3 Cara Mandikan Bayi(Newborn) – Baby care

Bayi yang baru dimandikan boleh menjadi prospek yang menakutkan, terutamanya jika anda adalah ibu bapa yang pertama kali mandikan bayi. Mempelajari langkah-langkah untuk mandikan bayi anda dengan selamat dan bersih yang boleh membuatkan masa mandi dengan bayi anda menjadi pengalaman yang menyeronokkan.

Bersiap sedia!

1. Kumpulkan barangan penting

 • Bola bulu kapas.
 • 2 tuala.
 • 1 kain lap lembut.
 • Sabun bayi.
 • Syampu bayi (tidak perlu kecuali bayi anda mempunyai banyak rambut).
 • Mandian bayi; sinki dobi; atau tab mandi keluarga.
 • Besen atau sinki (untuk mandi mandi).
 • Losyen pelembap atau minyak urut bayi.
 • Krim lampin.
 • Kain lap bersih dan pakaian bersih.

2. Persediaan sekeliling

Pilih permukaan yang rata dan selesa seperti meja yang berubah-ubah, katil, lantai atau bangku di sebelah sink atau mandi. Pad permukaan keras dengan selimut atau tuala tebal. Jika anda memilih permukaan di atas lantai, simpan satu tangan pada bayi anda setiap saat untuk memastikan ia tidak jatuh. Pastikan semua bekalan berada dalam jangkauan lengan anda.

Tambahkan sedikit air panas ke air mandian bayi. Sebaik sahaja anda merasa yakin untuk tukar tempat mandian bayi anda dalam tab mandi, anda mungkin ingin menjadikan air lebih dalam. Jangan tambahkan sabun ke dalam air pada peringkat ini.

3. Semak suhu air

Gunakan siku atau pergelangan tangan anda untuk memeriksa suhu air. Air harus sentuh tahap kehangatan air itu sebelum mandikan bayi anda.

Sekiranya anda merancang untuk mandikan bayi anda di dalam sink atau tab mandi keluarga. Jangan letakkan anak anda ke dalam air, sementara air masih berjalan.

Sekiranya anda merancang untuk mandikan bayi anda di dalam sink atau tab mandi keluarga. Jangan letakkan anak anda ke dalam air, sementara air masih berjalan.

Sponge mandikan bayi

Sediakan tempat dan barang seperti di atas. Basuh muka dan rambut bayi anda menggunakan langkah-langkah yang dijelaskan di atas.

Letakkan bayi anda di dalam tab mandi untuk membasuh tubuhnya, sapu dengan kain lap. Untuk mengelakkan bayi anda merasa sejuk, dedahkan bahagian-bahagian badan bayi yang ingin dibasuh sahaja. Basuh kemudian bilas setiap bahagian badan dan lap kering, sebelum bergerak ke kawasan baru. Selepas mencuci muka dan rambut bayi anda, kedepankan ke leher, dada, perut, lengan dan kaki. Letakkan dia di perutnya untuk membasuh punggungnya. Selesai dengan kawasan lampinnya, mengelap dari depan ke belakang.

Tube mandi untuk bayi yang baru lahir

Undress Bayi


Lay tuala tambahan ke bawah (untuk digunakan untuk membalut bayi anda). Undress bayi anda tetapi biarkan lampinnya untuk sekarang. Balutkan dia dalam tuala, tutup dia dari bahunya. Menggunakan proses mandi yang diterangkan di bawah, wajah dan rambut bayi anda dicuci sebelum dia masuk ke dalam air mandi.

Cuci muka bayi


Lap setiap mata dengan bola bulu kapas yang berasingan, yang telah dicelup dalam air bersih (tanpa mencuci bayi atau sabun). Lap dari pinggir dalaman (berhampiran hidungnya) ke pinggir luar. Menggunakan kain lap cuci muka bayi anda, hidungnya, telinga dan telinga di belakang telinganya, kemudian pat kering.

Basuh rambut bayi


Sekiranya anda memilih untuk menggunakan basuh bayi, tambahkannya ke dalam air sekarang.

 • Walaupun bayi anda masih dibalut dengan tuala, letakkan bayi anda menghadap ke atas, letakkan tangan kiri anda di bawah leher bayi anda (menyokong kepalanya dengan jari dan bahu di telapak tangan anda).
 • Menggunakan tangan kanan anda untuk mengangkat badan bawahnya dan perlahan-lahan meletakkannya ke dalam ‘bola sepak’ (dengan kepalanya ke depan dan kaki terselip di bawah lengan kiri anda).
 • Selamatkan badannya di antara pinggul dan siku kiri anda.
 • Sebaik sahaja anda merasa dia disokong dengan selamat menggunakan hanya tangan kiri anda, gunakan tangan kanan anda untuk mencuci dan bilas rambutnya di atas tab mandi. (Berbalikkan genggaman tangan ini jika anda kidal.)
 • Letakkan dia kembali dan tepuk keringkan kepalanya. Sekarang sudah tiba masanya untuk mengeluarkan lampin kerana dia sudah bersedia untuk mandi.
 • Jika anda menggunakan sabun bayi, anda boleh memilih sama ada mengikat tangan anda dengan sabun kemudian urut badannya dengan tangan sabun anda sebelum meletakkannya ke dalam tab mandi untuk dibilas; atau basuhnya dengan kain lap bersalut apabila dia berada di dalam tab mandi.

Kredit : Baby Care Advice

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top