7 Gejala Influenza (Selsema) Pad Anak Anda – Baby Healthy

Kata Kunci

 • Selesema berbahaya untuk semua bayi, walaupun bayi yang sihat.
 • Bayi berumur 6 bulan ke atas memerlukan vaksin selesema setiap tahun. Ia membantu melindungi kanak-kanak daripada masalah kesihatan yang serius.
 • Ibu bapa, ahli keluarga dan penjaga yang lain memerlukan vaksin selsema setiap tahun untuk membantu melindungi bayi yang terlalu muda untuk mendapatkan vaksin.
 • Tanda-tanda dan gejala flu termasuk sakit badan, menggigil, batuk, keletihan, demam, sakit kepala, hidung berair atau kaku, sakit tekak, muntah dan cirit-birit.
 • Jika anda fikir bayi anda mempunyai selesema, hubungi penyedianya segera. Rawatan pantas dapat membantu mencegah komplikasi selesema.

Apa itu influenza?

Influenza (juga dikenali sebagai selesema) adalah virus yang boleh menyebabkan penyakit yang serius. Ia lebih daripada sekadar hidung berair dan sakit tekak. Ia sangat penting untuk melindungi bayi dan kanak-kanak dari selesema kerana ia boleh membuat mereka sakit. Dalam kes yang jarang berlaku, selesema boleh menyebabkan kematian. Pada tahun 2017, selesema ini mengakibatkan jumlah kematian di kalangan kanak-kanak. Kebanyakan kanak-kanak yang mati tidak mendapat vaksin flu.

Bagaimanakah selesema itu tersebar?

Selesema tersebar dengan mudah dari orang ke orang. Apabila seseorang yang menghidap selesema, bersin atau bercakap, virus menyebar melalui udara. Bayi anda boleh dijangkiti selsema jika dia menghidapi virus atau jika dia menyentuh sesuatu (seperti mainan) yang mempunyai virus selesema dan kemudian menyentuh hidungnya, mata atau mulutnya.

Orang yang mengalami selesema boleh menjangkiti orang lain dari 1 hari sebelum mereka sakit sehingga 5 hingga 7 hari selepas itu. Orang yang sangat sakit dengan selesema atau anak kecil mungkin dapat menyebarkan selesema lebih lama, terutama jika mereka masih mengalami gejala.

Adakah anak anda memerlukan vaksin selsema setiap tahun?

Ya. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (juga dikenali sebagai CDC) dan American Academy of Pediatrics (juga dikenali sebagai AAP) mengesyorkan bahawa semua orang berumur 6 bulan ke atas mendapatkan vaksin selesema setiap tahun. Ia amat penting untuk kanak-kanak lebih muda dari 5 untuk mendapatkannya kerana mereka lebih cenderung daripada kanak-kanak yang lebih tua untuk mengalami masalah kesihatan yang serius yang disebabkan oleh influenza. Influenza boleh berbahaya untuk semua kanak-kanak, malah kanak-kanak yang sihat.

Cara terbaik untuk melindungi anak anda daripada influenza adalah memastikan dia mendapat vaksin selsema setiap tahun sebelum musim influenza atau selesema (Oktober hingga Mei). Walaupun anak anda lebih cenderung untuk mendapatkan selesema semasa musim selesema, dia boleh mendapatkannya bila-bila masa dalam setahun.

Terdapat dua cara untuk anda untuk mendapatkan vaksin selesema:

 1. Flu shot. Kanak-kanak berumur 6 bulan ke atas boleh mendapat influenza.
 2. Flu nasal spray. Ini adalah penyembur yang disediakan oleh anak anda dalam hidung anak anda. Kebanyakan kanak-kanak berumur 2 tahun atau lebih boleh sembuh semburan hidung. Tetapi ia tidak disyorkan untuk kanak-kanak yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti masalah asma, jantung dan paru-paru, atau sistem imun yang lemah yang tidak melindungi dirinya dari jangkitan. Penyembuhan hidung selesema juga tidak disyorkan untuk kanak-kanak yang mengambil ubat tertentu untuk jangka masa yang panjang, seperti aspirin (dipanggil terapi aspirin jangka panjang).

Pertama kali bayi mendapat vaksin selesema, dia mendapat dua dos untuk memberi perlindungan terbaik daripada selesema. Anak anda mendapat satu dos vaksin setiap tahun selepas itu.

Jika anda tidak pasti vaksin mana yang terbaik untuk anak anda, tanya penyedia penjagaan kesihatannya. 

Vaksin untuk influenza adalah selamat untuk kebanyakan kanak-kanak, walaupun bayi lahir lebih awal (sebelum 37 minggu kehamilan). Tetapi jika anak anda mempunyai reaksi buruk terhadap vaksin influenza pada masa lalu, beritahu penyedianya. Pengawai kesihatan mungkin ingin melihat anak anda dengan teliti selepas mendapat vaksin untuk memeriksa reaksi terhadap vaksin tersebut. Jika anak anda alah kepada telur, anda boleh berbincang dengan pengawai kesihatannya untuk memutuskan sama ada ia sesuai atau tidak untuk mendapatkan vaksin influenza kerana esetengah vaksin influenza dibuat daripada telur.

Terdapat banyak jenis influenza, dan mereka sentiasa berubah. Setiap tahun vaksin flu baru dibuat untuk melindungi anak ada dari tiga atau empat virus influenza yang mungkin menyebabkan orang sakit semasa musim influenza yang akan datang. Dengan vaksin, perlindungan daripada influenza berlangsung selama setahun, jadi penting untuk mendapatkan vaksin anak anda setiap tahun. Anda mendapat vaksin dari pembekalnya atau dari tempat lain, seperti farmasi, yang menawarkannya. Gunakan Pencari Vaksin HealthMap untuk mengetahui di mana anda boleh mendapatkan vaksin flu untuk anak anda.

Adakah sesetengah kanak-kanak lebih cenderung mempunyai masalah kesihatan yang serius yang disebabkan oleh influenza daripada yang lain?

Influenza (juga dikenali sebagai selesema) adalah virus yang boleh menyebabkan penyakit yang serius. Ia lebih daripada sekadar hidung berair dan sakit tekak.

Ya. Bayi dan kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun dan terutama yang berusia lebih muda dari 2 tahun – lebih cenderung daripada kanak-kanak yang lebih tua mempunyai komplikasi daripada influenza. Bayi pramatang juga menghadapi peningkatan komplikasi yang serius dari influenza. CDC mengesyorkan bahawa bayi pramatang mendapat kebanyakan vaksin, termasuk vaksin influenza , menurut umur kronologi mereka (masa sejak lahir). Walaupun bayi dilahirkan kecil atau dengan berat badan yang kurang, anda boleh dapatkan vaksinnya pada masa yang sama seperti bayi lain yang mempunyai umur yang sama. Jika anda mempunyai bayi pramatang, pegawai kesihatan akan anda untuk memastikan bayi anda mendapat vaksin influenza tepat pada waktunya. Kanak-kanak dengan keadaan kesihatan kronik, seperti asma, penyakit jantung atau gangguan darah, juga berisiko tinggi komplikasi selesema.

Apakah masalah kesihatan yang boleh menyebabkan selesema di kalangan kanak-kanak?

Komplikasi daripada influenza pada kanak-kanak berumur kurang daripada 5 tahun termasuk:

 • Membuat keadaan kesihatan kronik, seperti penyakit jantung atau asma, lebih teruk
 • Masalah otak, seperti ensefalopati. Encephalopathy adalah sebarang penyakit otak yang mempengaruhi struktur otak atau bagaimana otak berfungsi.
 • Dehidrasi. Ini bermakna tidak mempunyai cukup air dalam badan anda.
 • Pneumonia. Ini adalah jangkitan dalam satu atau kedua-dua paru-paru.
 • Masalah sinus dan jangkitan telinga. Sinus adalah ruang udara berongga di dalam tulang di sekitar hidung. Jangkitan sinus boleh berlaku apabila bendalir membina sinus.
 • Kematian. Komplikasi selesema kadang-kadang boleh mengakibatkan kematian, tetapi ini jarang berlaku.

Apakah tanda-tanda dan gejala-gejala yang dialami oleh bayi anda?

Tanda-tanda keadaan adalah sesuatu yang orang lain dapat melihat atau mengetahui tentang anda, seperti anda mengalami ruam atau batuk. Gejala adalah perkara yang anda rasa sendiri yang tidak dapat dilihat orang lain, seperti sakit tekak atau rasa pening. Jika bayi anda mempunyai tanda-tanda dan gejala-gejala influenza, hubungi penyedia penjagaan kesihatannya segera atau bawa dia untuk melihat pembekalnya:

 • Sangat letih atau mengantuk (juga dikenali sebagai keletihan)
 • Batuk
 • Demam (100 F atau lebih tinggi), menggigil atau menggigil badan. Bukan semua orang yang mempunyai selesema mempunyai demam.
 • Sakit kepala, atau sakit otot atau badan
 • Hidung berair atau kencing
 • Sakit tekak
 • Muntah (membuang) atau cirit-birit

Influenza selalunya cepat. Demam dan kebanyakkan tanda dan gejala lain boleh bertahan seminggu atau lebih lama. Walaupun bayi anda tidak dapat memberitahu anda bagaimana perasaannya, bayi yang mengalami selesema sering sakit, fussier dan kelihatan lebih tidak selesa dan tidak berpuas hati daripada bayi dengan selesema biasa. Jika anda fikir bayi anda mempunyai influenza walaupun dia mendapat vaksin selsema, hubungi penyedia pengawai kesihatannya.

Jika bayi anda mempunyai tanda-tanda atau gejala-gejala ini, bawanya ke bilik kecemasan hospital:

 • Warna bibir atau wajah berwarna biru
 • Keadaan kesihatan kronik, seperti asma, menjadi lebih teruk
 • Pernafasan yang cepat, masalah pernafasan, sakit dada atau lekukan pada dada pada setiap nafas
 • Demam pada bayi yang berusia lebih muda dari 12 minggu, demam melebihi 40 C pada bayi atau anak yang lebih tua, atau demam dengan ruam
 • Demam atau batuk yang menjadi lebih baik tetapi kemudian kembali dan menjadi lebih teruk
 • Mempunyai sawan. Rampasan adalah apabila seluruh badan atau bahagian badan bergerak tanpa kawalan.
 • Tidak minum cecair yang mencukupi atau tidak membuat air kencing seperti biasanya. Sekiranya bayi anda tidak membuang air kencing selama 8 jam, mempunyai mulut yang kering atau tidak membuat air mata apabila menangis, dia mungkin dehidrasi.
 • Tidak bangun, atau tidak berjaga-jaga atau berinteraksi dengan anda apabila dia terjaga
 • Kesakitan otot yang teruk. Ia mungkin sangat teruk anak anda tidak boleh berjalan.
 • Muntah (membuang) yang teruk atau tidak berhenti

Kredit :Influenza Symtom

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top