Ekzema – Masalah Yang Sering Berlaku Terhadap Anak: 3 Simple Tips and Guidance

ekzema

Ekzema bukan sahaja sekadar kulit gatal tetapi ia adalah keadaan keradangan yang boleh menyebabkan kekeringan dan kerengsaan. Belajar untuk mencegah dan merawat gejala.

Ekzema adalah keadaan keradangan kronik pada kulit yang menyebabkan kemerahan, kekeringan, kerak, dan gatal. Punca sebenar ekzema tidak diketahui, walaupun cenderung berlaku pada keluarga yang mempunyai sejarah keadaan alergi seperti demam dan asma. Beberapa faktor seperti cuaca, makanan, atau alahan persekitaran, boleh mempengaruhi ekzema dan menyebabkan ruam bertambah buruk, tetapi ia tidak dapat merebak ke orang lain.

Biasanya dilihat pada kanak-kanak kecil atau bayi. Kebiasaannya, ia boleh berlaku terhadap kanak-kanak tersebut selama 3 ke 5 tahun. Masalah ini adalah keadaan jangka panjang atau kronik, tetapi dalam kebanyakan kes ia hilang sebelum dewasa. Ia boleh menjadi ringan atau teruk dan gejala mungkin datang dan pergi.

Terdapat tiga jenis ekzema:

  1. Dermatitis atopik

Ia adalah ruam kulit yang kronik yang menyerang kanak-kanak dalam keluarga yang mempunyai sejarah alahan. Ruam biasanya kering dan gatal; kulit menjadi merah, jengkel, dan bersisik. Menggaru boleh menyebabkan kulit pecah, dengan jangkitan sekunder dan parut.

  1. Seborrhea

Seborrhea juga dikenali sebagai dermatitis seborrheic; ia memberi kesan kepada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun tetapi biasanya bayi sehingga 3 bulan. Penyebabnya tidak diketahui, tetapi dianggap gangguan dalam pengeluaran bahan sebum dan peluh pada kulit.

Tidak seperti dermatitis atopik, ruam tidak terlalu gatal dan kering, merah, dan sedikit bersisik. Seborrhea biasanya berlaku di kawasan wajah, leher, dada, lipatan kulit, dan kawasan lampin. Bayi mungkin mengalami kudis kekuningan di kulit kepala. Ruam ini biasanya hilang selepas beberapa bulan.

  1. Dermatitis kontak

Ekzema jenis ini biasanya berlaku apabila menggunakan bahan tertentu dalam sesuatu produk yang akan menyebabkan kulit menjadi hipersensitiviti. Kulit menjadi merah. Ruam sering gatal dan menjadi melecet.

Gejala dan Tanda Ekzema

Kanak-kanak dengan ekzema biasanya mengalami ruam kulit kering dan merah dengan tompok-tompok kerak yang mudah dijangkiti. Sekiranya kulit dijangkiti, ruam kelihatan lebih merah dan cairan akan keluar dari kawasan tersebut. Ruam ini juga sangat sensitif dan mudah teriritasi oleh pelbagai bahan pencuci, sabun, dan minyak wangi. Menggaru akan menjadikannya lebih teruk, mudah berkembang menjadi kitaran: ruam, gatal, menggaru, dan lebih banyak ruam.

Pada bayi, ruam ekzema biasanya bermula pada wajah, dahi, atau kulit kepala, dan boleh merebak ke tangan dan kaki sebelum merebak ke seluruh badan. Kawasan lampin biasanya terhindar kerana kawasan ini selalu dilindungi dan sering lembap. Kanak-kanak yang lebih tua pula, lokasi kezema yang biasa terjadi adalah di bahagian belakang lutut dan bahagian siku, serta di pergelangan tangan dan pergelangan kaki. Mereka yang mengalami ekzema untuk jangka masa yang panjang akan mempunyai kulit yang lebih tebal, kering, dan lebih coklat dari calar dan luka sebelumnya.

Cara Mengatasi Ekzema

Banyak kes yang disebabkan keturunan dan tidak dapat dicegah, tetapi penyusuan bayi secara konsisten tanpa memperkenalkan makanan lain selama enam bulan pertama dapat mencegah beberapa kes ekzema.

Hadkan masalah ekzema dengan menjauhkan anak dari habuk, debunga, bulu binatang peliharaan, dan makanan tertentu. Elakkan menggunakan sabun, detergen, atau apa-apa yang boleh menyebabkan kulit lebih sensitif. Pastikan anak anda tidak mandi terlalu kerap kerana sabun mandi  boleh mengeringkan kulit dan akan menyebabkan ekzema makin teruk.

Anak anda harus memakai pakaian kapas yang longgar dan lembut. Galakkan anak anda minum banyak air untuk mengekalkan kelembapan kulit, dan sentiasa memantau kuku anak anda supaya pendek sehingga mereka tidak menggaru kulit mereka hingga kulit luka dan kemerahan.

Rawatan tradisional dari segi penggunaan bahan semula jadi seperti daun gelenggang, minyak kelapa dara dan minyak jojoba juga bagus untuk membantu masalah eczema. Bahan-bahan tersebut bekerja sebagai racun kulat semulajadi.

Kini, pelbagai krim baby yang mampu membantu masalah kulit, ruam, kulat dan eczema. Sapukan krim pelembap dua hingga tiga kali sehari, terutama selepas mandi, walaupun anak anda tidak mengalami masalah ekzema.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top