Kelebihan Sebenar Menyusukan Anak (3 Cabaran Susukan Anak) – Healthy Lifestyle

Perasaan yang menyenangkan ini mungkin salah satu sebab mengapa begitu banyak wanita yang memilih untuk menyusukan anak pertama mereka.

Apa Maksud Menyusukan Anak?

Susu ibu dari ibu, atau ibu yang menyusui (dalam kes ibu dan royalti yang tidak diingini), telah memelihara, melindungi dan membantu membesarkan bayi sejak zaman dahulu lagi. Seperti semua mamalia manusia mempunyai khaibike 7.5 allmtn andre johnson houston texans jersey injusa moto aprilia mercatino canne da pesca usato amazon collagen booster cream rich tamini tasche αιθεριο ελαιο μεντασ ikea klobo sofa nike air max grigie e nere gümüş zarif bileklik swarovski nowa kolekcja 2016 radio elta andre johnson texans jersey kot kap modelleri 2013 wasserfilter dafi elenjar susu untuk tujuan memberi makan bayi mereka sebelum mereka sedia untuk makanan dari sumber lain.

Formula bayi

Selama 100 tahun yang lalu, susu ibu adalah makanan buatan, yang dikenali sebagai formula bayi yang telah tersedia. Pembuat formula susu bayi telah bekerja keras untuk membuat rumusan yang sama dengan susu ibu yang mungkin mampu memberi manfaat yang disediakan sama seperti susu ibu semulajadi kepada bayi.

Senarai Semak Penyusuan Ibu

Adakah Anda Menyusu dengan Betul?

Tanda-tanda Menyusu Bayi dengan Betul

 • Mulut bayi anda terbuka lebar.
 • Dagu dan hidungnya bersentuhan pada payudara.
 • Dia telah mengambil seberapa banyak susu yang mungkin ke mulutnya.
 • Dia menyusu secara berirama dan mendalam
 • Anda boleh mendengar dia menelan susu secara teratur.
 • Puting susu anda selesa selepas beberapa susuan yang pertama.

Tanda-tanda Menyusu Bayi yang Salah

 • Dia menghisap puting susu sahaja, bukan menyusu pada areola(kawasan tepi puting) dengan puting yang jauh dari mulutnya.
 • Dia menghisap dengan cara yang ringan, cepat, dan berkecenderungan daripada mengambil dalam, menghisap biasa.
 • Pipinya berpusing ke dalam.
 • Anda tidak mendengarnya menelan secara teratur selepas pengeluaran susu anda meningkat.
 • Anda mengalami kesakitan sepanjang menyusukan anak atau mempunyai tanda-tanda kerosakan puting (seperti retak atau pendarahan).
Apakah faedah menyusu anak?

Penyusuan anak adalah hadiah yang paling indah untuk anda dan juga anak anda.

Pelepasan Hormon Baik

Ramai ibu merasakan kepuasan dan kegembiraan dari segi fizikal dan juga emosi semasa mereka menyusukan bayi mereka. Perasaan ini diperkuat dengan pembebasan hormon, seperti:

Prolactin: Menghasilkan sensasi yang damai, yang membolehkan anda berehat dan menumpukan pada anak anda.

Oxytocin: Meningkatkan rasa cinta dan keterikatan antara anda berdua.

Perasaan yang menyenangkan ini mungkin salah satu sebab mengapa begitu banyak wanita yang memilih untuk menyusukan anak pertama mereka.

Manfaat Kesihatan

Penyusuan susu ibu mampu memberikan manfaat kesihatan untuk ibu-ibu melalui kepuasan emosi.

Ibu-ibu yang menyusu dapat pulih daripada melahirkan anak lebih cepat dan mudah. Oxytocin hormon, yang dilepaskan semasa menyusu, bertindak untuk mengembalikan rahim ke saiz biasa dengan lebih cepat dan boleh mengurangkan pendarahan selepas bersalin.

Kajian menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai pengalaman menyusukan anak mampu menurunkan kadar kanser payudara dan ovari di kemudian hari.

Sesetengah kajian mendapati bahawa penyusuan susu ibu mungkin mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2, arthritis rheumatoid, dan penyakit kardiovaskular, termasuk tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi.

Penyusuan susu ibu eksklusif menangguhkan kembalinya tempoh haid ibu, yang boleh membantu memanjangkan masa antara kehamilan. (Nota: Penyusuan susu ibu eksklusif boleh memberikan bentuk kontraseptif semulajadi jika haid ibu tidak dikembalikan, bayi menyusu siang dan malam, dan bayi berusia kurang dari enam bulan.)

Cabaran Si Ibu Menyusukan Anak

Sudah tentu setiap hal ehwal yang berlaku akan menjadi satu cabaran besar lebih-lebih lagi mereka yang baru menjejaki alam seorang ibu.

Penyusuan susu ibu boleh menjadi mudah bagi mereka yang sudah lama bergelar ibu, tetapi mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri bagi orang lain, lebih-lebih lagi mereka yang baru sahaja bergelar sebagai ibu. Ibu-ibu dan bayi memerlukan kesabaran yang tinggi untuk membiasakan diri dengan rutin menyusu.

Kebimbangan untuk ibu-ibu baru, terutamanya semasa beberapa minggu dan bulan pertama, termasuk:

Pada mulanya, ramai ibu mungkin berasa tidak selesa dengan menyusu. Tetapi dengan pendidikan, sokongan, dan amalan yang betul, kebanyakan ibu dapat mengatasi masalah ini.

1.Rasa tidak selesa (Nyeri dan ngilu)

Rasa nyeri selalunya normal untuk minggu pertama hingga 10 hari, dan selalunya bertahan kurang dari satu minit dengan setiap penyusuan. Tetapi jika proses menyusu menyakitkan sepanjang penyusuan, atau jika puting dan / atau payudara mereka sakit, idea yang terbaik untuk menyusukan anak mereka ialah dengan mendapatkan bantuan daripada konsultan laktasi atau doktor mereka. Walaupun telah kerap susukan anak, dan menggunakan teknik yang betul, tetapi kadang-kadang masih rasa sakit boleh membawa makna bahawa sesuatu yang lain sedang berlaku, sebagai contoh jangkitan yang mungkin berlaku pada payudara si ibu.

2.Masa dan kekerapan penyusuan

Penyusuan susu ibu memerlukan komitmen masa yang besar dari ibu, terutamanya pada mulanya, apabila bayi sering makan. Satu jadual penyusuan atau keperluan untuk mengepam susu ibu pada siang hari boleh menjadikan lebih sukar untuk beberapa ibu bekerja, menjalankan tugas, atau perjalanan.

Dan bayi yang menyusukan bayi perlu makan lebih kerap daripada bayi yang mengambil formula, kerana susu ibu lebih cepat dicerna daripada formula. Ini bermakna ibu mungkin mendapati dirinya dalam permintaan setiap 2 atau 3 jam (mungkin lebih, mungkin kurang) dalam beberapa minggu pertama.

3. Diet

Crohn's Disease Diet: Foods to Eat and Food to Avoid

Wanita yang menyusu perlu menyedari apa yang mereka makan dan minum, kerana apa yang nutrisi yang dimakan dan diminum oleh si ibu akan sampai kepada bayi melalui susu ibu. Sama seperti semasa kehamilan, wanita yang sedang dalam menyusukan anak tidak boleh makan ikan yang tinggi merkuri dan harus membatasi penggunaan ikan merkuri yang lebih rendah.

Sekiranya seorang ibu minum alkohol, jumlah yang kecil boleh disalurkan kepada bayi melalui susu ibu. Dia harus menunggu sekurang-kurangnya 2 jam selepas satu minuman beralkohol menyusu untuk menghindari melepaskan alkohol kepada bayi. Pengambilan kafein perlu disimpan tidak lebih daripada 300 miligram (kira-kira satu hingga tiga cawan kopi biasa) atau kurang setiap hari kerana ia boleh menyebabkan masalah seperti kegelisahan dan kerengsaan di sesetengah bayi.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top