10 tips untuk keluarga yang lebih bahagia – Family Time

1. Mengimbangi kerja dan kehidupan rumah

Ia tidak mudah untuk mengimbangi pekerjaan dan kehidupan rumah anda, tetapi bagaimana anda menguruskannya boleh membuat perbezaan yang signifikan terhadap hubungan anda dengan keluarga anda. Mempunyai keseimbangan antara kerja dengan rumah dan mampu bekerja dengan cara yang sesuai dengan komitmen keluarga dan tidak terhad iaitu 9 hingga 5. Meningkatkan harga diri kerana anda tidak selalu bimbang tentang mengabaikan tanggungjawab anda di mana-mana kawasan, membuat anda berasa lebih terkawal dalam hidup anda dan keluarga akan lebih bahagia.

2. Jaga diri sendiri

Ibu bapa sering menghabiskan masa mereka menjaga semua orang dalam keluarga dan melupakan diri mereka sendiri. Sekiranya anda tidak menjaga diri anda, anda mungkin akan berasa susah dan marah, dan anda tidak dapat memberi sokongan kepada anak-anak anda. Akui kepada diri sendiri bahawa anda sebenarnya mempunyai perasaan dan keperluan anda sendiri. Ia tidak mementingkan diri sendiri untuk merawat diri anda seketika! Ia tidak perlu mahal – tetapi meletakkan sedikit masa untuk melakukan apa yang ANDA mahu lakukan, walaupun hanya 10 minit sehari ia sangat penting.

3. Disiplin

Daripada memikirkan disiplin sebagai hukuman, anda harus menggunakannya sebagai cara mengajar anak-anak anda bagaimana untuk memenuhi keperluan mereka tanpa mencederakan atau menyinggung sesiapa pun. Walaupun anda mungkin marah, ia boleh membantu untuk menenangkan dan mengajar anak anda bagaimana dia dapat menangani keadaan dengan cara yang berbeza, dan bagaimana dia boleh melakukannya dengan berbeza pada masa akan datang. Cara ini lebih positif dan lebih baik.

4. Menetapkan sempadan

Kami sering menggunakan sempadan untuk melindungi kanak-kanak dari bahaya atau bahaya. Tetapi adalah penting bahawa anda cuba untuk menjelaskan mengapa sempadan ada. Kanak-kanak mungkin susah nak mematuhi arahan jika ibu bapa memerintahkan mereka. Walau bagaimanapun, penjelasan tentang mengapa arahan penting akan membantu anak anda memahami, dan dengan itu bekerjasama.

5. Komunikasi

Ibu bapa sering menghabiskan masa mereka menjaga semua orang dalam keluarga dan melupakan diri mereka sendiri.

Komunikasi adalah penting untuk semasa baik dan masa yang sukar. Kanak-kanak sering merasa sukar untuk meletakkan perasaan mereka dalam kata-kata. Bercakap tentang diri anda ia bukan hanya mengenai masalah anda tetapi tentang kehidupan harian anda. Sekiranya mereka merasa disertakan dalam perkara yang anda lakukan, mereka lebih cenderung untuk melihat nilai termasuk anda dalam perkara-perkara yang mereka lakukan.

6. Kualiti masa

Cuba sediakan masa bersama sebagai keluarga beberapa kali seminggu dan mungkin tiga kali seminggu anda boleh duduk makan dengan keluarga anda. Ini akan memberikan peluang kepada semua untuk berhubung dan bercakap tentang isu-isu penting, serta topik yang lebih menyeronokkan. Minta anak-anak anda membantu anda dengan tugas-tugas yang dilakukan. Mereka boleh memprotes tetapi mereka akan merasa disertakan dalam hidup anda dan bukan menjadi orang luar.

7. Keputusan Bersama

Dengan kanak-kanak yang lebih tua, adalah perkara biasa bagi mereka untuk menguji had sempadan untuk melihat apa yang mereka boleh lari. Anda mungkin perlu menyesuaikan sempadan apabila kanak-kanak menjadi remaja, bahkan dapat membantu melibatkan anak anda dalam perundingan batas-batas baru. Terlalu banyak sekatan akan sukar untuk diletakkan di atas, jadi adalah idea yang baik untuk mengatasi batasan yang benar-benar penting untuk anda, seperti orang-orang untuk keselamatan anak-anak anda, dan batasan yang tidak bernilai untuk bertarung. Dengan sekatan yang lebih sedikit, anak-anak anda akan menghargai bahawa sempadan yang anda tetapkan adalah serius.

8. Selesa

Adalah penting untuk keluarga berada di sana untuk satu sama lain melalui masa-masa yang sukar, serta masa yang baik. Sekiranya terdapat tragedi keluarga, atau ahli keluarga mempunyai masalah, menarik bersama dapat benar-benar membantu. Anak-anak anda memerlukan bantuan anda pada masa ini, dan penting untuk terbuka dan berkomunikasi dengan mereka. Mereka akan memerlukan jaminan dan penjelasan, dan akan bertindak balas dengan berbeza bergantung pada usia mereka. Ia juga boleh membantu bercakap dengan seseorang yang tidak memihak.

9. Jadi fleksibel

Lebih daripada apa-apa, kanak-kanak hanya mahu menghabiskan masa dengan ibu bapa mereka. Ia boleh menjadi sangat menyenangkan untuk meluangkan masa untuk permainan yang dangkal atau perjalanan yang tidak berjadual ke taman, serta menjadi sesuatu yang anda dan anak-anak anda akan mengingini dengan sayang. Adalah baik untuk mempunyai rutin, tetapi bukan akhir dunia jika terganggu dari semasa ke semasa untuk kesenangan dan permainan spontan. Bagi keluarga yang sibuk, ia boleh berguna untuk menjadualkan dalam beberapa jam setiap masa dan kemudian untuk petang yang malas bersama-sama.

10. Luangkan masa yang berkualiti dengan pasangan anda

Adalah sukar untuk mencari masa untuk anda dan pasangan anda sebaik sahaja anda mempunyai anak, tetapi penting untuk memberi masa untuk satu sama lain. Lagipun, kanak-kanak belajar tentang hubungan dari ibu bapa mereka. Pastikan anda berkomunikasi dengan mereka dengan kerap mengenai semua perkara sehari-hari, serta perkara yang anda suka bercakap. Cuba untuk mengatur masa yang anda boleh saling berjumpa, sama ada ia akan keluar untuk makan, atau hanya bersantai di hadapan TV bersama-sama.

Kredit : Happier Family

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top