7 Tanda Awal Cacar Air Pada Bayi : How Baby Can be Affected on Chicken Pox? – Life-changing

Kondisi kulit anak yang menghidapi penyakit cacar air

Bayi boleh dijangkiti cacar air / chicken pox jika mereka terdedah kepadanya, tetapi mereka mungkin mempunyai kes yang lebih ringan jika mereka mempunyai imuniti yang pasif. Imuniti pasif ialah apabila ibu menurunkan imunitinya sendiri kepada bayinya semasa trimester terakhir kehamilan dan semasa menyusu.

Bayi juga boleh mendapat chicken pox daripada ibu mereka jika dia dijangkiti semasa atau selepas mengandung. Memandangkan imuniti pasif tidak wujud serta-merta, bayi yang dijangkiti chicken pox daripada ibunya sebaik sahaja dilahirkan mungkin menjadi sakit teruk.

Bayi juga mungkin dijangkhaibike 7.5 allmtn andre johnson houston texans jersey injusa moto aprilia mercatino canne da pesca usato amazon collagen booster cream rich tamini tasche αιθεριο ελαιο μεντασ ikea klobo sofa nike air max grigie e nere gümüş zarif bileklik swarovski nowa kolekcja 2016 radio elta andre johnson texans jersey kot kap modelleri 2013 wasserfilter dafi iti chicken pox daripada seseorang yang menghidap penyakit kayap jika mereka bersentuhan secara langsung dengan cecair yang meleleh keluar dari lepuh ruam. Virus yang sama yang menyebabkan chicken pox akan menyebabkan kayap.

Apakah simptom cacar air pada bayi?

Tanda-tanda awal pada bayi mungkin termasuk:

·         demam, atau suhu sekitar 101°F hingga 102°F (38.3°C hingga 38.9°C)

·         pemakanan yang kurang baik

·         batuk

·         keletihan

·         tidur lebih daripada biasa

 

Gejala ini mungkin bermula satu atau dua hari sebelum ruam cacar air mula muncul. Ruam merah dan sangat gatal akan mula kelihatan pada batang tubuh, perut, kulit kepala, atau muka. Ruam yang menyeluruh kemudian menyusul. Ruam mungkin ringan atau teruk. Ia berlaku dalam gelombang berturut-turut selama dua hingga empat hari. Sebanyak 200 hingga 500 benjolan gatal akhirnya meletus di seluruh badan.

Ruam cacar air mempunyai beberapa peringkat. Ia bermula sebagai benjolan merah kecil. Dalam tempoh beberapa hari, benjolan menjadi lepuh berisi cecair. Apabila lepuh pecah, ia bocor dan menyerupai luka terbuka. Lepuh kemudian mula berkudis dan sembuh. Chicken pox boleh bertahan antara 5 hingga 10 hari. Memandangkan ruam muncul dalam gelombang, adalah perkara biasa untuk melihat benjolan, lepuh, luka terbuka dan kudis pada masa yang sama.

Apakah tempoh inkubasi untuk cacar air?

Cacar air sangat menular. Ia merebak melalui sentuhan secara langsung dengan lepuh, air liur, atau lendir orang yang dijangkiti. Ia juga boleh merebak melalui udara jika seseorang yang dijangkiti batuk atau bersin. Gejala cacar air boleh mula berlaku di mana-mana dari 10 hingga 21 hari selepas pendedahan.

Berapa lama akan berjangkit?

Seseorang menjadi berjangkit kira-kira dua hari sebelum ruam mula kelihatan. Mereka akan kekal berjangkit sehingga setiap lepuh menjadi kudis dan kering. Ini mungkin mengambil masa kira-kira lima hari atau lebih lama. Ini bermakna anda harus mengharapkan untuk menjaga bayi anda dari kemudahan penjagaan kanak-kanak atau kawasan lain dengan kanak-kanak selama kira-kira 7 hingga 10 hari, bermula dengan permulaan demam mereka.

Adakah bayi anda perlu berjumpa doktor?

Jika anda mengesyaki bayi anda menghidap cacar air, anda harus menghubungi pakar pediatrik walaupun ruam dan gejalanya ringan.

Pastikan anda memberitahu doktor jika bayi anda mempunyai mana-mana simptom berikut. Mereka mungkin menunjukkan komplikasi:

·         demam 102°F (38.9°C) atau lebih tinggi

·         ruam pada satu atau kedua-dua mata

·         ruam yang terasa hangat apabila disentuh

·         mengantuk yang melampau atau ketidakupayaan untuk bangun

·         leher yang tegang

·         batuk teruk

·         muntah-muntah

·         degupan jantung yang laju

·         masalah bernafas

·         gegaran otot

Bagaimanakah cacar air pada bayi dirawat?

Memandangkan virus menyebabkan cacar air, ia tidak dirawat dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, jika jangkitan bakteria berlaku di sekitar lepuh, doktor mungkin memberi mereka antibiotik untuk membantu membersihkannya. Menggaru atau menggosok boleh menyebabkan jangkitan.

Anda boleh menghalang jangkitan bakteria daripada berkembang dengan meletakkan sarung tangan pada tangan bayi anda dan mengekalkan kuku mereka dipotong. Pastikan juga tidak menggosok kulit mereka selepas mandi. Keringkan sebaliknya, yang boleh mengurangkan kerengsaan pada ruam.

Jika bayi anda berisiko untuk mengalami komplikasi, doktor mungkin memberi ubat antivirus. Ini mungkin diperlukan jika mereka dilahirkan pramatang atau jika mereka mempunyai sistem imunisasi yang terjejas.

Rawatan lain untuk cacar air ditujukan bagi memastikan bayi anda selesa, seperti yang anda lakukan kepada anak anda yang lain:

·         Bantu mengurangkan kegatalan dengan losyen calamine dan mandian oat.

·         Biarkan bayi anda banyak berehat.

·         Pastikan bayi anda terhidrasi.

Apakah komplikasi yang mungkin berlaku?

Cacar air selalunya hilang dengan sendirinya tanpa sebarang komplikasi. Sama ada ia ringan atau teruk, kebanyakan orang menjadi kebal terhadap cacar air selepas mendapat penyakit atau selepas menerima walaupun satu dos vaksin. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sistem imunisasi yang terjejas, anda mungkin mendapat cacar air sekali lagi.

Jika wanita hamil menghidap cacar air, ia boleh menyebabkan komplikasi yang teruk untuk bayinya. Cacar air yang dijangkiti pada awal kehamilan boleh mengakibatkan kecacatan anggota badan atau berat lahir rendah. Cacar air yang dijangkiti sejurus sebelum atau selepas bersalin boleh menyebabkan jangkitan yang serius dan mengancam nyawa.

Bayi yang dilahirkan tanpa imuniti pasif terhadap cacar air juga mungkin berisiko lebih tinggi untuk mengalami komplikasi. Ini termasuk:

·         jangkitan kuman, termasuk radang tekak

·         dehidrasi

·         pneumonia

Petua untuk pencegahan

Vaksin cacar air adalah sekitar 94 peratus berkesan selepas kedua-dua dos, menurut Vaccines.gov. Bayi bawah 1 tahun tidak boleh mendapatkan vaksin. Ia diberikan kepada kanak-kanak kecil bermula pada usia 12 bulan. Kanak-kanak kemudian memerlukan suntikan penggalak antara umur 4 dan 6 tahun untuk meningkatkan imuniti mereka terhadap virus. Ini kerana keberkesanan dos vaksin pertama berkurangan selepas lima tahun. Bayi atau kanak-kanak kecil yang belum menerima vaksinasi hendaklah dijauhkan daripada orang yang menghidap cacar air atau kayap.

Imuniti kumpulan juga boleh memainkan faktor dalam melindungi bayi anda daripada cacar air. Tetapi jika anda tinggal dalam komuniti di mana vaksinasi kurang biasa, jauhkan bayi anda daripada kanak-kanak seberapa banyak yang mungkin.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top