9 Gejala Batuk dan selsema pada kanak-kanak : Bad Effect on Kids

Selsema biasa adalah jangkitan yang disebabkan oleh virus. Beratus-ratus virus yang berbeza boleh menyebabkan selsema dan ia biasanya menjejaskan hidung, telinga dan tekak. Mereka mudah merebak dari orang ke orang melalui titisan yang dijangkiti dari mulut dan hidung. Ia juga boleh disebarkan melalui batuk dan bersin.

Apakah simptom selsema?

Biasanya menyebabkan gejala seperti:

 • hidung tersumbat atau berair
 • sakit tekak
 • batuk
 • bersin
 • kelesuan

Gejala yang kurang biasa termasuk:

 • demam (suhu tinggi)
 • ruam
 • muntah-muntah
 • cirit-birit

Jika anak anda tidak sihat dengan mengalami simptom berikut, anda mungkin bimbang mereka menghidap COVID-19 kerana beberapa simptom dan COVID-19 adalah serupa. Bercakap dengan doktor anda jika anda bimbang tentang COVID-19. Ramai doktor lebih suka melihat kanak-kanak yang mengalami simptom pernafasan melalui telehealth untuk menghentikan penyakit mereka dari merebak.

 

Apa yang menyebabkan batuk dan selsema?

Kebanyakan gejala batuk dan selsema disebabkan oleh virus dan menyebabkan penyakit ringan yang hilang dengan sendirinya tanpa memerlukan rawatan khas. Ia bukan disebabkan oleh sejuk atau basah, atau keluar dengan rambut basah atau berkaki ayam. Sesetengah keadaan ini boleh dirawat dengan mudah di rumah, tetapi yang lain mungkin memerlukan rawatan daripada doktor anda.

Dalam sesetengah kes, gejala boleh disebabkan oleh keadaan lain. Ini termasuk:

 • bronchiolitis (kanak-kanak yang lebih muda) atau bronkitis (kanak-kanak yang lebih tua)
 • resdung
 • batuk kokol
 • pneumonia
 • asma
 • COVID-19

Bagaimana saya boleh mengelakkan batuk dan selsema?

Tidak mustahil untuk mengelakkan semua batuk dan selsema, tetapi ada perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kemungkinan anak anda jatuh sakit.

Ini termasuk:

 • kerap mencuci tangan, terutamanya selepas batuk, bersin atau menghembus hidung,
 • batuk atau bersin berpaling ke arah yang tiada orang
 • elakkan berkongsi perkakas dan cawan dengan orang lain,
 • menggunakan tisu dan bukannya sapu tangan dan membuangnya terus.

Makan makanan seimbang dan tidur yang cukup juga akan membantu memastikan anak-anak anda sihat. Terdapat beberapa bukti bahawa suplemen zink dan probiotik biasa boleh mengurangkan bilangan selsema kanak-kanak dari masa ke masa, tetapi lebih banyak kajian masih perlu dilakukan untuk mengesahkan ini.

Bilakah saya perlu mendapatkan bantuan perubatan untuk batuk atau selsema?

Anda harus melawat doktor anda jika anak anda mendapati simptom mereka sangat tidak menyenangkan, atau pada mana-mana peringkat jika anda sendiri bimbang. Pastikan anda mendapatkan rawatan perubatan jika anak anda sangat tidak sihat dengan gejala seperti:

 • ‘menghisap’ kulit di sekitar tekak atau di bawah tulang rusuk semasa bernafas
 • lubang hidung meletus apabila bernafas
 • sesak nafas (hanya boleh bercakap beberapa perkataan pada satu masa)
 • demam dengan gejala selsema

Gejala ini mungkin bermakna penyakit anak anda teruk atau disebabkan oleh sesuatu selain daripada virus selsema. Dalam kes ini, anda mungkin ingin membincangkannya dengan doktor anda.

Bagaimanakah batuk dan selsema didiagnosis?

Dalam kebanyakan kes, doktor anda boleh mendiagnosis dengan memeriksa anak anda dan bertanya beberapa soalan kepada anda. Dalam sesetengah kes, doktor anda mungkin merujuk kanak-kanak untuk ujian khas seperti swab untuk menguji COVID-19.

Bagaimana batuk dan selsema dirawat?

Kebanyakannya berpunca daripada virus dan bertambah baik dengan sendirinya dalam masa seminggu. Jika anak anda dijangkiti virus selsema, antibiotik tidak akan membantu mereka pulih kerana antibiotik hanya boleh membantu merawat jangkitan bakteria. Ubat lain seperti sirap batuk tidak ditunjukkan untuk membantu kanak-kanak pulih daripada batuk dan selsema dan tidak disyorkan untuk kanak-kanak kecil. Suplemen vitamin seperti zink dan vitamin C juga tidak ditunjukkan untuk membantu kanak-kanak pulih dengan lebih cepat.

Pemakanan khas, atau memberi anak anda lebih atau kurang daripada biasa tidak terbukti bahawa ia mempunyai sebarang kesan pada batuk atau selsema anak. Pelembap dan rawatan wap juga tidak ditunjukkan mempunyai kesan terhadap batuk atau selsema pada kanak-kanak, walaupun sesetengah ibu bapa mendapati ia membantu.

Rawatan terbaik untuk kebanyakan batuk dan selsema adalah anak anda berehat di rumah supaya sistem imun mereka dapat melawan virus. Memastikan anak anda minum banyak cecair akan membantu meredakan sakit tekak dan menjadikan hidung berair lebih mudah dihembus.

Titisan hidung masin atau semburan juga boleh membantu menipiskan lendir dan menjadikannya lebih mudah untuk dihembus keluar. Anda boleh menggunakan baby nasal untuk menyedut perlahan-lahan lendir dari hidung bayi anda jika mereka terlalu muda untuk menghembus sendiri.

Madu telah terbukti membantu meredakan batuk kanak-kanak, terutamanya jika diberikan sebelum tidur. Ia boleh diberikan kepada kanak-kanak berumur 12 bulan ke atas.

Paracetamol atau ibuprofen boleh digunakan untuk meredakan sakit tekak atau sakit kepala. Kekuatan ubat di farmasi ini berbeza, jadi pastikan anda menyemak arahan dos pada pek dan berikan anak anda ubat hanya seperti yang diarahkan.

Batuk yang disebabkan oleh keadaan lain, seperti asma atau croup, kadangkala dirawat menggunakan penyedut atau ubat seperti steroid. Doktor anda akan menetapkan ubat-ubatan ini dan menerangkan cara menggunakannya jika ia diperlukan.

Apakah komplikasi yang dikaitkan dengan batuk dan selsema?

Kebanyakan batuk dan selsema cepat berlalu tanpa rawatan perubatan yang diperlukan dan tiada komplikasi. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, anak anda mungkin mengalami jangkitan kuman selepas dijangkiti virus dan jangkitan itu mungkin memerlukan rawatan perubatan.

Jika simptom anak anda tidak bertambah baik dalam masa seminggu, atau semakin teruk, atau anak anda mengalami batuk yang berterusan selama lebih daripada beberapa minggu selepas penyakit mereka, mereka harus berjumpa dengan doktor. Doktor mungkin mengesyorkan beberapa ujian atau rawatan untuk menolak komplikasi atau punca lain simptom anak anda.

Bilakah anak saya mungkin memerlukan antibiotik?

Kebanyakan batuk disebabkan oleh virus selsema, jadi antibiotik tidak akan membantu anak anda sembuh dengan lebih cepat. Antibiotik hanya digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Doktor mungkin menetapkan antibiotik apabila batuk disebabkan oleh jangkitan kuman di kerongkong atau dada, seperti tonsillitis atau radang paru-paru.

anak mengalami selsema dan batuk

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top