10 Tips untuk Masa Keluarga yang Lebih Baik – Quality Time

Apa tips dapat keluarga yang bahagia ?

Ibu bapa dan anak-anak mereka akan menghabiskan lebih masa berinteraksi antara satu sama lain. Akibatnya, ramai kanak-kanak kurang mendapat perhatian daripada ibu bapa mereka. Demografi Amerika melaporkan bahawa ibu bapa hari ini membelanjakan kira-kira 40 peratus masa kurang dengan anak-anak mereka daripada ibu bapa yang melakukan pada generasi yang lalu.

Perlu diingat, masa yang berkualiti adalah penting semasa memilih aktiviti keluarga. Jadi buatlah kenangan dengan memastikan masa keluarga anda kreatif dan menyeronokkan. Berikut ialah 10 petua untuk masa keluarga yang lebih baik:

1. Makan bersama dan dengarkan satu sama lain

Kebanyakan kanak-kanak hari ini tidak tahu makna makan malam keluarga. Namun komunikasi dan perpaduan yang dibina dalam suasana ini adalah penting untuk kehidupan keluarga yang sihat. Makan berkongsi bersama membolehkan peluang untuk bercakap tentang kehidupan masing-masing. Inilah masanya untuk ibu bapa mendengar, dan memberi nasihat dan dorongan. Pendengaran yang berwibawa menyampaikan mesej bahawa seseorang berminat dengan yang lain. Ia juga memberikan rasa bernilai dan membantu membangunkan kepercayaan.

2. Sering Membaca

Penyelidikan menunjukkan bahawa membaca kepada anak-anak anda akan memupuk minat untuk pengetahuan dan merangsang perkembangan bahasa. Ia juga meningkatkan perhatian mereka dan membantu mereka menjadi lebih ingin tahu. Cari buku yang anak anda suka membaca. Selepas membaca, tanya soalan tentang kandungan di dalam buku tersebut.

3. Melakukan kerja bersama

Sebahagian daripada apa yang berlaku di rumah adalah kerja berpasukan. Kehidupan keluarga berfungsi bergantung kepada sumbangan semua orang. Memberi tugasan adalah cara yang paling produktif untuk mengajar tanggungjawab dan akauntabiliti kepada anak-anak anda. Melakukan kerja dengan anak anda akan membantu memupuk kemahiran komunikasi yang baik.

4. Bantu dengan kerja sekolah

Luangkan masa yang berkualiti dengan kanak-kanak dan pembelajaran dengan membantu kanak-kanak dengan kerja sekolah mereka. Kegigihan ibu bapa untuk membantu akan menyebabkan kanak-kanak menjadi lebih berminat ke sekolah, meningkatkan grednya. Lawatan berkala ke perpustakaan untuk projek sekolah adalah cara yang murah dan menyeronokkan untuk meluangkan masa bersama anak-anak. Membantu haruslah bermula dengan pemahaman bahawa anak-anak bertanggungjawab untuk kerja rumah. 

5. Mulakan hobi atau projek

Pilih aktiviti yang menyeronokkan yang anak anda berminat. Aktiviti seperti memasak, kraf, memancing atau berbasikal akan membuat hobi yang hebat yang boleh membuka pintu untuk masa keluarga yang menarik. Sebaik sahaja seorang kanak-kanak belajar benda yang baru, biarlah mereka belajar atau menerajui didalam pengawasan anda.

6. Main permainan

Teknologi baru telah membuat permainan video lebih lazim. Main dengan anak anda dan ia akan mencetuskan minat dalam pertandingan berorientasikan keluarga seperti permainan papan atau permainan kad. Ini akan memberi anda masa tambahan untuk bercakap dan memupuk hubungan.

7. Merancang keluar bersama keluarga

Kadang-kadang keluar dari rumah adalah penting. Masuk ke dalam kereta keluarga dan pergi untuk memandu. Sediakan makan tengahari berkelah dan lawati taman tempatan. Luangkan waktu untuk bermain menangkap atau menunggang basikal. Berjalan-jalan di hutan akan membantu anda berinteraksi. Selain itu, lawatan ke zoo atau muzium boleh mencetuskan semangat kanak-kanak dan membawa kepada perbincangan yang baik.

8. Menggalakkan aktiviti sukan

Sukan bukan sahaja menguatkan badan, tetapi juga membina watak dan keazaman. Sama ada seorang ayah yang memukul besbol untuk seorang anak lelaki atau seorang ibu dan anak perempuan berjalan kaki, mencari masa untuk acara sukan adalah penting untuk perkembangan emosi dan fizikal anak. Ini adalah peluang yang baik untuk keluarga berinteraksi.

9. Buat kalendar Keluarga

Namun komunikasi dan perpaduan yang dibina dalam suasana ini adalah penting untuk kehidupan keluarga yang sihat.

Oleh kerana ramai ibu bapa mempunyai jadual yang sibuk, masa dengan kanak-kanak sering menjadi kepentingan yang rendah sama ada yang dimaksudkan atau tidak. Tampalkan kalendar di peti sejuk dan telefon ibu bapa berkaitan kanak-kanak yang mempunyai acara-acara khas. Mengetahui bila anda akan bertemu dan juga dapat membantu anda memikirkan aktiviti kreatif. Bertekad untuk memastikan jadual ini bebas dari gangguan.

10. Bersedekah bersama-sama dan selalu datang ke masjid atau sentiasa melakukan ibadat

Tidak ada yang lebih istimewa daripada mengambil beberapa minit setiap hari untuk mengerjakan solat atau berdoa bersama anak anda pada setiap hari. Dengan menerangkan maksud dan tujuan di sebalik ibadah yang kita lakukan, kanak-kanak akan mempelajari kepentingan iman sebagai asas bagi keluarga. Selain itu, apabila ibu bapa melakukan ibadah, mereka akan menanamkan sifat keimanan dalam diri anak-anak. 

Kredit : Family Tips

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top