11 Aktiviti Menggembirakan untuk Anak Anda: 6 hingga 12 bulan – Best activity for your child

Pada usia 6-12 bulan, sangat digalakkan untuk ibu bapa menggalakkan anak dalam teroka dunia dalam pelbagai cara. Hal ini kerana anak yang aktif teroka boleh melahirkan anak yang bijak. Ibu bapa boleh galakkan anak teroka dengan sediakan aktiviti yang menarik dan dalam pada masa yang sama belajar dengan cara yang menarik.

aktiviti

Melalui tahun pertama hidupannya, dia akan mengalami lebih banyak perubahan fizikal, mental, dan sosial dan emosi sebelum hari lahir pertamanya akan tiba. Bukan sahaja dia lebih berminat dengan dunia di sekelilingnya, tidak lama lagi dia akan merangkak, menjelajah, atau berjalan. Tidak akan menghentikan kemajuannya kepada anak kecil, dan dengan sedikit TLC, anda boleh membantu dia mencapai peringkat seterusnya.

“Bermain dengan bayi anda akan dapat memberikan mereka perkembangan otak,” kata Roni Cohen Leiderman, Ph.D., dekan Pusat Mailman Segal untuk Pembangunan Manusia di Nova Southeastern University dan pengarang bersama Let’s Play and Learn Together. “Cita-cita, perhatian, masa, dan sentuhan anda dengan bayi anda adalah bahagian yang penting dalam aktiviti ini. Semua ini digariskan dengan interaksi ibu bapa dan kanak-kanak.”

Mesti anda tertanya-tanya cara terbaik untuk menggalakkan perkembangan bayi? Dr. Leiderman dan dua pakar lain menawarkan aktiviti tumbesaran yang sederhana tetapi terbaik.

1. PEEKABOO

Bahan yang diperlukan: Mainan atau buku kecil, selimut

Apa yang perlu dilakukan: Letakkan mainan atau buku di bawah selimut, tinggalkan sebahagian objek yang dipaparkan. Kemudian tanyakan kepada bayi anda, “Di mana?” dan menggalakkannya untuk mencarinya. “Bayi biasanya akan merebutnya dan menggali di bawah selimut,” kata Robert Myers, Ph.D., seorang psikologi kanak-kanak dan remaja, pengasas Institut Pembangunan Anak, dan penolong profesor psikiatri dan perilaku manusia di University of California, Sekolah Perubatan Irvine.

Variasi: Setelah bayi anda telah pandai mencari objek tersembunyi sebahagian, teruskan untuk menyembunyikannya sepenuhnya di bawah selimut.

Kemahiran yang dipelajari dari aktiviti ini : Menambahkan kemahiran, kekal objek

2. STACKING

Bahan yang diperlukan: Cawan pengukur plastik

Apa yang perlu dilakukan: Bergantang menyusun cawan dan mengetuknya. Anda juga boleh mempunyai “balapan,” di mana kedua-dua cangkuk tersebut pada masa yang sama.

Kemahiran yang dipelajari dari aktiviti ini: Memahami sebab dan akibat, kemahiran motor halus.

3. PUZZLES

Bahan yang diperlukan: Teka-teki kayu

Apa yang perlu dilakukan: Sekitar hari pertama, bayi anda akan bersedia untuk teka-teki kayu yang besar, kata Dr. Myers. Dia mencadangkan orang dengan bentuk atau gambar yang berwarna-warni. “Tunjukkan dan beritahu mereka terlebih dahulu bagaimana ia berfungsi-anda mungkin perlu membimbing tangan mereka,” katanya. “Clap dan bersorak apabila mereka berjaya.”

Kemahiran yang dipelajari dari aktiviti ini: Menyelesaikan masalah, kemahiran motor halus, kemahiran visual

4. BACA

Bahan yang diperlukan: Buku gambar papan atau kain

Apa yang perlu dilakukan: Rutin membaca buku-buku untuk bayi anda, menunjuk gambar-gambar seperti yang anda baca dan melibatkannya dengan menukar suara anda untuk watak yang berlainan. Jemput anak kecil anda untuk mengambil bahagian dengan menggalakkannya ketawa atau bertindak terkejut dengan cerita, menyentuh gambar, dan menjadikan halaman.

Kemahiran yang dipelajari dari aktiviti ini: Pembangunan bahasa, kemahiran mendengar.

5. TEPUK DENGAN AKU

Apa yang perlu dilakukan: Sekitar 6 hingga 8 bulan, anak anda akan belajar bertepuk tangan, kata Dr Leiderman, jadi doronglah dia dengan sajak ini:

Tepuk, bertepuk tangan, satu, dua, tiga

Tepuk, bertepuk, bertepuk tangan dengan saya.

Tepuk, bertepuk tangan, empat dan lima.

Melepak, bertepuk, bertepuk, lebah di sarang.

Tepuk, bertepuk tangan, enam, tujuh, lapan.

Tepuk, bertepuk, bertepuk, awak hebat.

Tepuk, bertepuk, sembilan dan sepuluh.

Tepuk, bertepuk, mari kita lakukan lagi.

Kemahiran yang dipelajari dari aktiviti ini: Imitasi, berima

6. MASA BERSAJAK

Apa yang perlu dilakukan: Nyanyikan lagu-lagu dengan kata-kata sebenar atau buatan yang berirama, seperti “berdebar-debar,  melompat, melompat, melompat.” Anda mungkin merasa sedikit tidak masuk akal, tetapi semua yang berima satu lagi cara untuk meningkatkan perkembangan bahasa anak anda. “Seperti sentuhan, bercakap dengan bayi anda seperti makanan untuk badan dan fikiran mereka,” jelas Dr Leiderman. “Pengertian bahasa yang diterima kanak-kanak bermula jauh sebelum bahasa ekspresif mereka, jadi kami ingin menggunakan sebanyak mungkin peluang untuk mengajar mereka dalam bahasa.”

Kemahiran yang dipelajari dari aktiviti ini: meningkatkan diskriminasi pendengaran.

7. HENTIKAN BOTTLE

Bahan yang diperlukan: Botol 16-ons kosong, beras berwarna atau pasta

Apa yang perlu dilakukan: Isikan botol dengan nasi atau pasta, dan gam di bahagian atas supaya bayi anda dapat melihat dan mendengar apa yang berlaku kerana ia perlu menggoncang, menggigil, dan menggulung bekas. “Botol biasanya tidak membuat bunyi bising,” kata Dr. Leiderman, “jadi kini mereka mendengar perkara-perkara baru dan novel, yang membawa unsur kejutan. Bayi zaman ini juga belajar banyak tentang sebab dan akibat, yang mana adalah kemahiran baru yang menarik. ”

Kemahiran yang dipelajari dari aktiviti ini: Kemahiran berfikir secara halus, diskriminasi pendengaran, sebab dan akibat

8. MENANGKAN CHEERIO

Bahan yang diperlukan: Cheerios, cawan plastik legap

Apa yang perlu dilakukan: Buat sendiri versi permainan shell lama dengan menyembunyikan Cheerio di bawah cawan dan melihat jika bayi anda dapat menemuinya. Aktiviti mudah ini memperkuat kesinambungan objek, konsep utama.

Variasi: Menggunakan dua cawan berwarna berbeza, letakkan Cheerio di bawah satu cawan dan gerakkannya ke sana untuk melihat apakah dia dapat mengingat mana yang menjadi tempat bersembunyi. Selepas dia mendapati Cheerio di bawah cawan pertama, tunjukkan dia kini anda meletakkannya di bawah cawan kedua dan lihat jika dia ingat bahawa Cheerio telah berpindah.

Kemahiran yang dipelajari dari aktiviti ini: Kemahiran peringatan, meningkatkan memori, objek kekal.

9. TAMBAH LAMPU

Bahan yang diperlukan: Bekas plastik berwarna, lampu suluh mini

Apa yang perlu dilakukan: Hidupkan beberapa lampu suluh mini dan jatuhkannya ke dalam botol air kosong, Tupperware, atau bekas berwarna. Letakkan bayi anda pada waktu malam di dalam bilik yang gelap dan biarkan dia meneroka bekas berwarna terang di lantai di hadapannya. “Lampu terang dari LED akan disebarkan untuk peepers yang sedikit, sementara mana-mana bahagian longgar atau dilepas akan selamat dari mulut bayi,” kata Rachel Coley.

Variasi: Ambil lampu suluh keluar dari bekas, letakkan bayi anda di belakangnya dan cabut cahaya perlahan-lahan pada dinding gelap. “Jeda pada objek dan bercakap dengan atau dengan anak anda tentang apa yang dia lihat,” tambah Coley.

Kemahiran yang dipelajari dari aktiviti ini: Rangsangan deria visual, kemahiran pergerakan mata, perhatian yang berterusan, sosialisasi, ikatan, pergerakan badan.

10. BAGGY FINGERPAINTING

Bahan-bahan yang diperlukan: Cat jari yang  boleh dibasuh, beg beku zipper bersaiz galon, pita

Apa yang perlu dilakukan: Kukus beberapa warna gelap cat jari yang boleh dibasuh ke dalam poket zip dan sehelai ketat. Tambah pita saluran untuk keselamatan tambahan. Sebarkan cat di sekitar untuk melapisi bahagian dalam beg itu, kemudian letakkannya di atas lantai di hadapan bayi semasa waktu perut. Tunjukkan kepadanya cara membuat tanda di luar beg dengan tangan atau jari. “Untuk mengekalkan karya seni anak kecil anda, cuma memotong tepi dari beg itu dan kemudian mengupas bahagian atas karya seni itu, dan meletakkan rata hingga kering,” kata Coley.

Variasi: Mempunyai pengasuh bebas? Cuba aktiviti ini di kerusi yang tinggi.

Kemahiran yang dipelajari dari aktiviti ini: Kemajuan sensori, kemahiran berfikir secara halus, pemahaman sebab dan akibat, kemahiran menulis awal

11. PLAY CONTAINER

Bahan yang diperlukan: Mainan kecil, bekas plastik/Tupperware

Apa yang perlu dilakukan: Letakkan beberapa mainan dalam bekas dengan pembukaan sedikit lebih besar dari bola atau pasak, sambungan plastik, atau benda kecil lainnya. Tangan bekas itu kepada bayi anda, yang mungkin akan berulang-ulang, menyebabkan beberapa mainan jatuh. “Akhirnya, bayi anda akan menyedari bahawa ada sesuatu yang menggelegak di dalam dan mainan itu kelihatannya jatuh, jadi dia akan mula gemetar, terhantuk dan masuk ke dalam bekas,” kata Coley. Muat semula bekas secara berkala sehingga kiddo anda tahu cara melakukannya sendiri.

Variasi: Sebaik sahaja ia mendapat meletakkan barang dengan baik di dalam bekas, anda boleh melanjutkan aktiviti dengan memilih bekas sempit dan mainan yang lebih lama, seperti blok segi empat tepat, pasak, dan sudu plastik. “Bayi anda akan belajar melalui percubaan dan kesilapan yang dia harus menjadikan objek itu sesuai dengannya ke dalam bekas,” tambahnya.

Kemahiran yang dipelajari dari aktiviti ini: Kemahiran objek manipulasi dan orientas

Kredit: Baby Care

Ada Soalan?

Tekan butang di bawah untuk kami bantu anda sekarang

PM ADMIN!

Agent & Dropship Youbaby

Jana pendapatan bersama Youbaby. Tekan butang di bawah.

JOIN SEKARANG!

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top