4 Sebab kulit sensitif dan cara merawat: How To Resolve Sensitive Skin Problem

Kenali Kulit Sensitif Bayi dan Cara Merawatnya | Republika Online

Bayi yang baru lahir senang menghadapi kulit sensitif berbanding kulit kanak-kanak dan orang dewasa, yang menjadikannya lebih sukar bagi ibu bapa untuk mengesan apabila bayi mereka mempunyai sensitiviti tertentu. Memahami perkara biasa untuk kulit bayi boleh membantu mengatasi kekeliruan ini. Contohnya, ruam panas dan kulit kering, tidak semestinya tanda kulit bayi sensitif dan sangat biasa bagi bayi. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkara yang dianggap sensitif untuk kulit bayi dan cara anda boleh mengatasi kulit bayi anda jika ia sensitive.

Apa yang dianggap kulit sensitif untuk bayi?

Sesetengah bayi mengalami kulit kering dan ruam selepas tersentuh dengan pelbagai bahan. Jika bayi anda mempunyai mana-mana masalah seperti yang berikut, mereka mungkin mempunyai kulit sensitif:

 • Tindak balas kulit selepas mandi dengan menggunakan sabun
 • Tindak balas kulit selepas losyen digunakan, yang mungkin disebabkan oleh wangian atau bahan yang lain
 • Perubahan pada kulit selepas berpakaian atau dibalut dengan kain bedung, mungkin disebabkan oleh detergen atau pewarna

Secara keseluruhannya, jika anda melihat sebarang perubahan atau tindak balas kulit semasa atau selepas aktiviti biasa yang mungkin melibatkan sentuhan dengan detergen, pewarna, sabun atau pewangi, ini boleh menjadi tanda kulit bayi yang sensitif.

Apa yang perlu dilakukan jika bayi anda mempunyai kulit sensitif?

Adalah penting untuk anda mengetahui apakah bahan yang menyebabkan kulit bayi anda menjadi sensitif. Jika anda tidak pasti apa sebenarnya yang menyebabkan tindak balas tersebut, anda boleh cuba mengambil langkah berikut:

 • Elakkan menggunakan detergen yang mempunyai pewangi atau pewarna
 • Gunakan sabun cecair semasa mandi dan semasa membersihkan bayi anda
 • Berpegang kepada amalan yang terbaik untuk mandikan bayi
 • Pastikan kawasan lampin bersih dan kering

Apa yang dianggap normal untuk kulit bayi?

Kebanyakan bayi akan mengalami ruam pada semasa bayi. Beberapa ruam biasa yang mungkin berlaku pada bayi termasuk:

 • Ruam akibat ludah, air liur, atau panas. Ini sangat biasa dan boleh berlaku pada bila-bila masa semasa bayi.
 • Jerawat bayi. Jerawat sangat biasa dalam tempoh 2 hingga 4 minggu selepas kelahiran.
 • Milia. Ini adalah benjolan putih kecil yang muncul di muka. Sekitar 40 peratus bayi akan mempunyai milia semasa lahir.
 • Eritema toksik. Walaupun namanya menakutkan, ruam ini tidak berbahaya dan kelihatan seperti tompok merah dengan pusat putih atau kuning kecil. Lebih daripada 50 peratus bayi akan mengalami toksikum eritema, biasanya dalam masa 1 hingga 2 hari selepas kelahiran.

Anda juga mungkin melihat ruam bersisik dan kelihatan seperti berminyak yang muncul berhampiran garis rambut dan di atas kepala bayi anda dipanggil cradle cap. Cradle cap adalah perkara biasa dan bukan tanda bahawa bayi anda mempunyai kulit sensitif.

Jika anda melihat mana-mana bintik ini pada kulit bayi anda, ambil gambar untuk menunjukkan kepada doktor anak anda supaya anak boleh didokumenkan dan dipantau untuk perubahan dari masa ke semasa.

Penyebab umum kerengsaan kulit bayi

Cara anda merawat kulit sensitif bayi anda akan berbeza-beza berdasarkan keadaan yang anda hadapi. Berikut adalah beberapa keadaan biasa dan cara merawatnya di rumah.

Ekzema

Ekzema adalah keadaan kulit yang biasa dan boleh menjadi kronik. Pada bayi, ia sering muncul di pipi terlebih dahulu dan kemudian merebak ke seluruh muka, kaki dan lengan. Rawatan biasa termasuk menggunakan pelembap tanpa wangi dan bebas pewarna ke kawasan yang terjejas sekurang-kurangnya dua kali seminggu, terutamanya selepas mandi.

Anda juga disyorkan supaya tidak menggunakan sabun, terutamanya mandian buih, semasa waktu mandi. Kulit yang terkena ekzema sangat sensitif terhadap sabun.

Untuk kes ekzema yang sederhana hingga teruk, anda mungkin perlu menggunakan krim steroid atau antibiotik. Bercakap dengan doktor bayi anda sebelum menggunakan jenis krim ini.

Penutup buaian / Cradle cap

Cradle cap menyebabkan ruam yang berminyak dan bersisik muncul pada kulit kepala atau dahi bayi anda atau di sekitar telinga mereka. Ia tidak berjangkit dan tidak memerlukan rawatan perubatan.

Untuk merawat penutup buaian, basuh kulit kepala bayi anda dan gosok perlahan-lahan sisik untuk mengeluarkannya. Jika ia tidak menjadi lebih baik dengan mandi atau jika ruam merebak, berbincang dengan doktor bayi.

Ruam panas

Ruam haba adalah kerengsaan biasa yang boleh muncul pada bayi pada hampir bila-bila masa sahaja. Ia biasanya muncul pada lipatan kulit bayi anda. Ruam panas berlaku kerana kelenjar peluh tersumbat.

Untuk merawat ruam haba, anda harus:

 • Sejukkan kulit bayi anda dengan mandi atau kain lap yang sejuk
 • Elakkan menggunakan krim berasaskan minyak
 • Pakaikan bayi anda dengan pakaian yang longgar dan tidak ketat

Selepas rawatan, ruam panas akan hilang dalam masa 2 hingga 3 hari.

Jerawat bayi

Jerawat bayi berlaku pada kira-kira 20 peratus daripada semua bayi. Jerawat yang muncul sebelum 6 minggu tidak perlu dibimbangkan.

Walau bagaimanapun, berbincang dengan doktor bayi anda jika jerawat berkembang selepas usia 6 minggu, kerana ia mungkin bukan jerawat atau mungkin tanda masalah kesihatan yang lain.

Jika bayi anda mengalami jerawat dalam beberapa minggu pertama kehidupan, sebaiknya elakkan menggunakan krim berminyak atau pencuci pada kulit mereka.

Anda boleh menggunakan air suam untuk membersihkan muka dan kawasan yang terjejas tetapi jangan gunakan krim jerawat. Jerawat biasanya akan hilang dengan sendirinya tanpa rawatan.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top