Makanan Pertama untuk Anak Ibu – Healthy Lifestyle

Ibu selalu berkata untuk makan sayur-sayuran anda, tetapi jangan lupa tentang buah!

Ibu selalu berkata untuk makan sayur-sayuran anda, tetapi jangan lupa tentang buah! Ramai buah-buahan adalah mudah untuk mash, dadu dan campuran dalam persediaan yang mesra kanak-kanak, dan mereka menyediakan vitamin dan nutrien penting bayi perlu tumbuh kuat dan sihat sepanjang tahun pertama mereka. Sudah tentu, selalu periksa dengan doktor anak anda sebelum mencuba apa-apa yang baru untuk menyingkirkan alergi atau kesan buruk yang berpotensi.

Makanan Pertama: Buah-Buahan

Pisang

Hampir setiap makanan pertama bayi adalah pisang, dan ada alasan yang baik mengapa. “Pisang adalah ringan, mudah masam dan mudah mengunyah. Mereka dimuatkan dengan vitamin C, vitamin B6 dan kalium, menjadikannya buah pertama yang sempurna untuk bayi, “kata Jill Castle, MS, RD, pakar pemakanan kanak-kanak dan pengarang bersama Feeding Fearless: Bagaimana Meningkatkan Pemakan Sihat Dari Kerusi Tinggi ke Sekolah Menengah. Pisang boleh diperkenalkan seawal empat bulan. Mereka boleh dengan cepat merosot dan berkhidmat sendiri (sesuai untuk ibu bapa di mana sahaja) atau dicampur dengan susu ibu atau formula. Apabila bayi anda menjadi lebih tua, pisang boleh menjadi tumis, dicampur dengan buah-buahan lain atau digabungkan dengan beras perang atau bijirin panas.

Avocado

Walaupun hijau dan biasa dianggap sebagai sayuran, alpukat sebenarnya adalah buah kaya dengan nutrien yang penuh dengan vitamin C, vitamin K dan folat. Anda boleh memperkenalkan alpukat dalam diet bayi anda pada empat hingga enam bulan. “Perkara kegemaran saya tentang alpukat ialah kandungan lemaknya,” kata Castle. “Bayi mempunyai otak yang berkembang pesat dan memerlukan lemak yang tinggi dalam diet mereka pada tahun pertama. Avocado adalah cara yang lazat untuk membantu bayi memenuhi keperluan tersebut. “Satu cara yang nikmat, dan menghairankan untuk menyediakan alpukat adalah dengan mencampurkan dan merosakkannya dengan pisang. Ia begitu lazat, anda mungkin mencuri sesudu untuk diri sendiri.

Epal

Epal sehari benar-benar dapat membantu bayi tetap sihat. Kekurangan zat besi adalah perkara biasa di kalangan bayi kerana mereka sering ‘menumbuhkan’ jumlah besi yang dilahirkan dengannya, “kata Tina Ruggiero, MS, RD, LD, ahli nutrisi dan pengarang bersama The Best Baby Food Homemade pada Planet. “Sebaik sahaja bayi disapih, penting untuk memastikan bahawa dia sedang makan makanan yang kaya dengan besi untuk mengimbangi pengambilan besi yang dikurangkan daripada susu ibu.” Buah-buahan yang sangat kaya dengan vitamin C, seperti epal, membantu bayi menyerap zat besi. Puri atau dikisar, mereka boleh diperkenalkan pada enam bulan dan dicampur dengan makanan yang kaya dengan besi seperti sayuran yang dimasak, kuning telur dan beras coklat.

Mangga

Ditambah kepada diet antara enam dan lapan bulan, mangga adalah sumber vitamin A, B6 dan C, serta potassium, tembaga dan serat yang sangat baik. Rawatan manis ini hanya boleh ditumbuk dengan garpu dan dicampur dengan sayur-sayuran, yogurt organik atau berkhidmat sendiri. Apabila bayi mula menyusu diri mereka sendiri, Castle mencadangkan mangga yang halus untuk membantu mereka bekerja untuk membangunkan kemahiran motor.

Cantaloupes

Makanan manis dan berair, cantaloupes adalah buah yang baik untuk diperkenalkan kepada diet bayi anda sekitar sembilan bulan. Melon ini berlimpah dalam vitamin A dan C dan kaya dengan antioksidan. Sesuai untuk penggerak dan penggoda kecil anda, ia boleh diced untuk orang yang mula makan sendiri. Bina tekstur ke dalam makanan dengan menyikat kotak cantaloupe kecil dengan beras merah dan yogurt.

Secara keseluruhan, buah mempunyai manfaat ganda rasa manis dan nilai pemakanan yang tinggi. Apabila mereka diperkenalkan kepada bayi pada masa yang tepat, dan berkhidmat dengan makanan berkhasiat yang lain, buah-buahan dapat membantu mereka membesar dengan bahagia dan sihat.

Makanan Pertama: Sayuran

Makanan pertama yang anda berikan kepada bayi anda harus mudah dicerna dan tidak mungkin mencetuskan reaksi alergi. Jangan tergoda untuk menambah garam atau gula untuk makanan bayi anda, walaupun hambar. Garam boleh membahayakan buah pinggang bayi dan gula akan menggalakkan gigi manis.

Untuk beberapa minggu pertama, bukanlah idea yang baik untuk memberikan campuran makanan selain daripada beras bayi yang dicampur dengan buah atau sayur buah. Penyusuan adalah masa yang baik untuk mengetahui sama ada terdapat sebarang makanan yang bayi anda tidak bertolak ansur dengan baik, dan apabila makanan bercampur-campur bersama, sukar untuk memberitahu siapa yang menyebabkan masalah.

Lobak

Kaya dengan beta-karoten, bentuk tumbuhan vitamin A, dan membuat makanan yang sangat baik, seperti bayi seperti rasa manisnya secara semula jadi. Lemak tua yang lebih gelap, lebih banyak mengandung beta-karoten daripada bayi, wortel baru.

Squash butternut

Mudah dicerna dan jarang menyebabkan alahan; Oleh itu, ia menjadikan makanan yang sempurna. Ia menyediakan sumber beta-karotena yang sangat baik.

Parsnips

Memberikan sumber yang baik untuk kanji dan serat. Mereka juga mengandungi vitamin antioksidan C dan E.

Ubi keledek

Datang dalam dua jenis: oren yang berwarna ungu dan berkrim. Kedua-duanya mempunyai kulit merah dan kedua-duanya adalah sumber baik kalium, vitamin C, dan serat. Bagaimanapun, saya lebih suka menggunakan pelbagai jenis jingga, yang juga merupakan sumber beta-karotena yang sangat baik. Ini membantu mencegah jenis kanser dan mops sehingga radikal bebas.

Zucchini

Adalah sumber beta-karoten yang baik, tetapi kebanyakan nutrien terletak pada kulit, jadi jangan mengupasnya.

Brokoli

Sumber vitamin C yang hebat dan juga mengandungi fitonutrien beta, karatina, besi, kalium, dan antikanser. Brokoli adalah terbaik dikukus atau microwaved, kerana mendidihnya di dalam air mengurangkan kandungan vitamin Cnya. Jika bayi anda tidak berminat dengan rasa, campurkan dengan sayur-sayuran manis seperti ubi jalar, rutabaga, atau squash butternut.

Kentang

mengandungi vitamin C dan merupakan sumber kalium yang baik. Mereka juga menggabungkan dengan kebanyakan sayuran.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top