9 punca tantrum kanak-kanak: Isn’t Normal If Child’s Tantrum?

5 Langkah Mudah Hadapi Anak Tantrum

Tidak semua kanak-kanak akan mengalami tantrum. Tetapi ada sesetengah kanak-kanak mempunyai masalah tantrum. Antara punca yang menyebabkan anak tantrum ialah

Persekitaran
 • Tantrum yang menyebabkan seorang kanak-kanak yang menghadapi tekanan dengan sesuatu, jadi jika anak anda sering mengalami tantrum dalam persekitaran tertentu, maka lihat apa yang ada di persekitaran yang menyebabkannya tantrum.
 • Adakah terdapat terlalu ramai orang di tempat tersebut? Adakah anak anda tertekan dengan bunyi bising?  Dengan saiz tempat?  Mengikut warna atau pergerakan?
Kebimbangan
 • Jika anda tidak suka labah-labah, fikirkan bagaimana anda bertindak balas terhadap mereka. Jika anda TAKUT labah-labah, sekarang fikirkan bagaimana anda bertindak balas untuk melawan rasa takut.  Sungguh menggembirakan bukan?
 • Bahaya adalah nyata tetapi ketakutan boleh ditangani, jadi jika punca penderitaan anak anda adalah ketakutan, maka berhenti dan fikirkan bagaimana anda dapat membantu mereka belajar melihat bahaya tetapi tidak merasa ketakutan yang luar biasa.
Orang
 • Saya bekerja dengan beberapa keluarga di mana hanya sepasang ibu bapa yang melaporkan seorang kanak-kanak mengalami tantrum. Saya sering bertanya kepada mereka ‘apa yang berlaku jika anda mengabaikannya?’  9 daripada 10 mereka tidak mengatakan apa-apa, tetapi kadang-kadang mereka mengatakan ia akan menjadi lebih teruk.  Sekiranya ia adalah tantrum untuk mengabaikan, maka abaikannya, jika ia menjadi lebih teruk, maka mesti bersedia dengan lebih awal untuk menenangkannya.
Masa
 • Adakah tantrum sentiasa berlaku pada masa yang sama atau apabila anda melakukan perkara yang sama? Jika ya, kemungkinan anak anda bergelut dengan sesuatu yang berkaitan dengan apa yang berlaku pada masa itu.
 • Sebagai contoh, saya baru-baru ini bekerja dengan keluarga di mana ibu bapa bekerja dalam masa satu malam dalam masa seminggu dan ini boleh menyebabkan kanak-kanak itu berasa cemas apabila melihat ibunya keluar, jadi dia menjadi tak tentu arah dan mengalami tantrum.
 Kurang konsisten
 • Menjadi ibu bapa jauh lebih sibuk daripada pekerjaan yang saya ketahui, anda perlu memikirkan banyak perkara pada satu masa. Oleh itu, mudah bahawa konsistensi hilang.
 • Jadi sejujurnya, jika anda bimbang tentang tantrum, maka pertimbangkan jika ia disebabkan oleh jangkaan yang disebabkan oleh kekurangan konsistensi. Tiada seorang pun daripada kita yang konsisten sepanjang masa, jadi akui apabila anda tidak.
Komunikasi yang salah faham
 • Salah satu perkara terbesar yang saya lihat yang menyebabkan tantrum kanak-kanak dan orang dewasa adalah ketidakupayaan mereka untuk berkomunikasi dengan berkesan. Maksud saya, berkomunikasi secara emosi.  Keupayaan untuk mengenali dan meluahkan emosi mereka adalah cara utama untuk mengelakkan tantrum.  Apabila anda dapat melihatnya, katakan sesuatu seperti ‘awak kelihatan marah, saya dapat melihat wajah awak merah dan bahu awak membongkok.
 • Bantu anak anda dengan menamakan mesej fizikal yang diberikan oleh badan mereka, ini akan membantu mereka mengenali perasaan emosi mereka. Pada akhirnya, jauh lebih baik bagi seseorang untuk dapat mengatakan ‘Saya marah’ kemudian menumbuk seseorang atau membuang sesuatu, jadi bantu generasi esok dengan memulakannya hari ini.
Kematangan
 • Kanak-kanak hanyalah kanak-kanak. Kita adalah orang dewasa, jadi kita tidak perlu memenangi setiap perbalahan.
 • Jika anda seorang dewasa yang mengatakan bahawa anda betul sepanjang masa dengan anak-anak anda, maka anda seorang pembohong, tiada seorang pun daripada kita yang betul sepanjang masa. Anak-anak anda juga tidak akan jujur dan tidak menghormati satu sama lain.  Apabila anda salah mengakuinya, apabila mereka salah, bantu mereka untuk belajar daripada kesilapan mereka.
Isu fizikal
 • Anda tahu perasaan itu apabila anda memegang penyapu di belakang anda dengan kedua-dua tangan memegang kedua-dua hujung dan kemudian anda perlu mengangkatnya ke atas kepala anda tanpa melepaskannya? Itulah yang boleh dirasakan oleh masalah fizikal.
 • Sekarang terdapat ramai kanak-kanak yang mempunyai masalah fizikal, walaupun hanya belajar mengikat tali kasut (terutamanya sekarang kita mempunyai zip dan velcro) boleh menyebabkan kanak-kanak tertekan. Tunjukkan rasa empati, beri anak anda bantuan dan jangan membuat mereka tergesa-gesa.
Alahan atau sebab-sebab perubatan lain
 • Terdapat pelbagai sebab perubatan yang boleh menyebabkan anak anda mengalami tekanan dan tantrum. Jika tiada satu pun sebab di atas, maka anda mesti mula mempertimbangkan sebab-sebab perubatan.
Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top