7 Cara Semulajadi Merawat Jaundis pada Bayi Baru Lahir : Baby Healthy Skin

6 Cara Mencegah Bayi Kuning. Baru Lahir, Tiada Jaundice!

Jaundis pada bayi baru lahir adalah perkara biasa dan biasanya mudah dirawat. Di sini, cara semula jadi untuk merawat jaundis pada bayi baru lahir.

Apakah Jaundis pada Bayi Baru Lahir?

Paras bilirubin secara semula jadi tertinggi 3-5 hari selepas kelahiran, jadi paling biasa ianya akan berlaku dalam masa 5 hari selepas kelahiran. Anggaran sebanyak 60% bayi cukup bulan dan 80% bayi pramatang, dan ia lebih kerap dilihat pada bayi yang menyusu.

Apa yang menyebabkan Jaundis pada Bayi Baru Lahir?

Pada orang dewasa, ia boleh disebabkan oleh hati atau pundi hempedu yang berlebihan dan tidak berfungsi dengan baik. Jaundis pada bayi yang baru lahir adalah serupa ia biasanya berlaku kerana hati yang baru lahir tidak matang dan tidak berfungsi pada kemuncaknya.

Berikut adalah penyebab jaundis yang kurang biasa pada bayi baru lahir:

 • Darah bayi tidak serasi dengan darah ibu, menyebabkan reaksi.
 • Masalah dengan sistem penghadaman.
 • Pendarahan dalaman akibat kecederaan kelahiran seperti cephalohematoma.
 • Kerosakan hati atau penyakit.

Gejala Jaundis pada Bayi Yang Baru Lahir

Ramai bayi yang mengalami kes kuning ringan, dan kebanyakannya hilang sendiri apabila hati mereka mula berfungsi. Bayi yang baru lahir dengan kuning yang ringan akan mempunyai warna oren kekuningan pada kulit mereka.

Gejala kuning yang ringan pada bayi baru lahir juga boleh termasuk:

 • Kelesuan
 • Najis pucat
 • Kencing gelap
 • Masalah memberi makan atau menghisap

Kuning yang sederhana hingga teruk pada bayi baru lahir boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan yang serius dan boleh termasuk gejala berikut:

 • Kulit bayi menjadi semakin kuning
 • Bahagian putih mata berwarna kuning
 • Bayi lesu atau tidak bermaya
 • Mempunyai masalah makan
 • Bayi telah kehilangan lebih daripada 10% berat lahirnya
 • Jaundis berlarutan selama 3 minggu atau lebih

Cara Memeriksa Jaundis pada Bayi Yang Baru Lahir

Penyedia penjagaan kesihatan anda akan memeriksa kuning selepas kelahiran (hospital akan memeriksa setiap 8 jam atau lebih) dan sekali lagi pada lawatan awal bayi beberapa hari selepas kelahiran. Tetapi anda boleh memantau bayi juga. Untuk memeriksa kuning ringan, letakkan bayi anda dalam pencahayaan semula jadi dan tekan jari anda dengan kuat tetapi perlahan-lahan pada dahi mereka. Jika lekukan kelihatan sedikit kuning, maka ia mungkin jaundis.

Adakah Maut untuk Bayi Menghidapi Jaundis?

Dalam kebanyakan kes, jaundis pada bayi yang baru lahir hilang dalam masa 2 minggu dan tidak memerlukan rawatan perubatan. Tetapi adalah perlu dan penting untuk memantau mana-mana bayi yang mengalami jaundis, kerana komplikasi mungkin berlaku. Komplikasi maut jarang berlaku, tetapi jika jaundis teruk pada bayi yang baru lahir tidak dirawat ia boleh menyebabkan:

 • Ensefalopati bilirubin akut: Pengumpulan bilirubin dalam otak yang menyebabkan demam

kelesuan, kerewelan yang berlebihan, masalah makan dan melengkung badan atau leher.

 • Kernicterus (hiperbilirubinemia): Keadaan yang berpotensi membawa maut disebabkan oleh ensefalopati bilirubin akut yang menyebabkan pembengkakan otak. Jika tidak membawa maut, ia boleh menyebabkan kerosakan otak kekal.

Bolehkah Vitamin K Menyebabkan Jaundis?

Terdapat juga kebimbangan mengenai keselamatan pukulan itu sendiri. Penyelesaian suntikan mengandungi banyak bahan tambahan yang tidak sedap, seperti fenol, alkohol benzil, propilena glikol, asid asetik, asid hidroklorik, lesitin dan minyak kastor. Malah versi bebas pengawet termasuk agen seperti polysorbate 80, propylene glycol, sodium acetate anhydrous, dan asid asetik glasier.

Alternatif semulajadi kepada suntikan vitamin K

Oleh kerana VKDB boleh menjadi sangat serius, adalah penting untuk menyelidik pilihan anda, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda dan membuat keputusan yang anda selesa.

Memandangkan bayi yang diberi susu formula sangat jarang mendapat VKDB, suplemen tidak diperlukan. (Sentiasa berbincang dengan doktor anda sebelum membuat keputusan perubatan yang penting.)

Untuk bayi yang menyusu, anda boleh menyemak protokol lisan dengan kelulusan doktor anda. Baca lebih lanjut mengenai itu dan alternatif lain kepada prosedur rutin bayi baru lahir di sini. Intinya ialah: Anda ingin memberikan beberapa jenis perlindungan untuk bayi anda—VKDB boleh membawa maut dan semakin meningkat.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top