5 Simptom Penutup buaian: Resolve Cradle Cap on Babies

Penutup buaian atau Cradle cap yang terhasil ialah tompok bersisik berkerak atau berminyak pada kulit kepala bayi. Keadaannya tidak menyakitkan atau gatal, tetapi ia boleh menyebabkan sisik putih atau kuning tebal yang tidak mudah untuk ditanggalkan.

Cradle cap biasanya hilang dengan sendirinya dalam beberapa minggu atau makan masa beberapa bulan. Langkah penjagaan di rumah ialah termasuk membasuh kulit kepala bayi anda setiap hari dengan syampu yang mempunyai tekstur yang lembut. Ini boleh membantu anda melonggarkan dan mengeluarkan sisik berkerak anak anda. Jangan menggaru penutup buaian.

 
Jika penutup buaian masih tidak hilang atau tidak membaik, doktor anda mungkin mencadangkan menggunakan syampu berubat, losyen atau rawatan yang lain.

Simptom

Tanda-tanda yang biasanya terjadi topi buaian ialah:

 • Kerak bertompok atau kerak tebal pada kulit kepala
 • Kulit berminyak atau kering ditutup dengan sisik putih atau kuning yang mengelupas
 • Serpihan kulit
 • Mungkin kemerahan yang ringan
 • Sisik yang serupa juga mungkin terdapat pada telinga, kelopak mata, hidung dan pangkal paha.

Cradle cap adalah perkara yang biasa pada bayi yang baru lahir. Ia biasanya tidak gatal. Cradle cap adalah istilah biasa untuk dermatitis seborrheic infantil. Ia kadangkala dikelirukan dengan keadaan kulit yang lain seperti dermatitis atopik. Perbezaan utama antara keadaan ini ialah dermatitis atopik biasanya menyebabkan kegatalan yang sangat ketara.

Bila jumpa doktor

Jumpa doktor bayi anda jika:

 • Anda telah mencuba merawatnya di rumah tetapi tidak berjaya
 • Tompok merebak ke muka atau badan bayi anda

Punca

Punca penutup buaian tidak diketahui. Salah satu faktor penyumbang yang mungkin adalah hormon yang berpindah dari ibu kepada bayi sebelum bayi dilahirkan. Hormon ini boleh menyebabkan terlalu banyak pengeluaran minyak (sebum) dalam kelenjar minyak dan folikel rambut.

Faktor yang lain mungkin yis (kulat) dipanggil malassezia (mal-uh-SEE-zhuh) yang tumbuh dalam sebum bersama bakteria. Rawatan antikulat, seperti ketoconazole, selalunya berkesan dan menyokong idea bahawa yis adalah salah satu faktor penyumbang. Cradle cap tidak berjangkit dan ia bukan disebabkan oleh kebersihan yang tidak baik.

Pencegahan

Mencuci rambut bayi anda setiap hari boleh membantu mencegah topi buaian. Gunakan syampu bayi yang lembut melainkan doktor bayi anda yang mengesyorkan sesuatu yang lebih kuat.

Rawatan

Cradle cap biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan, kerana ia biasanya hilang dengan sendirinya. Sementara itu, basuh rambut bayi anda sekali sehari dengan syampu rambut bayi yang lembut.

Jika keraknya berat, sapukan minyak mineral pada kulit kepala bayi anda selama beberapa jam sebelum mencuci. Kemudian basuh rambut seperti biasa dan sikat kulit kepala dengan berus yang lembut untuk melonggarkan kerak kulit kepala bayi anda.

Jika dengan menggunakan syampu tidak membantu, berbincang dengan doktor bayi anda tentang produk yang mungkin membantu, seperti krim hidrokortison berkeupayaan rendah atau syampu dengan 2 peratus ubat ketoconazole antikulat. Pastikan syampu itu tidak masuk ke dalam mata bayi anda, kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan.

Jangan gunakan krim kortison atau antikulat tanpa berbincang dengan doktor bayi anda, kerana sesetengah produk ini boleh menjadi toksik apabila diserap melalui kulit bayi. Syampu kelemumur yang mengandungi asid salisilik juga tidak disyorkan untuk digunakan pada bayi, kerana ia boleh diserap melalui kulit.

Gaya hidup dan remedi rumah

Rawatan tanpa kaunter dan petua penjagaan di rumah yang berikut boleh membantu anda untuk mengawal dan mengurus penutup buaian.

 • Gosok perlahan-lahan kulit kepala bayi anda dengan jari atau kain lap untuk melonggarkan sisik tetapi jangan menggaru.
 • Basuh rambut bayi anda sekali sehari dengan syampu bayi yang lembut. Longgarkan sisik dengan berus kecil yang berbulu lembut atau sikat bergigi halus sebelum membilas syampu tersebut.
 • Jika sisik tidak mudah longgar, sapu jeli petroleum atau beberapa titis minyak mineral ke kulit kepala bayi anda. Biarkan ia meresap selama beberapa minit, atau jam jika perlu. Kemudian sikat dan syampu rambut bayi anda seperti biasa. Jika anda meninggalkan minyak di rambut bayi anda, penutup buaian mungkin akan menjadi lebih teruk.
 • Setelah sisik hilang, basuh rambut bayi anda setiap dua hingga tiga hari dengan syampu rambut yang lembut untuk mengelakkan pembentukan kerak.

Bersedia untuk temu janji anda

Jika penutup buaian bayi anda tidak bertambah baik dengan langkah penjagaan di rumah atau mula merebak, buat temu janji dengan pakar pediatrik bayi anda. Berikut ialah beberapa maklumat untuk membantu anda dalam membuat persediaan untuk lawatan anda.

Apa yang anda boleh lakukan

Doktor bayi anda ingin tahu:

 • Berapa lama bayi anda mempunyai penutup buaian
 • Apa yang telah anda lakukan untuk merawatnya
 • Berapa kerap anda syampu rambut bayi anda
 • Apakah produk yang anda telah cuba untuk masalah cradle cap anak anda

 

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top