9 Langkah Yang Lebih Berkesan Untuk Ibu Bapa – Emergency Health, Care and Protection

Berikut adalah sembilan petua atau tips penjagaan kanak-kanak yang boleh membantu anda merasa lebih digelar sebagai ibu bapa.

Langkah Yang Lebih Berkesan Untuk Ibu Bapa

1. Meningkatkan Kepuasan Diri Anak Anda

Kanak-kanak mula merasa diri mereka sebagai bayi apabila mereka melihat diri mereka melalui mata ibu bapa mereka. Nada suara anda, bahasa tubuh anda, dan setiap ekspresi anda ditangkap oleh anak-anak anda. Kata-kata dan tindakan anda sebagai ibu bapa mempengaruhi perkembangan diri mereka daripada macam-macam lagi.

Memuji pencapaian mereka, walaupun kecil, hal ini akan membuat mereka bangga. Membiarkan anak-anak melakukan perkara secara bebas akan membuat mereka merasa mampu dan kuat. Sebaliknya, komen dengan cara membandingkan seorang kanak-kanak yang kurang baik dengan yang lain akan menjadikan anak-anak merasa tidak bernilai.

Elakkan membuat kenyataan yang dimuatkan atau menggunakan kata-kata sebagai senjata. Komen seperti “Apa perkara yang tidak baik untuk dilakukan!” atau “Kamu bertindak seperti bayi daripada saudara kecil kamu!” menyebabkan kerosakan seperti pukulan fizikal.

Pilih kata-kata anda dengan teliti dan bersabar. Biarkan anak-anak anda tahu bahawa setiap orang membuat kesilapan dan anda masih mencintai mereka, walaupun anda tidak suka tingkah laku mereka.

2. Didik Kanak-kanak Menjadi Baik

Pernahkah anda berhenti untuk berfikir tentang berapa kali anda bertindak balas negatif kepada anak-anak anda pada hari tertentu? Anda mungkin mendapati diri anda mengkritik jauh lebih kerap daripada memuji. Bagaimana perasaan anda tentang seorang bos yang merawat anda dengan bimbingan yang negatif, walaupun ia berniat baik?

Pendekatan yang lebih berkesan adalah untuk didik kanak-kanak melakukan sesuatu yang betul: “Anda membuat katil anda tanpa diminta – itu hebat!” Kenyataan ini akan berbuat lebih banyak untuk menggalakkan tingkah laku yang baik dalam jangka masa panjang berbanding dengan pemberontakan yang berulang.

Buat satu titik mencari sesuatu untuk dipuji setiap hari. Berikan dermawan dengan ganjaran – cintamu, pelukan, dan pujian dapat bekerja dengan keajaiban dan sering mendapat ganjaran. Tidak lama lagi anda akan mendapati anda “berkembang” lebih banyak tingkah laku yang anda ingin lihat.

3. Tetapkan Had dan Selaras Dengan Disiplin Anda

Disiplin diperlukan dalam setiap isi rumah. Matlamat disiplin adalah untuk membantu kanak-kanak memilih tingkah laku yang boleh diterima dan belajar mengawal diri. Mereka boleh menguji had yang anda buat untuk mereka, tetapi mereka memerlukan batasan untuk berkembang menjadi orang dewasa yang bertanggungjawab.langkah yang lebih berkesan

Mewujudkan peraturan rumah membantu anak memahami jangkaan anda dan membangunkan kawalan diri. Sesetengah peraturan mungkin termasuk: tiada TV sehingga kerja rumah selesai, dan tidak memukul, memanggil nama, atau mengejek yang menyakitkan.

Anda mungkin ingin mempunyai sistem yang ada: satu amaran, diikuti oleh akibat seperti “masa keluar” atau kehilangan keistimewaan. Kesalahan orang tua yang biasa dilakukan adalah kegagalan untuk mengikuti dengan akibatnya. Anda tidak boleh mendisiplin anak-anak untuk bercakap kembali suatu hari dan mengabaikannya seterusnya. Menjadi konsisten mengajar apa yang anda harapkan.

4. Berikan masa untuk Anak-Anak Anda

How to Communicate With Kids Without Yelling

Selalunya sukar bagi ibu bapa dan anak-anak untuk berkumpul untuk makan keluarga, apatah lagi menghabiskan masa yang berkualiti bersama-sama. Tetapi mungkin ada kanak-kanak yang lebih suka. Dapatkan 10 minit lebih awal pada waktu pagi supaya anda boleh makan sarapan pagi dengan anak anda atau meninggalkan hidangan di wastafel dan berjalan-jalan selepas makan malam. Kanak-kanak yang tidak mendapat perhatian yang mereka mahu dari ibu bapa mereka sering bertindak seperti banyak ragam untuk  kerana menarik perhatian ibu bapa.

Ramai ibu bapa merasa pelik untuk menjadualkan masa bersama anak-anak mereka. Buat “malam istimewa” setiap minggu untuk bersama-sama dan biarkan anak-anak anda membantu membuat keputusan bagaimana untuk menghabiskan masa. Cari cara lain untuk disambungkan – letakkan nota atau sesuatu yang istimewa di dalam kotak makan tengahari anak-anak anda.

Remaja seolah-olah memerlukan perhatian yang kurang sama sekali daripada ibu bapa mereka berbanding anak-anak yang lebih muda. Kerana terdapat peluang yang lebih sedikit untuk ibu bapa dan remaja untuk berkumpul, ibu bapa harus melakukan yang terbaik untuk menjadi tersedia apabila remaja mereka menyatakan keinginan untuk bercakap atau menyertai aktiviti keluarga. Menghadiri konsert, permainan, dan acara lain dengan remaja anda berkomunikasi dengan peduli dan membolehkan anda mengetahui lebih banyak tentang anak anda dan rakan-rakannya dengan cara yang penting.

Jangan merasa bersalah jika anda seorang ibu bapa yang banyak kerja. Ia adalah banyak perkara kecil yang anda boleh lakukan seperti membuat kek, bermain kad, membeli-belah tetingkap yang akan anak-anak anda akan ingat.langkah yang lebih berkesan

5. Jadilah Model Peranan yang Baik

How to Be a Positive Role Model for Your Children - Giggle Magazine

Anak-anak mudah belajar banyak tentang cara bertindak dengan melihat ibubapa mereka lakukan. Anak-anak kecil, lebih banyak benda atau perkara yang diambil daripada ibu bapa. Sebelum anda melepaskan atau meniup kepala anda di hadapan anak anda, fikirkan ini: Adakah anda mahu anak anda bertindak apabila marah? Ketahui bahawa anda sentiasa dilihat oleh anak-anak anda. Kajian telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang memukul biasanya mempunyai peranan sebagai pemberontak di rumah.

Sifat anak yang anda ingin lihat adalah: rasa hormat, keramahan, kejujuran, kebaikan, toleransi. Pameran tingkah laku tidak mementingkan diri sendiri. Lakukan perkara untuk orang lain tanpa mengharapkan ganjaran. Terima kasih dan ucapkan pujian. Di atas semua, rawat anak-anak anda seperti yang anda harapkan orang lain untuk merawat anda. langkah yang lebih berkesan

6. Lakukan Komunikasi sebagai Keutamaan

tips penjagaan kanak-kanak yang boleh membantu anda merasa lebih digelar sebagai ibu bapa

Anda tidak boleh mengharapkan anak-anak  anda melakukan semua semata-mata kerana anda, sebagai ibu bapa, “katakan demikian.” Mereka mahu dan ingin mendapatkan penjelasan seperti orang dewasa. Jika kita tidak mengambil masa untuk menerangkan, anak-anak akan mula tertanya-tanya tentang nilai dan motif kita dan sama ada mereka mempunyai asas. Ibu bapa yang memberi alasan dengan anak-anak mereka membolehkan mereka memahami dan belajar dengan cara yang tidak adil.

Jadikan jangkaan anda jelas. Jika ada masalah, terangkannya, nyatakan perasaan anda, dan ajak anak anda untuk bekerja dengan penyelesaian dengan anda. Pastikan untuk memasukkan akibatnya. Buat cadangan dan tawaran pilihan. Bersikap terbuka kepada cadangan anak anda juga. Berunding. Kanak-kanak yang mengambil bahagian dalam keputusan lebih bermotivasi untuk membawa mereka keluar.

Kredit: Kids Health

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top