3 Cara Rawatan Batuk Di Rumah: Healthy Children’s Cough

batuk

Rawatan yang boleh dilakukan di rumah dengan menggunakan cara yang mudah untuk batuk dan pernafasan  bayi termasuk:

 • Bernafas dalam wap atau udara yang lembap
 • Memastikan bayi anda terhidrat dengan baik
 • Menggunakan alat atau mesin sedutan untuk membersihkan laluan udara di rumah

Kaedah ini boleh membantu kerana kebanyakan produk batuk tidak sesuai untuk kanak-kanak yang berumur di bawah umur 4 tahun kerana mereka akan mengalami kesan sampingan. Pentadbiran Makanan dan Dadah tidak mengesyorkan penggunaan ubat-ubatan tersebut kepada kanak-kanak yang berumur di bawah 2 tahun.

Banyakkan berehat biasanya merupakan cara yang terbaik untuk batuk bayi atau kanak-kanak. Cuba biarkan mereka berehat semasa virus masih aktif.  Ianya akan boleh menjadi tidak selesa, dan akan menganggu waktu tidur bayi anda.

Mari kita lihat bagaimana cara rawatan di rumah yang disebutkan di atas dapat membantu meringankan gejala mereka dengan selamat.

Kelembapan
 • Persekitaran yang lembap dapat membantu batuk dalam tiga cara iaitu
 1. Membantu menghidrat tisu sinus: Kekeringan boleh menyebabkan lebih banyak lendir dan batuk yang akan jadi lebih teruk.
 2. Pastikan lendir anak anda nipis: Ini kerana menjadikannya lebih mudah untuk dikeluarkan.
 3. Humidifier kabus sejuk yang berjalan selama beberapa jam setiap hari juga boleh membantu.

Jangan gunakan humidifier sepanjang masa. Permukaan yang sentiasa lembap boleh tumbuh acuan. Kosongkan dan bersihkan humidifier setiap hari untuk mengelakkan sebarang pembentukan bakteria.

Bernafas dalam wap air adalah salah satu cara yang baik untuk memecahkan lendir dan mengurangkan batuk. Jalankan pancuran mandian air suam dan duduk di luar bersama-sama anak anda. Biarkan mereka bernafas dalam  wap air. Pastikan buat mereka terleka dengan segala permainan atau aktiviti yang lain supaya mereka akan dapat duduk diam-diam.

Penghidratan
 • Memastikan anak anda terhidrat juga dapat mencairkan lendir dan menghalang tisu kering. 3 Pilihan penghidratan yang baik termasuk:
 1. Air
 2. Sup
 3. Jus

Elakkan memberi minum jus oren kerana keasidan daripada jus tersebut boleh merengsakan tekak mereka. Susu bukanlah pilihan yang baik kerana ia boleh meningkatkan pengeluaran lendir.

Untuk mengetahui sama ada anak anda terhidrat dengan baik atau tidak perhatikan air kencing mereka. Kekerapan pergi ke bilik mandi dan air kencing berwarna terang adalah petunjuk yang baik. Pada bayi, tengok jika lampin kerap basah.

Jangan berikan madu kepada bayi di bawah umur 1 tahun. Kerana ia tidak akan memulihkan dan boleh menyebabkan botalisma bayi iaitu  (keracunan makanan).

Sedutan
 • Bulb syringe boleh membantu menghilangkan lendir yang terdapat dari hidung anak anda. Itu boleh mengelakkan hidung menjadi tersumbat dan sinus. Cara untuk menggunakan bulb syringe ialah:
 1. Pertama, gunakan seline nasal drops untuk membantu memecahkan lendir.
 2. Kemudian picit udara keluar dari bulb.
 3. Letakkan hujung seline nasal drops perlahan-lahan ke dalam lubang hidung anak anda.
 4. Perlahan-lahan lepaskan cengkaman anda pada bulb. (Apabila udara masuk semula, ia menarik lendir masuk ke dalam bulb.)

Sekiranya lendir terlalu tebal untuk disedut, sapukan dengan beberapa titisan garam. Teruskan sehingga anda tidak lagi melihat lendir keluar. Tetapi berhenti segera jika anda melihat darah di dalam lendir atau hidung anak anda.

Lakukan cara ini sebelum makan kerana boleh membantu bayi makan dengan lebih baik. Walau bagaimanapun, sedutan lebih daripada empat kali sehari boleh merengsakan saluran hidung anak anda.

Apa yang Boleh Menyebabkan Batuk Bayi Saya?

 • Batuk yang dihadapi oleh bayi boleh disebabkan oleh:
 1. Virus
 2. Bakteria
 3. Post-Nasal Drip
 • Post-Nasal Drip

Batuk bayi mungkin disebabkan oleh post-nasal drip. Ketika itulah lendir yang mengalir ke kerongkong merangsang refleks batuk. Ini boleh berlaku kerana jangkitan, alahan, atau pendedahan kepada perengsa seperti habuk. Post-nasal drip mungkin jika bayi anda hanya batuk semasa berbaring.

Selsema dan Bronchitis

 • Selesema dan bronkitis biasa adalah jangkitan virus biasa yang membuat bayi batuk. Mereka biasanya datang dengan cepat dan baik dengan sendiri.
 • Bronkitis berlaku apabila bronkus (saluran pernafasan) menjadi radang dan menghasilkan lendir. Anak anda kemudian batuk untuk memecahkan lendir dan bergerak. Kadang-kadang, bronkitis adalah bakteria dan memerlukan antibiotik.
 • Batuk bayi juga mungkin disebabkan oleh bronkiolitis. Ini berlaku apabila saluran pernafasan yang lebih kecil (bronkiol) mengetatkan dan menjadikannya anak sukar untuk bernafas.
Croup
 • Croup disebabkan oleh keradangan di saluran udara. Ia biasanya disebabkan oleh virus. Agak biasa pada kanak-kanak kecil, tetapi ia baik sendiri.
 • Croup menyebabkan batuk yang ketat. Anak anda juga mungkin sesak nafas. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, croup boleh menjadi bakteria dan memerlukan ubat preskripsi. Oleh itu, semak dengan pakar pediatrik anda jika anda fikir anak anda mempunyai croup.

 Batuk Kokol

 • Batuk kokol (pertusis) adalah jangkitan bakteria. Ia biasanya menyebabkan batuk panjang diikuti dengan nafas panjang. Nafas itu menjadikan bunyi “kokol”.
 • Gejala lain mungkin:
 1. Hidung berair
 2. Sneezing
 3. Demam
Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top