Jaundis pada Bayi: Punca, Gejala, dan Cara Mengatasi: 101 Tips for Healthy Baby

Jaundis pada bayi
Sinar biru merupakan salah satu cara untuk atasi jaundis pada bayi

Penyakit kuning boleh menjadi kerisauan kepada ibu bapa tetapi sebenarnya agak biasa dan kebanyakan penyakit ini akan hilang dengan sendirinya. Ketahui apa punca jaundis pada bayi baru lahir, gejala dan cara untuk mengatasi masalah ini.

Apabila bayi anda baru lahir akan mengalami penyakit kuning. Ini bermaksud kulit mereka mempunyai warna kekuningan. Ini berasal dari penumpukan zat dalam badan yang disebut bilirubin. Apabila sel darah merah pecah, mereka melepaskan bilirubin, dan biasanya hati membantu mengeluarkannya. Walau bagaimanapun, hati yang baru lahir belum matang dan mungkin tidak dapat mengeluarkannya dengan cukup cepat.

Kira-kira separuh daripada semua bayi yang baru lahir akan mengalami penyakit kuning. Jadi walaupun ini normal dan biasanya hilang dalam 2 ke 3 minggu, kadang-kadang tahapnya terlalu tinggi. Bayi anda akan dipantau untuk penyakit kuning dan jika perlu dirawat untuk menurunkan tahapnya. Inilah yang perlu diketahui tentang jaundis pada bayi.

Punca Jaundis pada Bayi

Penyakit kuning berlaku kepada sebahagian bayi sahaja, hanya fakta bahawa dilahirkan dan mempunyai hati yang sangat muda menjadikan bayi anda lebih tinggi mengalami penyakit kuning. Namun begitu, ada juga penyebab lain boleh berlaku:

  1. Pramatang atau dilahirkan sebelum 37 minggu

  2. Masalah darah seperti spherositosis, kelainan sel darah merah

  3. Ketidaksesuaian jenis darah antara ibu bapa wanita dan bayi

  4. Tidak mendapat susu ibu atau formula yang mencukupi untuk membuang bilirubin yang berlebihan

  5. Masalah hati

Gejala Jaundis

  1. Kulit bayi

Sekiranya bayi anda mengalami penyakit kuning, mereka akan mempunyai warna kekuningan pada mata dan kulit mereka. Cara terbaik untuk melihatnya adalah dengan cahaya semula jadi atau cahaya pendarfluor.

Sekiranya bayi anda mempunyai kulit yang lebih gelap, ini sukar dilihat. Kekuningan biasanya bermula di wajah dan kemudian merebak ke bawah ke badan, lengan, dan kaki apabila peningkatan bilirubin terbentuk di dalam badan.

  1. Asyik tidur

Selain warna kulit bayi anda, bayi anda mungkin lebih banyak tidur atau sukar bangun tidur. Mereka juga mungkin sukar menghisap dan menyusu serta kemungkinan mengalami penurunan berat badan.

  1. Warna najis

Ia jarang berlaku tetapi anda mungkin juga melihat bahawa najis bayi anda berbeza, yang disebut sebagai kotoran bayi penyakit kuning. Biasanya, najis yang baru lahir mempunyai warna kuning mustard, tetapi dengan peningkatan bilirubin yang meninggalkan tubuh melalui usus, warna ini mungkin berwarna kuning muda atau berpasir. Air kencing juga boleh menjadi coklat tua.

Mengenalpasti tahap jaundis pada bayi anda

Tahap bilirubin bayi anda akan dipantau sebelum pulang selepas kelahiran. Biasanya, ini dilakukan pada 24 atau 36 jam dengan ujian darah sederhana. Jaundice memuncak pada hari keempat atau lima dan tahap untuk apa yang dianggap normal berbeza-beza berdasarkan bagaimana usia bayi anda.

Cara mengatasi Jaundis untuk Bayi

Susu ibu mampu membantu membuang bilirubin keluar dari badan bayi anda, jadi rawatannya ialah bayi anda perlu minum susu dengan lebih kerap.

Untuk bayi lain, fototerapi mungkin diperlukan. Ini melibatkan terapi cahaya, khususnya cahaya biru-hijau di mana bayi anda berada untuk membantu bilirubin memecah dengan lebih baik.

Biliblanket atau mesin sinar biru boleh digunakan di rumah dalam beberapa kes dan membolehkan anda menggendong bayi anda semasa rawatan. Tetapi fototerapi di hospital lebih berkesan kerana alat akan mengeluarkan lebih banyak cahaya dan memberikan rawatan lebih cepat.

Bila anda perlu risau tentang penyakit kuning

Anda ingin memastikan bayi anda menyusu dengan baik dan menukar lampin sekurang-kurangnya setiap enam jam. Mereka harus aktif setiap kali bangun tidur, tidak lesu, dan mudah terbangun. Mereka tidak boleh menurunkan berat badan terlalu banyak atau kelihatan terlalu kuning pada putih mata atau kulit mereka.

Jika kelihatan seperti penyakit kuning turun di perut atau kaki, itu boleh membahayakan. Oleh itu, penting untuk memastikan bayi anda dipantau dan memastikan anda pergi ke pemeriksaan bayi anda untuk mengetahui masalah awal.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top