7 Langkah Melindungi Kulit Bayi – Easy Tips Baby Care and Health

Tidak ada apa-apa lagi yang menggembirakan daripada merasakan kulit bayi lembut, dan berisi. Bagaimanapun, kulit bayi masih boleh berkembang sepanjang tahun untuk tahun pertama. “Ini menjadikan kulit bayi lebih mudah rosak dari matahari, angin, sejuk dan kerengsaan lain. Ikutilah peraturan mudah ini untuk menjaga kulit halus bayi.

1. Pakaian Prewash Bayi

Anda harus sentiasa mencuci pakaian bayi sebelum memakainya. Amalan ini boleh membantu menghapuskan sebarang kerengsaan atau gatal yang boleh mengganggu kulit bayi. Tetapi jangan letakkan baju bayi dalam mesin dengan sabun apa-apa. “Detergen bayi perlu dikurang wangian, kurang pewarna. Satu yang perlu dipertimbangkan: Dreft purtouch HE detergen dobi cecair, formula berasaskan tumbuhan ringan yang hypoallergenic dan bebas daripada pewarna.

2. Mengurangkan Mandi Bayi

Bayi tidak perlu direndam setiap hari di dalam tab mandi. “Mandi beberapa kali seminggu adalah biasa. (AAP mencatatkan bahawa tiga kali mandi seminggu semasa tahun pertama bayi adalah banyak.) Sebabnya? Lebih banyak masa mandi, ia boleh memecangkan halangan kulit, yang mengeringkannya. Perkara-perkara lain yang perlu diperhatikan ialah air panas yang sangat panas yang dapat mempercepat kehilangan kelembapan dari lapisan pelindung kulit dan pembersih yang kuat  mungkin akan bertindak sebagai perengsa. “Gunakan pembersih neutral, pH-neutral dalam mandi mandian suam.

3. Memerlukan Tempat Yang Bersih

Walaupun membasuh kepala hingga ke kaki tidak perlu lalkukan secara rutin, ia adalah mustahil untuk sentiasa menjaga muka bayi dan lipatan kulit bersih dan kering dari air liur, susu dribbled dan sebagainya. “Apabila kulit sentiasa terdedah kepada sebarang jenis kelembapan, sama ada susu, peluh, air kencing, air liur atau air, ada potensi untuk menyebabkan kemerahan. Dan kadang kala apabila kelembapan membesar ia menarik ragi (aka candida), yang boleh membuat ruam yang lebih buruk. Untuk mengekalkan kulit bayi anda sihat, perlahan-lahan menggosok mukanya dan di antara gumpalan-gumpalan comel dan gebu dengan kain lap lembut apabila diperlukan, tetapi sekurang-kurangnya dua kali sehari.

4. Gunakan Losyen Yang Betul Untuk Kulit Bayi

Tidak ada apa-apa lagi yang menggembirakan daripada merasakan kulit bayi lembut, dan berisi. Bagaimanapun, kulit bayi masih boleh berkembang sepanjang tahun untuk tahun pertama.

Adalah normal bagi bayi baru lahir untuk kulit kering menglupas pada bulan pertama. “Walaupun kulit mereka dapat menyerap air dengan baik, ia tidak dapat memegang kelembapan secara efisien kerana halangan kulit yang belum dikembangkan. Walau bagaimanapun, selepas beberapa minggu pertama, jika kulit bayi masih kelihatan kering, cuba sapukan dengan pelembap. “Krim dan losyen adalah yang terbaik untuk iklim yang lebih panas, dan produk berasaskan petrolatum dan krim tebal lebih baik dalam suhu yang lebih sejuk. Tidak kira apa yang anda pilih, setiap orang berfungsi dengan baik apabila digunakan pada kulit basah, idealnya dalam masa tiga minit untuk mandi. Sekiranya anda menunggu lebih lama, air akan mengering dari kulit bayi, memecahkan minyak pelindung semulajadi. (Bagi bayi yang mempunyai kulit sensitif atau ekzema, anda perlu memohon pelembap sekurang-kurangnya sekali sehari dan sentiasa selepas mandi.)

5. Hidupkan Humidifier

Semasa bulan musim sejuk, ia bukan idea yang buruk untuk mengepam pelembap sejuk di kabin. Kebanyakan sistem pemanasan tertutup lebih rendah daripada kelembapan relatif, menyebabkan kering di dalam udara yang boleh merengsakan kulit bayi. “Bagaimanapun, pelembap boleh meningkatkan kandungan air di udara, yang membantu untuk memerangi beberapa kesan pengeringan haba dalaman.

6. Meninggalkan Benjolan Yang Ada

Kulit bayi sering kelihatan cantik akan mengurang pada hari-hari awal sehingga 20% bayi yang baru dilahirkan dengan jerawat neonatal. Dan itu bukan satu-satunya perkara yang dapat meredakan kulitnya. Terdapat banyak ruam yang tidak berbahaya dan keadaan jerawat yang sama seperti bayi yang lahir atau berkembang dalam beberapa minggu pertama mereka, seperti miliaria (lebam kecil, lebam merah dengan whiteheads) ; toksikum erythema seperti sarang lebah (bintik merah dengan lebam kekuningan di pusat); dan melanosis pustular (lebam coklat pada leher bayi, belakang dan anggota badan). Jika anda mendapat keinginan untuk merawat kecacatan ini, lebih baik jangan. Itu hanya akan lebih merengsakan kulit bayi. “Tetapi ada keadaan yang sama, seperti folikelulitis bakteria atau jerawat anak kecil, yang mungkin mempunyai akibat lain.”Dalam kes-kes ruam yang teruk atau berterusan, sebaiknya berunding dengan pakar pediatrik anda atau pakar dermatologi pediatrik.”

7. Mengelakkan Daripada Matahari

Jika anda mendapat keinginan untuk merawat kecacatan ini, lebih baik jangan. Itu hanya akan lebih merengsakan kulit bayi.

“Bayi menghasilkan kurang melanin, yang membawa kepada kepekaan lebih tinggi terhadap matahari. Oleh itu, bayi di bawah 6 bulan harus memakai topi dengan sekelilingnya mempunyai tiga inci panjang, lengan panjang dan seluar panjang apabila keluar dan sekitar. Jika matahari penuh tidak dapat dielakkan, gunakan sedikit pelindung matahari zink oksida atau titanium dioksida yang minimum sekurang-kurangnya SPF 15 untuk wajah bayi dan bahagian belakang tangannya.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top