3 Cara Mudah untuk Melindungi Kulit Anak Anda: Easy Tips For Baby

MELINDUNGI KULIT ANAK ANDA
Melindungi kulit anak anda daripada ruam lampin

Kulit anak anda mungkin licin, lembut, dan mudah dicium — tidak mengatakan bahawa kulit anda tidak — tetapi apa yang menjadikan kulit mereka begitu sedap juga menjadikannya sensitif. Kulit kanak-kanak lebih tipis daripada orang dewasa dan lebih sensitif, jadi bakteria lebih mudah menembusi penghalang pelindung dan menyebabkan ruam atau jangkitan. Ia juga kehilangan kelembapan lebih cepat dan lebih terdedah kepada kerosakan sinar matahari.

Semua itu bermaksud menjaga kulit anak anda bersih, terhidrasi, dan bebas masalah tidak selalu mudah. Kami bertanya kepada ahli dermatologi pediatrik apa yang mereka mahukan setiap ibu bapa tahu mengenai kulit anak-anak, dari penjagaan umum hingga masalah yang dapat didiagnosis. Berikut merupakan tips untuk melindungi kulit anak anda.

Cara untuk Melindungi Kulit Anak Anda

  1. Jauhi produk yang mempunyai wangian, pewarna, dan pengawet.

Kulit kanak-kanak tidak dapat menangani banyak bahan kimia yang keras. Oleh kerana kulit mereka lebih nipis, mereka menyerap lebih banyak daripada produk penjagaan kulit daripada yang kita lakukan. Anda harus memilih produk dengan bahan yang tidak mempunyai bahan yang tidak sesuai untuk menjaga kulit anak anda.

Walaupun anda harus mencari bahan yang bebas dari pewarna, bahan pengawet, dan wangian, ketahuilah ini: Produk yang tidak mempunyai ‘bau’ tidak semestinya bermaksud bebas wangian. Beberapa produk tanpa wangi mempunyai aroma masking, yang dimaksudkan untuk menyembunyikan aroma kimia bahan tersebut.

  1. Menjaga luka dapat mengurangkan parut.

Sekiranya anak anda mengalami luka, calar, atau luka kulit yang lain, bersihkan kawasan tersebut dengan sabun dan air terlebih dahulu untuk menghilangkan serpihan dan mencegah jangkitan. Kemudian oleskan krim yang lembap petroleum jelly untuk memastikan ia tidak kering. Sekiranya anda tidak menggunakan krim atau ubat, kudis mungkin berlaku yang dapat memperlambat proses penyembuhan.

  1. Sapukan krim ruam

Perkara pertama yang perlu dilakukan ketika anak anda mempunyai ruam lampin adalah menukar lampin bayi anda dengan kerap dan secepat mungkin setelah kotor. Sekiranya bayi anda sudah mengalami ruam lampin, bersihkan kawasan itu dengan lembut tanpa sabun atau gosok berlebihan. Anda boleh menggunakan sedikit botol air suam untuk membilas kawasan itu dan kemudian mengeringkannya. Kemudian sapukan krim ruam lampin untuk membuat penghalang sehingga kencing atau kotoran menyentuh krim dan bukannya kulit bayi anda.

Kadang kala, walaupun anda melakukan semua ini, anak anda masih mendapat ruam lampin. Sekiranya ruam bertambah teruk, tidak hilang dalam dua hingga tiga hari, atau merebak ke bahagian badan yang lain, atau jika bayi anda demam, hubungi doktor mereka.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top