jauh di lubuk hati, mereka mahu berinteraksi dan berhubung dengan anda.

Jika anda benar-benar meninggikan suara anda, yang berlaku kepada yang terbaik daripada kami, minta maaf dan minta do-over. Pada dasarnya, contohi tingkah laku yang anda ingin lihat daripada anak kecil anda termasuk membuat kesilapan dan bertanggungjawab terhadapnya.

 1. Biarkan anak anda marah

Kadang-kadang seorang kanak-kanak hanya perlu mengeluarkan kemarahan mereka. Jadi biarkan mereka,  Pastikan tiada apa-apa di sekeliling yang boleh mencederakan mereka atau orang lain.

Berada di sana untuk sokongan dan sebagai suar ketenangan. Ideanya bukan untuk mengabaikan dan memutuskan sambungan daripada anak anda tetapi untuk membiarkan mereka merasakan perasaan mereka dalam ruang yang selamat dan disokong.

 1. Pilih pertempuran anda

Kadang-kadang, ia boleh menjadi strategi pintar untuk mengalah sedikit. Gunakan strategi ini terlalu kerap, dan anda menetapkan diri anda untuk kegagalan dengan berpotensi mengukuhkan tingkah laku tantrum.

Tapi ada masanya pasrah sikit pun okay. Walaupun rasuah (“Saya akan memberi anda ais krim jika anda berhenti menangis!”) jarang membantu dalam jangka masa yang panjang, anda mungkin memenuhi permintaan anak anda untuk memainkan lagu yang sama berulang kali sebagai pertukaran untuk menaiki kereta dengan aman, contohnya.

 1. Gunakan arahan ringkas

Tantrum selalunya boleh diketepikan dengan arahan yang ringkas, mudah dan tepat. Jika anak kecil anda terperangkap dalam mood, berikan mereka idea yang jelas tentang perkara yang anda mahu mereka lakukan; “Mari mewarna” memberi mereka tugasan untuk diselesaikan.

 1. Alihkan perhatian mereka

Jika anak anda akan pergi jauh di pasar raya kerana anda tidak akan membeli bijirin super-gula, cuba alihkan perhatian dan dengan bersemangat berkata seperti, “Oh, lihat tangki udang galah di sana!”.

 1. Beri mereka pelukan

Ini mungkin terasa seperti perkara terakhir yang anda mahu lakukan apabila anak anda mengamuk, tetapi ia benar-benar boleh membantu mereka tenang dengan cara pelukan yang erat dan teguh, bukan pelukan yang sangat mesra.

 1. Bantu hilangkan kekecewaan

Adakah anak kecil anda menjerit dan menangis kerana tidak boleh memakai kasut? Bantu mereka menguasai tugas itu supaya mereka dapat merasakan pencapaiannya. Jika mereka ingin melakukan sesuatu yang tidak selamat, seperti memanjat tangga, akui keinginan mereka untuk melakukannya, tetapi nyatakan semula peraturan anda “Anda boleh memanjat tangga gelongsor di taman.”

 1. Tukar lokasi

Jika anak anda mengamuk, angkat mereka dan bawa mereka ke tempat yang selamat dengan tenang. Bawa mereka ke kereta anda atau tandas awam, di mana mereka boleh mengeluarkan air mata. Sebaik sahaja anda berada di sana, jelaskan kedudukan anda dengan lembut dan bertenang. Kadang-kadang hanya menyentuh atau membelai kanak-kanak boleh menenangkan mereka.

 1. Dapatkan “bantuan” mereka

Sebelum anda membawa anak anda membeli-belah di kedai runcit, pastikan mereka telah makan dan tidur dengan nyenyak. Bawa mainan interaktif atau buku di dalam kereta, kemudian minta mereka memilih barang untuk dibeli di kedai.

 1. Ketawalah

Tantrum awam boleh menjadi sangat mencabar sehingga sesetengah ibu bapa mengalah semata-mata untuk mengurangkan rasa malu, tetapi tindak balas ini hanya menggalakkan kanak-kanak mengulangi tingkah laku itu. Jika anda marah atau tertekan, atau menyerah kalah dan biarkan mereka pergi hanya untuk menamatkan krisis sebelum lebih ramai orang mula merenung, mereka akan belajar.

 1. Berpegang pada permintaan anda

Selepas tantrum reda, semak semula permintaan asal yang anda buat yang menyebabkan anak anda kecewa. Jika mereka mengamuk kerana anda menyuruh mereka mengambil mainan, mereka tetap harus mengambil mainan itu sebaik sahaja mereka tenang.

Jika mereka keluar dari landasan kerana anda berkata mereka tidak boleh mempunyai biskut, maka jangan berikan mereka biskut apabila air mata berhenti. Tetapi apabila anak anda mengikuti dan melakukan sesuatu yang anda minta daripada mereka, berikan pujian. Lagipun, tingkah laku positif yang anda mahu mereka ingat dan ulangi.

 1. Teruskan

Ramai kanak-kanak nampaknya mula akan cepat mengamuk dan tidak dapat diterangkan kenapa mereka mula-mula mengamuk. Selepas tamat, pergi kepada anak anda, peluk dan cium mereka, beritahu mereka bahawa anda menyayangi mereka, dan teruskan. Memikirkan luahan itu hanya membuatkan mereka berasa tidak sedap hati malah boleh menyebabkan tantrum bermula semula.

Jika anda masih mahu membincangkannya dengan anak anda yang berumur 3 atau 4 tahun, tunggu beberapa jam sebelum anda melakukannya. Kemudian, tanyakan kepada anak anda apa yang menyebabkannya mengamuk.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top